promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Fradi-Újpest: a lilák szerbje épp most éri be a magyar legendát
Borítókép:  Forrás: hirek.ma
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
A magyar El clasico, vagyis a Ferencváros – Újpest összecsapás előtt milliárdnyi érdekes statisztikai adatot lehet összepecázni minden évben, alant néhányat ki is fogtunk önöknek. A legfontosabbat ezúttal már a cikk címében, bevezetőjében kiemeltük. Ez pedig Nebojsa Vignjeviccsel, az Újpest edzőjével kapcsolatos.

A szerb tréner 2013 októbere óta vezeti a lila-fehéreket, ezzel ő a leghosszabb ideje dolgozó vezetőedző a jelenlegi NB I-es klubok mesterei közül.
Vignjevic az elmúlt öt évben tizenhét derbin ült a kispadon, a szombati lesz a 18. Fradi-Újpeststje vagy Újpest-Fradija. Ez egészen különleges mérföldkő, ugyanis a derbik történetében egyetlen egy edzőt találunk, aki 18 összecsapáson irányíthatta valamelyik csapatot, az újpesti legendát, Várhidi Pált. Ha a kupában nem jön össze előbb egy Újpest-Fradi, vagy nem rúgják ki előbb, akkor a szerb edző jövő februárban a hazai bajnoki visszavágón immár egyedüliként vezetheti a vonatkozó listát.
Vignjevic eddigi mérlege a derbiken újpesti szempontból 3 győzelem, 6 döntetlen és 8 vereség.

Másfél éves hazai veretlenség

Lássuk a többi érdekes adatot a 19.30-kor a Groupama Arénában rendezett mérkőzést illetően. A meccset telt ház, több mint 23 ezer néző előtt játsszák, minden jegy elkelt – a vendégszerktoba is. Ez lesz a 223. derbi, melyeken 101 FTC-siker mellett 61-61 döntetlen és Újpest-győzelem sorakozik. A gólkülönbség 417-312 a zöld-fehérek javára.

A Ferencváros utoljára 2015 decemberében kapott ki a liláktól, az volt a csapat első veresége a Groupama Arénában. Azóta háromszor győztek, négyszer döntetlenre végeztek. A hazaiak idén március óta nem kaptak ki az NB I-ben, 11 siker mellett 9 döntetlent értek el. A Groupama Arénában tavaly április óta nem szenvedtek vereséget, akkor a Vasas győzött itt 2-1-re. Az Újpest hat meccse veretlen a most futó szezonban.

A Ferencváros az első helyről várja a derbit, négy ponttal vezetnek a 16 pontot gyűjtő Honvéd előtt. Az Újpest a hetedik 10 ponttal, de a Vidi elleni mérkőzésüket a fehérváriak Európa-liga szereplése miatt elhalasztották.

Vignjevic az M4Sportnak nyilatkozott a derbi előtt:

„Montenegróban és Szerbiában is ültem a kispadon néhány fontos mérkőzésen, de az az energia, ami egy Fradi-Újpesten a kispad felé árad a tribünről, semmihez sem fogható. Az első újpesti évemben nagyon rossz helyzetben voltam a csapattal, majdnem a tabella alján álltunk, a Fradi pedig a dobogóért küzdött. Emlékszem, egy idegenbeli mérkőzésről jöttünk hazafelé, amikor a Magyar Kupa nyolcaddöntőjének sorsolását tartották. Az egyik pillanatban szinte felrobbant a busz, amikor a játékosok megtudták, hogy a Ferencváros lesz az ellenfél. Attól, hogy akkor éppen erősebb volt a rivális, nagyon boldogak voltak. Akkor értettem meg, hogy a srácok nem félnek semmitől, ha az FTC-vel játszunk. Maximálisan motiváltak, ilyenkor a pillanatnyi forma semmit sem számít.”

Szerhij Rebrov nem, másodedzője, Máté Csaba viszont nyilatkozott a fradi.hu-nak a meccs előtt:

„Mentális szempontból mindenképpen oda kell figyelni, hogy ez a felfokozott várakozás, ne tegye görcsössé a játékosokat, ne legyenek túlzottan motiváltak. A héten egyszer-kétszer azért előfordult, hogy az egymás közti játék kicsit tüzesebb volt, mint ahogy korábban volt. Nagyon fontos, hogy hideg fejjel, de mindenképpen kellő motivációval lépjen pályára a csapat. Mindenki, aki a sportban, a futballban szerepel az az álma, hogy telt ház előtt lépjen pályára. Különösen egy ilyen nagy stadionban, hiszen más amikor azt mondja valaki, hogy 3 ezer fős stadionban játszik, más az is, amikor egy 23 fős stadionban lép pályára. Ez mindenképpen fel kell, hogy dobja a játékosokat, és itt jön ki igazán, hogy ki az, akit igazán feldob, motivál, jobb teljesítményre sarkall. Az, hogy küzdelmes mérkőzés lesz, az biztos, hiszen az elmúlt évek mérkőzései ezt igazolták. Valóban nagyon gyakran előfordult, hogy utolsó pillanatban szereztünk gólt, győztes gólokat is, mert nagyon fontos egy ilyen mérkőzésen, hogy a végsőkig harcoljunk, higgyünk abban, megszerezhető a győzelem. Mindenfajta győzelmet aláírnánk előre, de még egyszer mondom, egy ilyen meccsen apró nüanszok fognak dönteni, hogy ki hagyja el győztesen a pályát. Azt látom a fiúkon, hogy nagyon elszántak, tényleg alig várják, hogy elkezdődjön már a mérkőzés, és remélem ezt ki tudják vinni a pályára, és egy győzelem lesz a vége.”

(Gaba)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás