promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Micsoda feltámadás! Legyőzte a görögöket a magyar válogatott
Borítókép:  Forrás: MTI/Illyés Tibor
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Lovrencsics Gergő, Pátkai Máté, Stieber Zoltán kikerült a Finnország elleni kezdőhöz képest a csapatból, a helyükre Nagy Ádám, Varga Roland és Bese Barnabás került. A magyarok a finnek elleni idegenbeli 0-1-gyel, a görögök az észtek elleni győztes 0-1-gyel készültek a keddi Nemzetek Ligája-összecsapásra. A Groupama Arénába nem mehettek be nézők, mert egy 2015-ös magyar-román Eb-selejtező után óriási botrány volt a stadionon kívül, az UEFA pedig zárt kaput rendelt el. 

Agresszív letámadással kezdtek a mieink, Szalai Ádám mellé ilyenkor felzárkózott Kovács István a csatársorba. Varga fél méteres lesen volt, amikor Kovács passzát átvette a tizenhatoson belül, így hiába gurított a hálóba. A 4-1-4-1-es felállás nem változott a szombati meccsünkhöz képest, az viszont igen, hogy Stieberhez képest Bese sokkal aktívabban száguldozott a jobb szélen, több labdát is szerzett.

Fortunisz a 10. percben Kleinheislert lerázta magáról, Kádárt faképnél hagyta, s húsz centivel a bal alsó mellé tekert, ez volt az első valamire való helyzet a meccsen. A következőből már jött is a gól. Kovács mélyen visszajött labdáért, felívelte Vargának, akinek nem volt jó a labda, így odafejelte Szalainak, aki ugyancsak fejjel Beséhez továbbított, aki remekül ismerte fel, hogy eltolódott a görög védelem, így fejjel Sallai elé stukkolt, a Freiburg csatára pedig ballal a léc alá bombázott 14 méterről.

magyar gorog nemzetek ligaja3
Nem sokáig örülhettünk: egy, a magyar térfél közepéről felívelt szabadrúgásra Manolasz emelkedett, lefejelte Langot, Gulácsi pedig csak beleütni tudott az erős fejesbe. Sallai továbbra is remekül játszott, nem volt eladott labdája, és csak szabálytalanul tudták elválasztani a játékszertől.
A görögök rutinos csapattal érkeztek Budapestre: a védelem oszlopai, Manolasz, Toroszidisz és Papasztathopulosz összesen több mint kétszáz válogatottságot tudott felmutatni. Pelkasz volt a harmadik görög, aki kedd este célba vette a bal alsó sarkunkat, az övé be is fért volna oda, Gulácsi kitenyerelte. Majd mellkassal kellett védenie, Manolasz ugyanis bántóan üresen fejelhetett egy szöglet után az ötös környékén.

Az Olimpiakoszra épülő görög csapat a félidő második felében sokkal többet birtokolta a labdát, de meddő volt a fölénye. A félidő vége előtt Varga iramodott meg, az ötösnél tudták szerelni, Sallai félollóval próbálta a kapuba juttatni a lecsorgó labdát, Barkas védett, majd Kovács István, Bese és Kleinheisler tesztelte sorra a kapust, aki mindannyiszor hárított. Az egy perc alatt érkező ötödik löketet már nem tudta: Kovács István erőszakosan megtartotta a labdát a büntetőterületen belül, visszagurította Kleinheislernek, aki jó húsz-huszonkét méterről a rövid felsőbe bombázott (2-1). magyar gorog nemzetek ligaja2
A görögök a fejpárbajok zömét meg tudták nyerni, a kaput azonban a hazaiak találták el többször. A magyar válogatott abban mindenképp fejlődött szombathoz képest, hogy ötletesebben támadta a kaput, s kevesebbet hibáztak egyénileg a játékosok. Emellett Marco Rossi intelmének megfelelően már az ellenfél térfelén ott lihegtek a görögök nyakán, kőkeményen letámadtak, ami rengeteg futást igényelt. 

A légifölényt Toroszidisz váltotta kis híján gólra egy újabb szabadrúgást követően a fordulás után hét perccel. A magyar válogatott erőteljesen visszavett a lendületből, lassította a játékot, Rossi pedig negyed óra után Varga helyére Lovrencsicset hozta be. A felíveléseket csak elvétve tudta megtartani Szalai Ádám, s mivel őrá épült volna a támadójáték, így sok támadásunk hamvába holt. A helyére érkező Eppel sem zavart több vizet nála.

Mitroglou pályára lépése jó húzás volt Michael Skibbétől, remek labdát adott Pelkasznak, majd ő próbálkozott három perccel később, mindkétszer Gulácsi nagy védésére volt szükség, hogy maradjon a 2-1. Kleinheisler távoli, de annál sistergősebb szabadrúgása után végre Barkasznak kellett nyújtózkodnia. A mieink szinte kizárólag az eredményt védték, alig törekedtek az újabb gól megszerzésére, s ez veszélyes játéknak tűnt. Kovácsot Pátkai váltotta, ez kristálytisztán jelezte, hogy Rossi 2-1-gyel akarja lehozni a meccset.

Eközben a meccset az egyik népligeti vendéglátó egységben kivetítőn követő magyar szurkolótábor megérkezett a stadionhoz, a szurkolásuk behallatszott az arénába – némi görögtűz kíséretében.


Kulbakov játékvezető szinte minden véleményes helyzetet a görögök javára fújt le, ez meglehetősen idegesítő volt, mert a beíveléseknél egyértelműen a vendégek voltak előnyben. Mitroglou a 91. percben hat méterről – természetesen fejjel – egyenlíthetett volna, de nem tette. 

1987 után először vertük meg Görögországot, ezúttal a Nemzetek Ligájában. Ez volt a magyar válogatott első idei győzelme.  

Marco Rossi mosolyogva nyilatkozott az M4 Sport kamerája előtt:
A második félidőben szenvedtünk, bizonyos elemekben javulnunk kell. Sok ideig nem volt részünk győzelemben. A játékosok az első pillanattól az utolsóig harcoltak, megérdemelték a győzelmet. A görögök erősek, top-ligákban játszanak, nagy dolog ez a győzelem. Finnországban kevésbé volt szerencsénk. A mieink büszkék lehetnek rá, hogy magyarok, s ma ott lehettek a csapatban. Hallottam a drukkereket az utcáról, mindent meg kell tennünk azért, hogy a magunk oldalára állítsuk őket. Ha azt látják, hogy hajtunk, ez meg fog történni. Igen, a nagypapámnak ajánlom a győzelmet.
Nemzetek Ligája-selejtező, 2. forduló:
Magyarország–Görögország 2-1 (2-1)
Groupama Aréna, zárt kapuk mögött
Gólszerzők: Sallai '15, Kleinheisler '43, illetve Manolasz '18

(Gabay Balázs)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás