promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Fogadási csalás: fociklubok során ütött rajta az ügyészség
Borítókép:  Forrás: vrt.be
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
A belga szövetségi ügyészi hivatal közlése szerint egyszerre 57 helyszínen csapott le a rendőrség fogadási csalás gyanúja miatt kedden. Ebből 44 helyszín Belgiumban van, 13 pedig más országokban. A hivatal szerint az érintett országok sora: Franciaország, Ciprus, Montenegró, Szerbia, Luxemburg és Macedónia.

Az ügyészség egy éve nyomozott különböző játékosügynökök pénzügyi visszaéléseivel és a feltételezett fogadási csalásokat illetően. A Sport Csalás Elleni Európai Hivatalnak az lett gyanús, hogy különböző belga játékosügynökök játékosmozgások, edzői, futballista bérek után járó jutalékot titkoltak el. 
Mostanra gyűlt össze elég bizonyíték ahhoz, hogy rajtaüssenek a klubokon. Belgiumban a legnagyobb klubok szinte mindegyik érintett: az Anderlecht, a Standard Liege, a Gent, a Genk és a Club Brugge. A 16 első osztályú csapatból tíznél biztosan jártak nyomozók, felelős vezetőket tartóztattak le, s hallgatnak ki, illetve számtalan dokumentumot foglaltak le.

A SkySports arról írt, hogy Belgium legnevesebb ügynöke, Mogi Bayat és egy volt Anderlecht elnök, Herman Van Holsbeeck is a kihallgatottak között van. Bayat korábban a Charleroi elnöke is volt, belga és iráni papírjai is vannak. Emellett meghallgatják Ivan Lekót, a Brugge vezetőedzőjét és két játékvezetőt is, Sebastian Delferiere-t és Bart Vertentent. Vertenten a Celtic – Ronsenborg Bajnokok Ligája-selejtezőn fújta a sípot. Rajtuk kívül egyéb sportvezetők, egy volt jogász, egy edző és újságírók is a hatóság látókörébe kerültek.  

A vizsgálat szerint a kihallgatások kapcsolatba hozhatóak egy bűnszervezettel, pénzmosással és hivatali visszaéléssel. 

Bart Verhaeghe, a Brugge elnöke a VTM Nieuws tévécsatornának azt mondta, klubja együttműködik, áll a vizsgálat elé, mert nincs takargatnivalója. A Standard Liége ugyanilyen hangvételű közleményt adott ki. 

A belga bajnokság ügyvezetője, Pierre Francois úgy nyiltkozott, ő személyesen nem érintett, nála nem jártak nyomozók. Viszont ami zajlik, az nagyon sötét képet fest a belga fociról. 

(Gaba)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás