promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rajongsz a csapatodért? Vegyél neki tizenegyest!
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
A BBC kicsit mélyebben belenézett, hogy mi is rejlik az algír futball kulisszái mögött. A tényfeltáró munka során a 2015-16-os, a 2016-17-es és a 2017-18-as idény volt a célpontban, de valójából nem is a vizsgálat tárgyévei, sokkal inkább az az egyedi működési mechanizmus az érdekes, ami az észak-afrikai országban létezik.

Az egyik, ha nem a legfontosabb, hogy országszerte közismert és szinte mindenki által elfogadott korrupciós rendszer működik.
Elég könnyű elrendezni egy-egy meccs eredményét, ha ismereted a folyamatokat és a trükköket
– mondta a BBC-nek egy neve elhallgatását kérő fogadási elszámoló.

Mint egy másik forrás jelezte: a rendszerszintű korrupció gyakorlatilag a helyi futball minden szintjén létezik. Természetesen ez alól az utánpótlás sem kivétel.

A mérkőzések tetszés szerinti elrendezése annyira köztudott, hogy létezik egy árlista. Az első osztályban például egy tizenegyes megítélésért 6500 fontot kell fizetni egy korrupt bírónak. Ennek az összegnek egyébként a nemzetközi-szintű játékvezetők a tíz százalékát keresik meg egy hónapban. A döntetlen elintézése a büntető duplája, míg a győzelem nagyjából 50 ezer fontba kerül.

Persze, az összegek úgy emelkednek, ahogy a célegyenesbe fordul a bajnokság.

Egy magas rangú algériai futballtisztviselő a BBC-nek arról beszélt, hogy mindez politikai probléma:
Amikor a politika beavatkozik a labdarúgásba, akkor az a vég.
Márpedig ez történik jelenleg Algériában.

Az aktuális Algériai Labdarúgó Szövetség ugyan anti-korrupciós kampány hirdetett és felállított egy, az élvonal csapatainak bevételét, pénzügyeit ellenőrző szervezetet. A BBC forrásai azonban azt mondták, hogy ez nem fogja meghátrálásra kényszeríteni a résztvevőket, így a korrupciós rendszer továbbra is aktívan fog működni.

(HZS)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás