promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Családja elől is eltitkolta bajnoki címét a muszlim bokszolónő
Borítókép:  Forrás: rickburnell.com
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Ramli Ali az első angol női bokszbajnok, aki muszlimként ért fel a csúcsra. Ahhoz, hogy célját elérje, sokkal többet kellett szenvednie, titkolóznia, emésztenie magát, mint a többi ökölvívónak. Családja ugyanis a vallási kötöttségek miatt egyáltalán nem támogatta sportolói karrierjét. Sőt, amire más mérhetetlenül büszke lenne, azt neki titokban kellett tartania, gyakorlatilag suttyomban kellett versenyekre járnia. A BBC dolgozta fel részletesebben izgalmas élettörténetét.

Ali családja szomáliai. Az országban a '90-es évek elején polgárháború dúlt, 12 éves bátyjával egy aknavető végzett. Szüleinek ez adott lökést, hogy elhagyják pokollá változott otthonukat, és Angliába költözzenek. Már az csoda, hogy a fővárosból, Mogadishuból egyáltalán kijutottak: Ali édesanyja visszaemlékezve elmondta, hogy értékeik, papírjaik nélkül menekültek, az autóban velük utazók egy részét találat érte, s meghaltak, miközben a lány csecsemőkorú volt. Aliék kilenc napon át voltak összezsúfolódva egy kis csónakban másokkal, az utasok egy része éhen halt, amíg elérték Kenya fővárosát, Mombasát. A család, így Ali is, háborús menekültként érkezett Londonba.

Itt mindent nulláról kellett kezdeniük, angolul egyikőjük sem beszélt. Ali, ahogy cseperedett egyre inkább elhízott, ezért edzőterembe ment, ahol megismerkedett a boksszal. Annyira megszerette, hogy rövid időn belül a rabjává vált.

Odahaza viszont titkolta az ökölvívást, hiszen az iszlám hit szigorúbb ágai szerint a nők ne mutogassák a bőrüket, arcukat mások előtt, márpedig talpig nikábban (hagyományos muszlim női viselet) nem túl kényelmes bokszolni. Szülei többször is levezették előtte, hogyan kéne viselkednie, és ez a sport a férfiak sportja. Amikor jókora monoklival a szeme alatt ment haza, nem mondta meg, hogy került oda. Bár imámként elvileg apjának kellett volna erősebben tiltakozni a sport ellen, Ali azt mondja, hogy anyja volt a hangosabb ellenző.

Bajnoki címek, Eb-szereplés

Amíg fiatal volt, azt hazudta szüleinek, hogy csak az alakjára szeretne ügyelni, ezért jár edzésre, a versenyeiről nem tudtak. Aztán 2015-ban pehelysúlyban országos döntőbe jutott.
Emlékszem, odaadtam a felszerelésemet az edzőmnek, és mondtam, hogy menjen előre, a csarnokban találkozunk. Anyukámnak meg azt mondtam: »Anya, megyek futni egy kicsit, nemsoká jövök.« Nem sokkal később már a ringben voltam az országos döntőben.
Ali jogi egyetemet végzett, s egy jogi vállalatnál kezdett dolgozni, így hónapokon át nem tudott edzeni, de nem sokáig bírta az ökölvívás nélkül. A családja tudta nélkül visszatért a ringbe, sőt eljegyezte magát Richard Moore-ral, az edzőjével. A család közölte a trénerrel, hogy csak akkor egyeznek bele a házasságba, ha Ali abbahagyja a bokszot. A pár igent mondott, de tudták, hogy nem fogják abbahagyni. 2015 után, 2016-ban is angol bajnok lett Ali, sőt meghívták a válogatottba, és szerepelt a 2016-os Európa-bajnokságon is.

A 2016-os győztes döntő: 

Tavaly Ali döntő elhatározásra szánta el magát: bár Angliában nőtt fel, megvolt a szomáliai állampolgársága is, s mivel eredeti hazája egyetlen nemzetközi versenyen sem képviseltette magát normális ökölvívó szövetség híján, Ali új küldetést választott. Létrehozta a Szomáliai Ökölvívó Szövetséget. Természetesen onnantól ő is a szomáliai színeket képviselte, férje-edzője pedig a válogatott szövetségi kapitánya. A Szomáliai Ökölvívó Szövetséget idén februárban vette fel tagjai közé a nemzetközi szövetség.

Novemberben Új-Delhiben rendezik a női világbajnokságot, elképzelhető, hogy Ali már ott ringbe lép szomáliai versenyzőként.

(Gaba)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás