promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Sós Csaba: Katinka egyszer iszonyúan megcsömörlött
Borítókép:  Fotó: Béres Attila/mno.hu
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Egy utánpótlás sportról, az ifjú élsportolók lemorzsolódásának okait, esélyeit, a fiatal sportolóból világklasszissá válás útját vizsgáló konferencia után sikerült elkapnunk Sós Csabát, a magyar úszó válogatott szövetségi kapitányát egy beszélgetésre. A Testnevelési Főiskola úszás és vízisportok tanszékvezetőjénél úszóink esetleges lemorzsolódásáról, úszó csillagaink aktuális állapotáról és egy egyelőre hamvába holt versenysorozatról is kérdeztük, mely idővel kipöccintheti a világkupa-sorozatot kiemelt státuszából.

– Kezdjük az Energy for Swim nevű szervezet tervezett sorozatával, mely valós kihívója szeretne lenni a jelenlegi világkupának. Első versenyállomásukat decemberben tartották volna Torinóban, ahová a legnagyobb klasszisok is jelezték érkezésüket, köztük Hosszú Katinka is. A FINA minden résztvevőt eltiltással fenyegetett, majd technikai okokra hivatkozva söpörték le a rendezést. Miért?
Abszolút támogatom ezt a sorozatot, csak sajnos technikai hibát vétettek, ugyanis a FINA, mint a sportág legfőbb irányító szerve előírta, hogy egy új verseny kiírását legalább hat hónappal a lebonyolítás előtt jelezni kell. Ez nem történt meg. Természetesen a háttérben hatalmi harc áll az európai szövetség és a FINA felső vezetői között. Ez a kezdeményezés, akár akarja a FINA, akár nem, utat fog törni magának, az Energy for Swim ugyanis több pénzt ad a versenyzőknek, mint a FINA a világkupáért, ezt pedig senki sem támadhatja be. Mi szeretjük az úszóinkat, és ők ezzel sok pénzt kereshetnek, szóval kiállok a verseny mellett, mely jövőre be fog indulni.

Előadásában Gyurta Dánielt és Egerszegi Krisztinát emelte ki példaként, hogy a hormonális változások hatására a 14-15 éves csillagnak hogy alakul át a vízfekvése, s eshet vissza drasztikusan a teljesítménye. Sokaknak Hosszú Katinka ugorhat be elsőként, aki ugyan 16 évesen nyert már ifi-Eb-t, de első felnőtt vb-érmét 20 évesen szerezte. Nála miért nem hallottunk ilyesmiről?
Nem emlékszem ilyenre, de vélhetően azért – emiatt talán nem haragszik majd meg Katinka –, mert ő tehetséges úszó volt tizenévesen, de még nem volt klasszis. Az ő indulásáról azért annyit érdemes tudni, hogy fiatalon iszonyatosan megcsömörlött az úszástól. Látszott is rajta, meg azért bajai edzőjétől is lehetett ezt tudni. Úgy tűnt, hogy vagy kimegy külföldre, és folytatja, vagy végleg ki fog szállni. Ekkor jött az amerikai lehetőség, ami tökéletesen feküdt neki. Két dolgot csinált folyamatosan: tanult és versenyzett. Heti szinten indult el viadalokon, neki erre volt szüksége. Összeálltak Shane Tusuppal, és ráálltak a világkupa-sorozatra, ami Katinkának is jól ment, s persze pénzt is lehetett keresni vele. Az USA-ban az egyetemen úszók, ha nem szereznek maguknak valami jó szponzort, akkor a suli végeztével sokszor abbahagyják a versenyzést, nem tudják finanszírozni. Katinkáék ezt teljesen jól meg tudták oldani. Katinka nagyon szeret úszni, s a vk-sorozatban még jó pénzt is adnak érte: nincs ennél jobb párosítás.

A korai kiégésről kevesebb szó esett a prezentációjában, pedig a hajnalban kelő, naphosszat monoton edzést végző úszóknál ez egy kritikus pont. A terhelésről, terhelhetőségről annál inkább. Késely Ajna a tavalyi netanyai ifi Eb-n nyilatkozta talán, hogy annyira kimerült, hogy nem mindig tudta, előfutamra hívják a medenctérbe, vagy döntőre. Mi a biztosíték, hogy egy ilyen 17 éves klasszis ne égjen ki érettségiig?
Van ennek egy szociális, egy érzelmi vetülete, s persze attól is függ, hogy ki milyen személyiség. Ajna kivételesen inteligens lány, biztos vagyok benne, hogy az élet más területein is meg fogja állni a helyét. Nem tudom, hogy mi tartja itt az úszásban. Vélhetően többek között az, hogy sikeres, de azt nem tudom, hogy ez meddig ad neki muníciót. Katinkának még 29 évesen is óriási örömet jelent, hogy úszik. Minden ember más, nincs tökéletes recept.

Hát még, ha a hosszútávúszóról, mondjuk Rasovszky Kristófról beszélünk, aki egy 25 kilométeres versenyt közel öt óra alatt teljesít, s az edzés ennél is durvább. Ő az idei Eb-n olyat csinált, mint más eddig még soha, 5, 10 és 25 kilométeren két aranyat és egy majdnem aranyozott ezüstöt szerzett. Nála a nagyobb megterhelés miatt jobban kell tartani a kiégéstől?
Magam is sokat úsztam hosszabban, s olykor nehezen fogom fel, hogyan tudják teljesíteni ezeket a távokat ilyen fantasztikus erővel a versenyzők. Ott nincs kijelölt pálya, nincs annyira leszabályozva, hogy melyik méteren robbantok, s kezdek el hajrázni. Kristóf egyszerűen zseniális kölyök, a 10 kilométer befutója után ugyan ezüstérmet kapott, de a holland Weertman is az ő kezét emelte a magasba a tizedmásodpercre azonos beérkezés után. Ő ugyan még csak 21 éves, de a hosszútávúszóknál jellemző, hogy a medencéből kiörgedettek kezdenek el nyílt vízen versenyezni. Viszont mostanság a medencés úszók is egyre tovább versenyeznek. A hosszabb távokon a tehetség egy dolog, itt nagyon kell érezni az áramlásokat. A nagyobb testű úszóknak ez jobban megy, érzik, hogy hol a nagyobb turbulencia, „ráfekszenek” és, hasítanak. Gyurta Gergely ezzel például folyamatosan küzd, mert nem olyan nagydarab. Szintén rendkívül fontos a hőháztartás, van olyan úszó, aki bele sem megy az olyan hideg vízbe, mint ami Glasgowban volt az Eb-n. Ráadásul nem látni a víz fenekét, mint a medencében, én megőrülnék ettől. Itt nem szabad sokat kiemelgetni a fejét az embernek, mert utolérik, mégis tudni kell valahogy tájékozódni. Kristóf egyszerűen félelmetesen jó versenyző, sokra viszi még.

Térjünk át egy másik Kristófra, Milákra. Hogy látja az ő jelenlegi helyzetét?
Nagyon nagy fejlődési lehetőség van még benne, de sokat kell még dolgoznia.

Ezt ő is így látja?

Nem, ő versenyezni akar. Olyan, mint a kiscsikó, ki akarja rúgni a karám oldalát. Valahogy rá tudtam beszélni, hogy betegség, ifi olimpia, egyebek után most hagyja ki a rövidpályás vb-t. Mondta, hogy de ő nincs elfáradva. Én meg mondtam, hogy ki kell pihenni az egész éves erőltetett menetet.

Fel tudja dolgozni, hogy világranglista-vezető 17 évesen, s hogy időnként tönkrever világklasszisokat?
Hát eléggé úgy tűnik...

Viccen kívül...

Úgy is. Az a jó, hogy nincs beszűkülve, nem csak a pillangó érdekli. Elkezdett háton is úszni, az ifjúsági olimpián meg két hét bitang kemény betegség után 400 gyorson győzött. Félelmetes. Csodás a vízfekvése, más ritmusban veszi a levegőt, s úszik, mint a többiek. Ritkán látni ilyet.

Elkallódott tehetségekről is esett szó a konferencián, önnek volt ilyen tanítványa?

Nem nagyon. Inkább olyanra emlékszem, aki Rózsa Norbert meg Güttler Károly mögött legtöbbször harmadik volt, de néha az ob-n elkapta őket. A világversenyekre viszont nem lehetett kivinni, mert csak ritkán robbantott. Aztán valahogy sikerült kivinnem őt külföldre, s jó sora lett.

Tokóig érdemes picit is előre nézni, vagy teljesen értelmetlen?
Nehéz jósolni. Nyerhet Hosszú Katinka, nyerhet Milák Kristóf is. De Kenderesi Tamás is sorban áll, ha Miláknak valami nem úgy sikerül.

(Gabay Balázs)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás