promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Budapest 2023-ban felnőtt atlétikai világbajnokságot rendez
Borítókép:  Fotó: atletika.hu
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Budapest rendezi a 2023-as atlétikai világbajnokságot, mely az okosok szerint a nyári olimpia és a futball világbajnokság után a harmadik legnagyobb érdeklődést kiváltó sportesemény a Földön. A hírt kedden közölte a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF).

A magyar főváros mellett tavaly még több afrikai versenytársról is lehetett hallani, végül egyetlen általunk is ismert rivális maradt a kalapban, Barcelona. Az biztos volt, hogy ázsiai vagy amerikai város nem lesz házigazda, a 2019-es vb ugyanis Dohában, a 2021-es pedig az USA-beli Eugene-ben lesz.

Minden bizonnyal sokat nyomott a latba, hogy Magyarország atlétikai utánpótlás világversenyeket már gond nélkül rendezett, sőt 2004-ben fedett pályás felnőtt vb-t is. 

Az mno.hu-nak Gyulai Márton tavaly márciusban azt mondta, arra várnak, hogy az IAAF kihirdesse a pályázati követelményeket. A korábban tapasztalt – nem túl átlátható – gyakorlattal szemben a 2023-as pályázat már meghívásos volt. Így viszont igen biztatónak tűnt, hogy Orbán Viktor már 2017 őszén a Parlamentben fogadta Sebastian Coe-t, a nemzetközi szövetség elnökét.

Idén júliusban a jól értesültnek számító insidethegames.biz is arról írt, hogy Budapest tűnik a legesélyesebbnek a vb elnyerésére. A portál hétfőn közölte, szinte minden akadály elhárult a budapesti rendezés elől december elején, amikor a magyar kormány megadta a pénzügyi garanciát az eseményre. Érdekes ugyanakkor, hogy arról, hogy hétfőn lesz a döntés az ügyben, egyetlen magyar oldal sem számolt be, az MTI sem adott ki róla hírt, gyakorlatilag teljes csend vette körül az ügyet.

A fő rendezési helyszín a Lágymányosi hídtól délre található Zsolnay-zsiliphez közeli atlétikai stadion lesz. A területet, ahol felhúznák, 2014-ben vette meg a magyar állam. Az aréna látványtervét már a budapesti olimpiai pályázatra elkészítették: eszerint egy 15 ezres lelátóval rendelkező stadiont építenének, mely adott esetben 55 ezresre bővíthető.
atletikai vb rendezes budapest2

A tervpályázat győztesét tavaly ősszel hirdették ki, a Napur Architect Építészeti Iroda Kft. nyert. 

(Gaba)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás