promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megvertük a világbajnoki ezüstérmest
Borítókép:  MTI/Koszticsák Szilárd
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A magyar labdarúgó válogatott egyszer, még 1940-ben verte meg a horvátot, mely világbajnoki ezüstérmesként érkezett vasárnap a Groupama Arénába, Európa-bajnoki selejtezőre. A mieink 0-1-ről fordították meg a mérkőzést, és jó taktikával, stabil védekezéssel megérdemelten győztek.

Nem tudni, hogy Marco Rossi szövetségi kapitányt Szalai Ádám nagyszombati kritikája, vagy az ellenfél összezavarásának célja vezérelte, de öt játékost is kitett a kezdőből. Lang, Kalmár, Kovács, Korhut és Kleinheisler is a kispadon találta magát, Baráth Botond, Szoboszlai Dominik, Dzsudzsák Balázs, Nagy Dominik és Pátkai Máté pedig a pályán. A csütörtöki, szlovák-meccshez képest (2-0 oda) az 5-3-2-ről a hagyományos felállásra váltottunk (4-2-3-1), Dzsudzsák pedig visszakapta a cséká-karszalagot Szalaitól, ezzel ünnepelte századik válogatottságát. Már csak két meccs hiányzik, hogy lehagyja az örökranglistán második Bozsik Józsefet, s kilenc, hogy az éllovas Király Gábort. 

A magyar szurkolók csodás, koronás élőképpel fogadták a csapatokat, a válogatott pedig lendületes jobboldali játékkal hálálkodott. Lovrencsics egy ízben nagy sprint végén trükkös lövést eresztett meg éles szögből, Kalinic simán védett.

(Facebook/Carpathian Brigade)


A szlovákok elleni mérkőzés alkalmával még el kellett sokaknak magyarázni, hogy az ellenfél az esélyesebb, vasárnap erre nem volt szükség. A világbajnoki döntőben látott horvát kezdőből hatan is ott voltak a kezdőben a Groupama Arénában. Az azeriek ellen sovány 2-1-es győzelemmel kezdték az Eb-selejtezőket a horvátok, akikre a Nemzetek Ligája-selejtezőben szűk (Anglia, 2-1) és kiütéses (Spanyolország, 6-0) vereséget is szabtak. A csoportjukban utolsó helyen végeztek a két fenti ellenfél mögött.

A 13. percben Modric kavargatott, s adott be laposan jobbról, Perisic elcsúcsott, de a labda így is eljutott az ötös közelében árválkodó Rebicshez, aki a jobb sarokba passzolt.

Kolinda Grabar-Kitarovic horvát köztársági elnök így örült a gólnak (MTI/Koszticsák Szilárd)


Védekezésben Nagy Ádám ki-ki tört a középpályáról, s Szalai mellé Szoboszlai lépett fel „presszingelni”. A két szélen negyed óra alatt aktívabbak voltunk Lovrencsics és Nagy Dominik révén, mint csütörtökön az egész meccsen.

Szép támadás végén egyenlítettünk: Szalai egy felívelt labdát Dzsudzsáknak tett le, a szélső remek ütemű passzal ugratta ki a Hoffenheim csatárát, aki kiszorított helyzetből célozta meg a hosszút, Kalinic pedig suta mozdulattal próbált hárítani, a labda a kapuba pörgött. Talán nem véletlen, hogy a horvát február vége óta a kispadot koptatja az Aston Villában. Szalai sorozatban ötödik válogatott összecsapásán az ötödik gólját szerezte, az örökranglistán pedig utolérte a gólpasszt adó Dzsudzsákot.

Lovren elkésve letaposta Nagy Dominik sarkát a tizenhatos vonala előtt, a játékvezető semmit sem látott, Nagy viszont a fájdalomtól eltorzult arccal kellett hogy elhagyja a pályát – hordágyon. Még Lovren is elnézést kért, de a sporinak ezúttal nem segíthetett a videóbíró (az Eb-selejtezőn nem használhatja). Varga Roland érkezett a bal szélre, így már tükörszélsőkkel játszhatott tovább a válogatott (Nagy Dominik bal lábas, Varga jobb). Az egyenlítő gól után a horvátok kókadtan játszottak, mi felpörögtünk tőle, s birtokoltuk a labdát, Szoboszlai még színezte is picit a játékot.

A horvátok feltüzelve jöttek vissza a szünetről, sokat birtokolták a labdát a térfelünkön, Modric időnként a Realban látott módon osztogatta a kulcspasszokat. Perisicsnek volt ugyan egy nagy lehetősége Baráth Botond mellett, de közvetlen közelről mellé spiccelt. A horvátok a széleken sűrűn próbálkoztak, de Kádár vagy Lovrencsics rendre megakadályozta, hogy mögénk kerüljenek. 

Szoboszlai lecserélésével a csapat visszaállt az egycsatáros játékra, s teljesen behúzódott, olykor még Szalai Ádám is a tizenhatos környékén szerelt. 

(MTI/Koszticsák Szilárd)


Pátkai Máté ily módon a semmiből szerzett vezetést: Dzsudzsák Balázs szögletére Kalinic nem mert kilépni, Leovac-ot pedig lefejelte a nála nyolc centivel alacsonyabb Pátkai Máté. A labda felpattant, Pátkai reagált előbb, s 3 méterről a kapuba külsőzött. Hét percre rá Rakitic a gólvonalról mentett, miután a horvát védők értetlensége nyomán Kalmár kis híján a kapuba sodorta a labdát. 

Oltári bravúr kapujában álltunk: eddig egyszer, még 1940-ben vertük meg a horvátokat.

Az öt perc hosszabbítást a kapu mögötti ultrák már félmeztelenül üvöltötték végig. A magyar válogatott a 0-2-es szlovák nyitány után fantasztikus bravúrt ért el, és 2-1-re legyőzte a vb-ezüstérmest. A mieink hosszú évtizedek óta nem vertek meg tétmérkőzésen top-10-es csapatot – most sikerült.

A horvátok a 4. helyen állnak jelenleg a FIFA-világranglistán. Horvátország önmagához képest kifejezetten gyengén futballozott. 

Himnuszéneklés a szurkolókkal a lefújás után (MTI/Czagány Balázs)

Dzsudzsák Balázs könnyes szemmel, elcsuklott hangon nyilatkozott az M4Sportnak:

„Csütörtökön helyenként jól játszottunk, de hiányzott picit az akarat, a szenvedély, ma nem. Koncentráltak voltunk végig, szép támadásokat vezettünk. Megint tettünk előre egy lépést. Ez a győzelem most nem is feltétlenül a taktikáról szólt. Nem érdekelt minket, hogy a horvátok ellen játszunk, nekik is két lábuk van. Köszönjük a szurkolóknak a támogatást.”

Szalai Ádám:

„Megbeszéltük csütörtök óta a dolgokat, a problémákat, így működik egy csapat. A csapaton belül máshogy jött le, amiről beszéltem a sajtónak. A középpálya ma végig harcolt, a védőink mindent elfejeltek, Máté eldöntötte a góljával a meccset, Dominik is remekül játszott. Ha csütörtökön odacsaptunk az asztalra, akkor most dicsérni kell. Ha ilyen szurkolótáborral tudnánk itthon Eb-meccset játszani, az óriási volna. Világszínvonalon szurkolnak, Nagyszombaton is a hideg rázott. Minden játékosnak, aki a keretben, aki a keret közelében van, minden pillanatban azért kell dolgoznia, hogy kijussunk az Eb-re.”

Pátkai Máté: 

„Ez volt a feladatom, a hosszún kellett érkeznem. Álomszerű volt, hogy bekerültem a kezdőbe, szombaton még nem voltam benne. Magyarországon hajlamosak a játékosok, szurkolók, újságírók túlértékelni az ilyen bravúrokat, én nem szeretném. De természetesen nagyon örülök a győzelemnek. A horvát válogatott persze ettől még egy jobb csapat.”

Kalmár Zsolt: 

„Ha Szlovákiában így játszunk, akkor hat ponttal állunk. Gratulálok a csapatnak. Megbeszéltük a hibákat, amiket csütörtökön vétettünk, s rendszert is váltottunk. A szlovákok ellen nem tudtuk kihozni a labdát, most mégis sikerült. Nagyon értékes ez a győzelem.”

Marco Rossi:

„Az első félidőben jobbak voltunk, jól reagáltunk rá, hogy hátrányba kerültünk. Szívvel-lélekkel játszottak a játékosok, ezt most teljesítették. Egy meccs kivételével mindig végrehajtották, a hozzáállásukkal nem volt gond. Hiszünk ezekben a játékosokban, ezért hívjuk be őket a csapatba. Ez volt a legfontosabb meccs az életemben, s nemsokára jön az újabb legfontosabb meccs, a következő Eb-selejtező. Meg kell köszönnöm ezt a meccset a játékosoknak és a szurkolóknak. Én ilyen hangulatban hazai pályán még nem játszottam a magyar válogatottal.”

A csoport másik vasárnapi meccsén Wales–Szlovákia 1-0.

Európa-bajnoki selejtező, E csoport, 2. forduló:
Magyarország–Horvátország 2-1 (1-1)
Groupama Aréna
Gólszerzők: Szalai (34.), Pátkai (76.) ill. Rebic (13.)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás