promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mégsem doppingolta kutyáit a világ egyik legjobb szánhúzó hajtója
Borítókép:  Fotó: adn.com
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Tudják, mi az az Iditarod? A világ talán leghíresebb szánhúzóversenye. A 16 kutyából, és a hajtóból álló csapatnak csaknem 1600 kilométert kell megtennie az alaszkai Anchorage-ből Nome-ig. Nem túl bonyolult a versenyszabályzat: az nyer, aki elsőként célba ér.

Az 1973 óta zajló verseny ikonikus figurája Dallas Seavey. 2012-ben a valaha volt legfiatalabb versenyzőként győzött, 2016-ban pedig megjavította a versenyrekordot: 8 nap és 11 óra alatt ért célba, ilyen időt még soha senki sem futott. A családi indíttatásra magyarázatot ad, hogy apja, Mitch a következő évben túlszárnayalta fia brutális idejét: 8 nap és három órára faragta a rekordot. Dallas lett a második.

Rövidfilm az Iditarodról: 

Nem meglepő módon ezen a viadalon nem a hajtókat vizsgálják a doppingellenőrök, hanem a kutyákat. Igen, ez nem vicc. A Seavey család kutyái bizonyára sűrű véradók (itt vélhetőleg nem vár a vizeletmintára az ellenőr).

A tavalyi második helyezett csapatból négy állat is fennakadt a rostán: az ópiumszármazékokat tartalmazó tramadolt mutatták ki a mintájukban, mely fájdalomcsillapító hatású. A fájdalom tompítására egyébként az elképesztő energiát igénylő verseny alatt nagy szüksége van a kutyáknak, akik nem ritkán mínusz 70 fok feletti hőmérsékletet érzékelhetnek az időnként heves szél miatt.

Az Iditarod szervezőbizottságának elnöke, Mike Mills csütörtökön közölte, alapos vizsgálódást követően arra jutottak, hogy felmentik a négyszeres bajnok Dallas Seavey-t és kutyáit a doppinggyanú alól.
Több alkalommal is találkoztunk, és beszélgettünk a hajtóval, aki számtalan bizonyítékkal támasztotta alá ártatlanságát. Biztosak vagyunk benne, hogy jó döntést hoztunk. Nem tudjuk, hogy pontosan miként került a tiltott anyag a kutyákba, azt viszont tudjuk, hogyan nem
magyarázta Mills a Foxsportnak arra célozva, ami Seavey is állított korábban: egy rosszakaró juttathatta valahogy az állatokba a doppingszert.

Így, hogy nem fogják eltiltani, Seaveynek újra lehetősége nyílik, hogy legyőzze apját a 2019 márciusában startoló következő Iditarodon.

(Gaba)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás