promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
„Vasárnap egy új szupersztárral bővült a teniszvilág”
Borítókép:  Forrás: beinsports.com
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Alexander Zverev a mögöttünk hagyott hétvégén bebizonyította azt, amit már sokan leírtak róla: jelenleg ő a férfi tenisz mezőny legígéretesebb ifjú tehetsége, aki lassan már több mint ígéret.

A londoni ATP-világbajnokság döntőjében vasárnap este két szettben legyőzte a világelső Novak Djokovicsot, így ő emelhette a magasba a trófeát. Boris Becker most látta elérkezettnek az időt, hogy a 21 éves klasszisról írjon egy rövid elemzésta BBC-nek, ebből idézünk. Az írást az teszi igazán hitelessé, hogy 2014 és 2016 között a német tréner a szerb csillagot edzette, és vezette hat major tornagyőzelemig, míg Zverevvel jelenleg is foglalkozik, tavaly nyár óta ugyanis a német szövetség férfi szakágát irányítja.
Évek óta szajkózzuk, hogy végre szükség lenne új, tehetséges játékosokra a férfi teniszben: Alexander Zverev most bizonyította, ő generációjának a legjobbja jelenleg. Vasárnap egy új szupersztárral bővült a teniszvilág
– kezdi Becker.

Az ifú német teniszező három ATP Masters-viadalt is nyert már, és bár Roger Federert és Djokovicsot is le tudta győzni korábban, a világbajnokságon egymást követő két meccsen – az elődöntőben és a döntőben – sikerült ez neki, ami elképesztően nagy teljesítmény.

A döntő legszebb pillanatai: 
Már tavaly feljött a ranglista harmadik helyére, és a mostani győzelemmel a negyediken zárja az évet. A világbajnokság megnyerésével óriási lépést tett, most már jöhet az Australian Open és a többi Grand Slam, ahol ugyanezt a játékot kell megismételnie immár öt szettben
– folytatja Becker. Való igaz, a teniszben a GS-verseny a legmagasabb szint, aki ott jól tud teljesíteni a világklasszisok ellen a nem ritkán 3-4 órás mérkőzéseken, az kétségtelenül a legnagyobbak közé emelkedik. Zverevnek ez egyelőre csak részben jött össze: az eddigi legnagyobb dobása GS-tornákon az idei francia nyílt tenisz bajnokság volt, ahol a negyeddöntőig jutott. Ne feledjük, még mindig csak 21 éves.

Klasszis mellé világklasszis edző kell

Becker szerint szédületes, hogy milyen magabiztosan kezdett a német játékos Djokovic ellen, annak ellenére, hogy szerdán még kikapott tőle a tornán. Aztán az első szettben 4:4-nél elvette az adogatását, majd három ászt ütve hozta a sajátját, és behúzta az első szettet. Ez is mutatja, mentálisan már most milyen ereje van.
A hosszú labdamenetekben senki sem tudja felvenni a versenyt Novakkal, de Saschának ez is sikerült. Ezt most már az ötszettes csatákban is meg kell majd mutatnia. Nyitott szemmel, az újdonságokra éhesen jár-kel a világban, nagy jövő előtt áll
– véli Boris Becker. A német rendkívül fontosnak tartja, hogy az idei évtől kezdve a korábbi nyolcszoros Grand Slam-győztes Ivan Lendl edzi Alexander Zverevet, aki ugyanolyan alapos betekintést tud nyújtani az ifjú titán számára a legnagyobb meccsek megnyerésének titkába, mint ő. Ezeknek a tapasztalatoknak óriási jelentősége van, ezért is fontos, hogy Lendl van mellette.
Minden tiszteletem a sok jó edzőé, de ahhoz, hogy az ember GS-meccseket tudjon nyerni, muszáj, hogy első kézből kapjon ismereteket ehhez olyanoktól, akik ezt már megélték. Néha ez jelenti az apró különbséget siker és kudarc között. Az, hogy Sascha fel merte kérni Lendlt, mutatja, hogy mennyire bátor, és milyen motivációja van a jövőre nézve.
Végezetül Becker úgy látja, Djokovic a vasárnapi vereség ellenére sem lett rosszabb teniszező, sőt. Idén ő nyerte a wimbledoni teniszbajnokságot és a US Opent is, és újra megtalálta az örömét a játékban, így akár középtávon újra ő lehet az a játékos, aki dominálhat a férfi mezőnyben.

(Gaba)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás