promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kezdődik az őrület Buenos Airesben, mindenki Argentína fővárosára figyel
Borítókép:  Fotó: standard.co.uk
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Nem biztos, hogy egy hétköznapi magyar futballbarát számára pontos képet lehet festeni arról, hogy mi folyik Dél-Amerikában egy-egy nagyobb futballmeccs előtt. Az utcai harc egy dolog, az hozzátartozik az ottani őrülethez, bármennyire is elítélendő. Az emberek kivetkőznek ilyenkor önmagukból, imádkoznak a győzelemért, és szélsőséges vallási fanatikusok eltökéltségéhez mérhető hévvel űzik övéiket. Az elborultabb elmék pisztollyal a zsebükben indulnak meccsre, s nem átallanak célba venni az ellenfél mezét viselő drukkeket.

A hátborzongató hangulatot másodpercekre magunk is átélhetjük, ha megnézzünk néhány videót a Youtube-on a Boca–River meccsek hangulatáról. Ez itt egy picit a múltba is réved, érdemes belepillantani. 

Ezúttal nem argentin bajnokin csap össze Buenos Aires Fradija és Újpestje, hanem a dél-amerikai Bajnokok Ligájának számító Libertadores Kupában, mégpedig annak is a döntőjében.

A derbi előtti utolsó Boca-edzésre nagyjából hatvanezren gondolták fontosnak, hogy kilátogassanak, erről ítt írtunk. Lássunk néhány adatot a Superclásicóról.   

Az elmúlt két évben mindössze háromszor végzett döntetlenre a két csapat egymás ellen. A Boca ugyanennyiszer tudott nyerni, míg a River hét alkalommal hagyta el győztesen a pályát. 1913 óta 246-szor csaptak össze a felek a Superclásicónak nevezett derbin, összességében a Bocának több győzelme van. A világ legjelentősebb derbijeinet listáján a Boca-River minimum top-3-as, több lap is az első helyre teszi a dél-amerikai klasszikust.

Bár mindkét csapatot a Buenos Aires-i munkásosztály klubjaként alapították az 1900-as évek elején (River 1901, Boca 1905), a Boca Juniors az olasz bevándorlókkal tűzdelt szurklótábora miatt a genovaiak becenevet kapta az idők során, míg a felső középosztály által megkedvelt River Plate táborára a milliomosok jelzője ragadt. A két csapat drukkerei kevésbé tiszteletteljes nevekkel – csirkék, kicsi disznók – illetik a másikat.

Felsorolni is nehéz lenne a felejthetetlen mérkőzéseket, melyeket a riválisok játszottak egymás ellen, sajnos olyan összecsapás is volt már, mely tragikus véget ért. 1968 júniusában máig tisztázatlan okokból 71 szurkoló lelte halálát a River hazai pályájaként szolgáló El Monumental 12-es kapujánál. Egyes feltételezések szerint a rendőrök nyomták egymásra a drukkereket, mások szerint égő River-zászlót dobtak egy fenti szektorból a hazaiakra a bocások, de van, aki szerint a riveresek támadtak, s ezután taposta halálra egymást a több tucat fiatal. Az elhunytak átlagéletkora 19 év volt.
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 

Es hoy, es acá ?? #JuntosSomosMásGrandes

Club Atlético River Plate (@carpoficial) által megosztott bejegyzés,


Remélhetőleg szombat este 21 órától a focié lesz a főszerep a Monumentalban, ahol 2-2-ről, vagyis gyakorlatilag 0-0-ról kezdődik a meccs. A Libertadores Kupa döntőjében ugyanis nem számít az idegenben rúgott gól döntetlen állásnál. A vendégeknél kétséges Cristian Pavon játéka, akit az odavágó első félidőjében le kellett cserélni sérülés miatt. A hazaiak trénerüket, Marcello Gallardót kénytelenek biztosan nélkülözni, akit a döntő mindkét meccséről eltiltottak egy korábbi vétség miatt. A Boca stadionjában a lelátóra sem ülhetett fel, a Monumentalban ezt már megteheti.

A fogadóirodák a Boca Juniors-t tartják esélytelenebbnek, valójában megjósolhatatlan, hogy ki fogja nyerni a legértékesebb dél-amerikai klubtrófeát.

A meccset a Fox csatorna közvetíti.

(Gaba)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás