promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Román csendőrök lopták el Erőss Zsolt emléktábláját?
Borítókép:  Forrás: Ripost
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Erőss Zsolt és Kiss Péter 2013 májusában ereszkedés közben tűntek el a Kancsendzöngán, miután megmászták a világ egyik legveszélyesebb nyolcezresét. Utóbb mindkettejük holttestét megtalálták a hegyen.

Mivel a csíkszeredai születésű Erőss fiatalon sokat mászott a Békás-szorosban, a Hargita megyei hegyimentő szolgálat 2013 nyarán emléktáblát állított neki az 1156 méter magas Oltár-kőn, mely a szoros talán legegyedibb elhelyezkedésű orma.

A foter.ro egy román lapra hivatkozva arról ír, hogy a hegymászó emlékét őrző gránittábla eltűnt. Fekete Örs, a Hargita megyei hegyimentő szolgálat vezetője azt nyilatkozta, hogy néhány nappal ezelőtt a szolgálat munkatársai már csak a táblát tartó csavarokat találták meg az emlékhely pontján, a gránitlapnak hűlt helyét találták.
erőss zsolt emléktábla

A szolgálat vezetője a Neamț megyei hegyi csendőrökre gyanakszik, mivel szeptember 26-án ők állítottak zászlót az Oltár-kő tetején. Az alpinistákra nem jellemző ilyesmi, ráadásul a hegymászók nem hordoznak magukkal sarokcsiszolót (flexet) vagy áramgenerátort – jegyezte meg Fekete, aki panaszt fog tenni az ügyben.

Marius Gămănuț, a Neamț megyei hegyi csendőrség szóvivője elismerte, hogy aznap felszereltek egy román zászlót az Oltár-kőn, de senki nem emlékszik arra, hogy látták volna a gránittáblát. A szóvivő kételkedik abban, hogy a csendőrök szerelték volna le a táblát, ez szerinte nem bizonyítható.

Erőss Zsolt pályafutása csúcsán a legsikeresebb magyar – a rendszerváltás előtt Magyarországra költözött – magashegyi mászónak számított: 2013-ig tíz nyolcezres csúcsot hódított meg, 2010-es balesete után kettőt műlábbal.

Varga Csaba nagyváradi alpinista idén áprilisban a Kancsendzönga lábánál helyezett el egy Erőss-emléktáblát, az a hírek szerint még a helyén van.

(Gaba)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás