promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Elhunyt minden idők legjobb síugrója, aki a mennyet és a poklot is megjárta már
Borítókép:  Ylöjärven Uutiset
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A négyszeres olimpiai bajnok Matti Nykänen ötvenöt évet élt. Földi élete során a mennyet és a poklot is megjárta. 

Matti Nykänen fogalom volt sportolóként, azzá vált ismét, amikor már nagyon nem sportemberként élt, és az marad, most már mindig. Egy káprázatos talentum tündöklése és bukása lett az élete, amelyről ő maga könyvet írt „Üdvözlet a pokolból” címmel. 

A magyar tévénézők számára Vitár Róberttel együtt vált legendává a nyolcvanas években. A síugrás egyik felejthetelen kommentátora emlékeim szerint az évek során legalább háromféleképpen mondta a nevét: Nikénenként kezdte, Nükénenként folytatta, végül Nükenénként fejezte be. 

Finnország csodaembere az 1984-es szarajevói téli olimpián egy aranyat és egy ezüstöt nyert, és csak azért nem szerzett több érmet, mert nem volt még csapatverseny. Négy évvel később már volt, így Calgaryból három aranyat hozott haza. Ha külön-külön nézzük a számokat, akkor is hatalmas fölénnyel uralkodott a sportágban. 

Érdemes figyelni a technikát is, akkoriban még nem a ma népszerű V-alakú síléctartás volt a nyerő, hanem a párhuzamos lécek. Az itt látható, planicai óriássáncon bemutatott repülés vége felé ugyanik nyílik az olló, Nykänen lécei távolodnak, de nem vízszintesen, hanem függőlegesen, alighanem a biztonságos földet érésért. 

Az összetett világkupát négyszer nyerte meg, ez rajta kívül a férfiak mezőnyében csak a lengyel Adam Malysznak sikerült. Negyvenhat világkupaversenyen győzött, a Négysáncversenyt kétszer nyerte meg.

Később viszont kétszer ítélték börtönbüntetésre is, súlyos testi sértésért (amit feleségével szemben követett el), illetve emberölés kísérletért (konkrétabban késelésért). Egyikért 16, másikért 26 hónapot kapott. Ötször házasodott, talán ebből a számból is látszik, hogy nem egészen sikerült a magánélete. 

Kisiklott élete során többek között sztriptíztáncosként is fellépett. A szereplés más esetben még jól is állt neki, hiszen énekesként a kilencvenes évek elején aranylemezt is összehozott. 

Alkoholbetegsége évtizedeken át hozott szenvedést a környezete számára is. Cukorbeteg lett, szívrohamon is átesett. Önpusztító élete magában hordozta korai halálát. 55 évet élt.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás