promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ennél ámulatba ejtőbb hegymászós videó még nem nagyon készült
Borítókép:  Forrás: Youtube
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
A Pintér László által kezelt Hóhatár Facebook-oldalon eszméletelenül szép fotót találtam egy óriási sportteljesítménnyel megspékelve.

A 28 éves David Lama elsőként mászta meg szólóban a 6895 méter magas Lunag Ri hegyet. A Nepál és Tibet határán magasodó csúcsot október 25-én hódította meg az osztrák alpinista. A testére erősítetet POV kamera és egy drón is rögzített képeket mászása közben, amiből egy félelmetesen látványos kisfilm készült, íme.

Október 23-án indult az előretolt alaptáborból, s két pihenőt tűzött ki a csúcstámadásig – akklimatizációs céllal, s persze, hogy erőt gyűjtsön a folytatáshoz. 25-én hajnalban kelt útra, ami megszokott a magashegyi mászóknál, így ugyanis el lehet kerülni a szikrázó napsütés során bekövetkező jégomlásokat. A csúcsot már nagyszerű, tiszta időben érte el, bár előtte a rendkívüli hidegben, a fagyási sérülésektől félve a visszafordulás határán volt. Lama oxigénpalack nélkül jutott fel a Lunag Ri csúcsára.

Lama 2015-ben már próbálkozott a Lunag Rivel, de társával, Conrad Ankerrel vissza kellett, hogy forduljanak néhány száz méterrel a csúcs előtt. Egy évre rá ismételtek, de Anker infarktust kapott mászás közben, ennek ellenére önerőből le tudott ereszkedni az alaptáborig, s onnan vitte a mentőhelikopter az egyik katmandui kórházba, ahol azonnal megműtötték. Sikerült megmenteni az életét. Lama egyedül is továbbment, de újfent vissza kellett fordulnia a csúcs közelében. Az expedíciójukról hosszabb videó is készült. 

Végül csak felért!

(Gaba)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás