promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Roger Federer zokogott az interjú alatt, de ő ebből is erőt merít
Borítókép:  Forrás: eurosport.fr
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Idén január 14-én indul az Australian Open, nagy visszatérőkkel. Újra pályán lesz például Andy Murray, akinél tavaly még az is felmerült, hogy a fránya csípősérülése miatt akár még le is teheti az ütőt. A 230. helyről indítja az évet, mivel 2018-ban mindössze hat versenyen tudott elindulni. Számára tehát a melbourne-i viadal formába hozó tornaként jöhet szóba. Kyle Edmund vehette volna át a szerepét, mint brit ranglistavezető, de ő térdsérülése miatt ezúttal kihagyja a Grand Slam-versenyt. Ugyancsak a maródiak listáját bővíti Juan Martín del Potro.

A torna nagy esélyesei között ott van Roger Federer és Novak Djokovic is, utóbbi a világelső, előbbi a címvédő. Mindketten hetedik Australian Open-trófeájukra hajtanak. Roy Emersonnal kiegészülve hárman állnak hat sikerrel, ha valamelyikük nyerni tudna – természetesen Emerson kivételével –, az történelmet ír.

A svájci számára egyfelől a győzelmei miatt is kivételes érzés a centerpályára, a Rod Laver Arénába lépni, s azért van más is, ami miatt elöntik a megindító emlékek. Federer zsenge korában, családját hátrhagyva került a legtehetségebbeket tömörítő svájci teniszakadémiára, ahol Peter Carter lett az edzője. Óriási hatást gyakorolt rá az ausztrál, nem csak a fizikai alapokat adta meg, nem csak a technikáját csiszolta csillogóra, de emberségre is nevelte, apja helyett is apja volt. 2002-ben egy autóbalesetben vesztette életét, épp nászúton volt feleségével Dél-Afrikában.

Federer egy kanadai Masters tornán volt, amikor megtudta a hírt. Rene Stauffer Federerről szóló életrajzi könyvében (The Roger Federer Story: Quest for Perfection) azt írja, hogy soha nem látták nyilvánosan olyan állapotban a teniszezőt, mint akkor. Egy ausztrál lap szerint Federer kirohant a szállodaszobájából az utcára, s hisztérikus állapotban járkált fel-alá. Egy évre rá megnyerte első Grand Slam-tornáját Wimbledonban.

Nem véletlen tehát, hogy rendre elérzékenyül a Rod Laver stadionban, így volt ez a Rafa Nadal elleni 2009-es győzelmekor, amikor percekig felállva tapsolt a közönség, a svájci pedig képtelen volt megtartani győzelmi beszédét:

A tavalyi, Marin Cilic elleni sikert is megkönnyezte:

A CNN decemberben Dubaiban készített felvezető interjút Roger Federerrel, melyben karrierjéről, tavalyi győzelméről, az Australian Opennel kapcsolatos érzéseiről kérdezték. Természetesen Peter Carter is szóba került, Christina Macfarlane arról kérdezte, vajon az edző mit érezne most, látva a 20-szoros GS-győztes Roger Federert. A svájcinál pedig újra eltört a mécses, a riporter alig győzte vigasztalni.
Remélem büszke lenne rám. Azt hiszem, nem szeretne úgy tekinteni rám, mint egy elkallódott tehetség. Az ő halála számomra egy jelzés volt arra, hogy most már ébredjek fel, és kezdjek el komolyan edzeni
– mondta könnyek között a teniszező, s hozzátette:
Peter nagyon fontos része volt az életemnek. A technikámat, amivel most rendelkezem, neki köszönhetem. Azt hiszem köszönetet kell mondanom érte, hogy egy jó ember jókor volt mellettem.

Nem gondolom, hogy azzal a rutinnal, tehetséggel, és az érzelmi többlettel, mellyel a svájci most rendelkezik, akár a bombaformában lévő Djokovicnak is könnyű dolga lesz ellene Ausztráliában.

Mi magyarok Melbourne-ben Babos Tímeának szurkolhatunk, aki női párosban tavaly megnyerte a versenyt Kristina Mladenoviccsal, míg Fucsovics Márton a nyolcaddöntőig verekedte magát, ahol Roger Federer állította meg.

(Gaba)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás