promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Fucsovics mellé világklasszis edzőt keresnek
Borítókép:  Forrás: Fucsovics Márton Facebook-oldala
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Fucsovics Márton mögé beállt a MOL – teljes mellszélességgel. Az első számú magyar férfi teniszezőt a cég tehetségkutató programjában már támogatta 2010 és 2014 között, illetve 2016-ban a MOL Alapítvány, de most egy komolyabb összeggel fogja dotálni, tudomásunk szerint egy éven át. A bejelentést a budapesti Oxygen Wellnessben tett meg a játékos és a cég.

Fucsovics természetesen hálás a megállapodásért, hisz a tenisz szövetséggel, mely eddig támogatta, ingoványossá vált a kapcsolata. Egy nyár végi Facebook-bejegyzésben ugyanis több kritikát is megfogalmazott a támogatási rendszerrel, az átláthatatlan működéssel kapcsolatban, ezután a sajtóban komoly adok-kapok kezdődött, mely abban csúcsososdott ki, hogy a játékos nem vett részt a csehek elleni Davis-kupa összecsapásokon.

Fucsovics nem csak a MOL-nak hálás, főleg edzőjének mondott köszönetet azért, hogy 2018-ra top-40-es játékos lett, és a magyar férfi játékosok közül 35 év után először nyert ATP-tornát (Genf).
„Elsősorban Sávolt Attilának köszönhetem a mostani eredményeimet. Amikor 2015 végén elkezdtünk együtt dolgozni, hónapra pontosan megjósolta, mikor leszek top-100-as játékos. Megtanított profi sportolóként élni, és küzdeni. Győztes típust nevelt belőlem. Az ő irányításával a legnagyobb játékosok, Wawrinka, Federer, Djokovic elleni meccseken pedig azt tanultam meg, hogy ők soha nem fogják elveszíteni a fontos pontot. Nekem kell megnyernem azt.”

Párosozni jó, nagy bicepsz nem kell

Fucsovics az egyéni meccsek mellett a párost sem hanyagolja, legutóbb például Kyle Edmunddal játszott, aki egyesben a 15. helyen áll a világranglistán. A magyar éljátékos elmondta, szerinte jól tud párosozni, szeret a brittel teniszezni, s ha lesz rá mód, folytatni akarják együtt. De az egyéni az elsődleges.
„A 2019-es már remélhetőleg nem tanulóév lesz, szeretnék az ideinél is jobb eredményeket elérni. Ez azt jelenti, hogy a négy Grand Slamből kettőn szeretnék nyolcaddöntőt játszani, és 1-2 ATP-tornát is nyerni”
- fejtette ki, s a bicepsze méretét firató újságíró kérdésre elárulta: a teniszezőknél nem fontos, hogy ki legyenek gyyúrva, inkább a mélyizmokat kell terhelni, és a mentális teljesítményt tökéletesíteni.

Fucsovics az elmúlt hetekben a sanghaji és pekingi tornákon játszott, utóbbin a klasszis olasz Fognini ellen maradt alul szoros meccsen a negyeddöntőben. Edzője, Sávolt Attila portálunknak elmondta, teljesen elégedett játékosa ázsiai turnéjával. „Ha Sanghajban Peter Gojowczyk ellen még egy labdamenetet megnyer döntő szett tie breakben a 2. fordulóban, akkor az már egy fantasztikus eredmény lett volna. Így „csak” simán nagyon jó. Ami itt balszerencsésen elmegy, egy következő meccsen vissza fog jönni.”

Top-10-es edző kerestetik

A teniszező a bécsi ATP-500-as és a párizsi ATP-1000-es versenyekkel zárja az évet. Sávolt jelezte, már a főtáblára kerülés sem lesz egyszerű a két tornán, melyeken még soha nem játszott. Bár Del Potro, Federer és Nadal játéka is kérdéses, így akár a visszalépések miatt is összejöhet a főtábla. Ha nem, selejtezni kell. A tréner megismételte, amit már korábban is aláhúzott: tanítványa támadójátékát, így a hálójátékot fejleszteni kell, de mindenekelőtt az adogatásban kell javulni. Sávoltot Fucsovics egy elejtett mondatáról is megkérdeztük, melyben a stáb bővülését pedzegette a játékos.
„Szeretném fejleszteni Mari játékát, s ennek nyomán javulhat a ranglistahelyezése, nem peddig fordítva. Ha eljön az a pont, hogy a játékával már a top-20 közelébe tud kerülni, akkor érdemes lenne még egy edzőt, egy komoly szaktekintélyt bevonni a munkába. Nevet nem szeretnék mondani, több emberrel is felvettem már a kapcsolatot, de igen, olyan személyekről van szó, akik vagy top-10-es játékost edzettek, vagy maguk is top-10-es játékosok voltak. Nem könnyű egy ilyen embert megszerezni. Marci top-20-as játékossá válhat, de ahogy a top-100-ba kerüléshez is kellett 2 év, ehhez is kell minimum két, ha nem három év.”
Sávolt Attila és Fucsovics Márton eddig minden év végén összeültek, s egyeztettek a folytatásról, idén sem lesz másképp.

„Én abszolút bizalommal vagyok iránta, ez fordítva is igaz, és már léptünk előre a közös jövő érdekében” - fogalmazott egyenesen a tréner, akit arról is megkérdeztünk, a szövetséggel való háborúskodás nyomán Fucsovics továbbra is távol marad-e a válogatott mérkőzésektől?
„Marci nagyon szeretne játszani a februári Davis-kupa meccseken a németek ellen. A csehek ellen is akart játszani, nem volt könnyű lemondania erről. De ha ugyanezek a körülmények állnak fenn a közeljövőben, mint most, nem gondolom, hogy bármi esély lenne a visszatérésére.”
A szurkolókra nézve szomorú témáról magát a játékost is faggattuk, s ugyanazt a választ kaptuk, mint Sávolt Attilától.

Fucsovics egyébként kisebb vállsérüléssel bajlódik, de a fenti két versenyen még mindenképp el akar indulni, csak utána vetné magát alá alaposabb kúrának.

(Gabay Balázs)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás