promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Szlovén, kolumbiai játékosok verik a Juvét góllövésben
Borítókép:  Fotó: eurofantasyleague.com
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Az Atalantának nem hogy világszerte, de még Olaszország-szerte sincs komoly szurkolótábora, pedig elkezdhetnének végre szorítani értük az emberek. Négy pontra vannak a Bajnokok Ligája-indulást érő negyedik helytől, és momentán 39 lőtt góllal állnak a Serie A-ban. Csak viszonyításként, a toronymagas éllovas Juventus 38, a második Napoli 37 találatot szerzett eddig, a képzeletbeli dobogó harmadik fokán a Roma áll (34) 19 fordulót követően.

A tavalyi év utolsó mérkőzésén a kék-fekete csíkos alakulat egy hatossal szórta meg a Sassuolót, igazából ezzel tudott az élre törni a gólversenyben.

Az Udinese és a Parma ellen hármat, a Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő Internazionale ellen négyet vágott a 2017-ben a La Gazetta dello Sport által az év edzőjének választott Gian Piero Gasperini csapata. A Chievo ellen még októberben ötig jutottak, s erre jött december végén a Sassuolo elleni hatos.

Pedig náluk nem Cristiano Ronaldo, Quagliarella vagy Ciro Immobile-szintű támadók futkároznak a pályán. Aki csak elvétve követi a nemzetközi futball híreit, az csak csekély eséllyel tudja például, hogy ki az a Duvan Zapata. Mondjuk is gyorsan: az európai top-bajnokságok egyik legjobb formában lévő csatára. A kolumbiai megjárta a tavalyi világbajnokságot, de a cserepadon csücsült, ennek jogosságát az olasz bajnokság elején igazolta. Miközben eleinte a kezdőben számított rá az edzője, november elejéig egyetlen góllal vagy gólpasszal sem tudta meghálálni a bizalmat.

Nagy Ádám Bolognája ellen jött az áttörés, s november végén óriási sorozatba kezdett a 27 éves csatár. Az elmúlt hat bajnokin összesen kilencszer zörgette meg a hálót. Az Udinese ellen az ő mesterhármasával nyert az Atalanta, a Lazio elleni meccset is ő döntötte el, a Juvénak lőtt duplája (2-2) kulcsfontosságú pontszerzést eredményezett. Emellett három gólpassza is van már. Pillanatnyilag a negyedik helyen áll az olasz góllövőlistán, az értéke néhány hónap alatt 2 millió euróval emelkedett. Csillogása azért is fontos, mert négy csatártársának (köztük Barrow és Tumminello lépett csak pályára bajnokin) egyetlen gólra sem futotta eddig a szezonban.

Ő egy személyben természetesen kevés lenne a bergamói felemelkedéshez. Kell hozzá még például az 52-szeres szlovén válogatott Josip Ilicic is. A ballábas középpályást még a palermói időszakban ismerte meg Gasperini. 90 meccsen 17 gólt lőtt Szicíliában, nem véletlen, hogy a neve az Atalantánál is bekerült a tréner noteszébe, s a vezetőség rábólintott a leigazolására. Azért Firenzében sem tétlenkedett időközben, a 2015-16-os szezonban 30 mérkőzésen 13 gólt hintett, ez támadó középpályásként is figyelemre méltó mutató. Az Atalantában az őszi idényben 13 Serie A-s találkozón kilenc pontja van a kanadai táblázaton (hat gól, 3 gólpassz). A Sassuolo elleni évvégi mészárláskor Musa Barrow cseréje volt 27 perc alatt szórt mesterhármast.

Alejandro Gómez a középpálya legkreatívabb pontja, a csapat tizese. A Metaliszt Harkivból hívta vissza Olaszországba az Atalanta a Buenos Aires-i futballistát. Korábban a Cataniát erősítette az argentin törpe. Mindössze 165 centiméterre emelkedik ki a földből, de ez nem számít, annál inkább, amit a labdával tud. Ősszel 18 meccsen öt gól és hat gólpassz a mérlege, a csapat nélküle nem teljes. Amióta az Atalantánál robotol, megduplázta az értékét, mely jelenleg 16 millió euró a Transfermarkt szerint.

Az Atalanta egyik nagy erénye, hogy védői rendkívül eredményesek: a 39 lőtt gólból tizenegy az övék. A holland Hans Hateboer (3) és az olasz Gianluca Mancini (4) hét gólnál tartanak. S persze botorság lenne megfeledkezni Etrit Berisháról a kapuban. A 29 éves kapus éveken át edződött a Lazióban, mielőtt alapembere lett az Atalantának. A kapus mindenkori teljesítménye sohasem lehet független a védelemtől, s mivel csak a bajnokságban 27 gólt kapott 19 mérkőzésen az Atalanta hátsó alakzatát nem illeti éppen dicséret. Berishát azért ütni sem érdemes, eddig négy meccset hozott le kapott gól nélkül a szezonban az ötvenszeres albán válogatott. Róla azt is érdemes tudni, hogy bátor tizenegyeslövő: még 18 évesen igazolt a Kalmarba, és a svéd első osztályban négyszer is betalált a kapuba.

Végezetül azt is érdemes megjegyezni, hogy a nemzetközi futballban ma sok esetben az etnikai sokszínűségből is lehet előnyt kovácsolni. Ha ez a feltevés valóban igaz, akkor az Atalantára duplán az. Albán, olasz, iraki, belga, német, holland, argentin, brazil, svájci, szlovén, svéd, horvát, gaboni, kolumbiai – összesen 14 nemzetiségből érkező futballista alkotja a keretet, mely kiegyensúlyozattabb teljesítménnyel, szilárdabb védekezéssel akár a BL-selejtezős helyre is befuthat.

(Gabay Balázs)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás