promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Apai döntés: három országba szakad a menekült „futballista” család
Borítókép:  Forrás: aargauerzeitung.ch
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Albian Ajeti múlt szombaton megszerezte első gólját a svájci válogatott színeiben Izland ellen. A hír kevés olvasónál verte ki a biztosítékot. Az már talán érdekesebb lehet, hogy a koszovói albán gyökerű támadónak két testvére is van, mindhárman Bázelben születtek és nőttek fel, mindhárman futballisták, sőt válogatott játékosok lettek, de három különböző ország sikeréért küzdenek nemzeti mezben.

A svájci lakosságnak egy 2000-ben végzett felmérés szerint mintegy három százaléka beszél albánul, ez közel 170 ezer embert jelent. Egy részük Bázelben él, s egyik kedvenc szabadidős elfoglaltsága a futball. A svájci albánok egészen komoly hatást gyakorolnak a helyi futballra: Granit Xhaka és Xherdan Shaqiri a nemzeti csapat két emblematikus játékosa, mindketten albán származásúak, és identitásúak. Olyannyira, hogy a világbajnokságon a szerbek elleni győztes meccsen az albán (és egyébként szerb) szimbólumnak számító kétfejű sast formálták a szerb drukkereket idegesítve. Lett is belőle komoly balhé, a Promotions foglalkozott a témával több cikkben a torna idején.

Afrim és Sylbije Ajetinek három gyermeke született eddig, mindhárman futballisták lettek. A koszovói Podujevóból származó szülők számtalan sorstársukkal egyetemben a '90-es évek elején hagyták el szülőföldjüket, és Bázelben leltek menedékre. Nem egy dészláv gyökerű világsztár cseperedett fel a bázeli klubnál, például a már említett Arsenal-csillag, Granit Xhaka és a Barca gyöngyszeme, Ivan Rakitic is.

A legidősebb Ajeti, Arlind Afrim 24 éves, a Crotone középhátvédje volt idén nyárig, a Torino adta kölcsön. Előtte a Frosinone-nál futballozott. Bázelben született, példaképe édesapja, aki fiatalon kapusposzton játszott, vele kezdett el komolyabban gyakorolni. Így került az FC Basel csapatához, ahol végigjárta a ranglétrát. 2014 óta a felnőtt csapat tagja. 27 svájci első osztályú mérkőzése van, az olasz ligában negyvenegy meccsen játszott eddig.

A 2014-2015-ös szezonban a Basel továbbjutott csoportjából a Bajnokok Ligájában, a nyolcaddöntőben a Porto búcsúztatta. Azzal, hogy a csapatban volt, Arlind Ajeti lett az egyike azon három albán játékosnak, akik valaha egyenes kieséses meccset játszottak a Bajnokok Ligájában. A másik kettő Shkelzen Gashi és Taulant Xhaka (Granit Xhaka testvére), mindketten Ajeti csapattársai voltak a Baselben.

arlind ajeti

Arlind ugyan az összes korosztályos svájci válogatottban játszott, felnőttként mégis Albániát választotta. Ennek fő oka a 2014-es botrányba fulladt Szerbia–Albánia Eb-selejtező, ahol valaki egy drónnal egy albán zászlót reptetett a pálya felett, ami összeugraszotta a játékosokat. A lelátón is elszabadult a pokol, az albán játékosok alig tudtak az öltözőbe menekülni, az összecsapás félbeszakadt. Akkor sok albán gyökerű játékos elhatározta, hogy az albán válogatottban fog futballozni, köztük Arlind Ajeti is.


Testvéreivel egyetemben Arlind 2015 júliusában kapta meg az albán állampolgárságot. A 2016-os Eb-n is pályára lépett, már 18 meccse van a válogatottban.

A Barcelona is felfigyelt rájuk

Öccse, Albian Ajeti 21 éves, támadó, 16 éves korától már a Basel felnőtt keretének tagja volt. 17 évesen mutatkozott be a svájci bajnokságban, és az Európa-ligában, rögtön a nyolcaddöntőben.

Tehetsége igazolásaként 18 éves korában leigazolta a bundesligás Augsburg, majd egy St. Gallen-i kitérőve visszakerült a Baselhez. Ifjoncként ikertestvérével, Adonisszal a Barcelona világhírű akadémiáján, a La Masián is voltak próbajátékon.

Bátyjához hasonlóan a svájci utánpótlás válogatottakban szerepelt, de Gianni de Biasi albán szövetségi kapitány 2015 augusztusában jelezte, számítana rá a válogatottnál. Albian nem élt a lehetőséggel, szülőhazája mezét választotta, s bár a oroszországi vb-n is ott volt, idén szeptemberben mutatkozhatott be a svájci válogatottban. Nem is akárhogy: a 65. percben Breel Embolo helyére érkezett, a 71. percben pedig belőtte élete első válogatottbeli gólját. Svájc végül 6-0-lal intézte el a Nemzetek Ligája-összecsapáson Izlandot.

Albian gólja a videón 3:10-től: 


Albiannak van egy ikertestvére, Adonis. Ő szintén nem volt még 18 éves, amikor a Basel színeiben felnőtt meccsen pályára küldték Európa-liga csoportmeccsen. A St. Gallenhez került, majd a svájci másodosztályba, s idén is ott fog futballozni az FC Chiassónál. A svájci korosztályos válogatottakba ő is bekerült, hátvédként az U18-asoknál gólt is szerzett Anglia ellen.

Viszont Adonis nem a svájci és nem is az albán zászlóért fog küzdeni, ha meghívót küldenek neki, hanem a koszovóiért. Édesapja döntése értelmében ugyanis ő képviseli majd a „harmadik pillért”, a család vegyes nemzeti identitásának ő lesz az utolsó puzzle-darabja, ha behívják a nemzeti csapatba.

Így fest egy Svájcban letelepedett koszovói albán családfő hálája hazái iránt. 

(Gabay Balázs)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás