promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
„Életem hibáját követtem el, amikor a futballba befektettem”
Borítókép:  Forrás: mirror.co.uk
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
A Duchatelet-birodalom a zászlóshajóját, a Standard Liége-t már elveszítette. Roland Duchatelet tulajdonos 2015-re olyan mértékű szurkolói ellenállást tapasztalt, amely példátlan volt. A felbőszült drukkerek egy vesztes meccs után egészen a VIP-páholyig másztak a kapu mögötti szektorból, csak a biztonságiak állították meg őket. Máskor petárdázva, görögtüzezve vonultak a stadionig, majd elözönlötték a pályát, s ott demonstráltak a belga üzletember ellen.


Így nem tehetett mást, el kellett adnia focibirodalma legértékesebb darabját. Ugyanerre a sorsa jutott a belga első osztályú Sint-Truiden is, az üzletember több millió eurós veszteséggel vált meg az egyesülettől, mely az ő időszaka alatt süllyedt a második ligába.

Persze így is maradtak még értékesíthető részek, ilyen például a spanyol második ligás Alcorcon, a német harmadosztályú Carl Zeiss Jena, az angol harmadosztályú Charlton Athletic és a magyar első vonalban vitézkedő Újpest.

Több cikk is született a Duchatelet-féle módszerről/rendszerről, a saját klubok között forgatott játékosokról, melynek nem kifejezett célja a csapatok felvirágoztatása, vagy a nemzetközi kupákban való indulás. Ennek mentén például Újpesten nem volt olyan év, amikor ne cserélődött volna ki a keret minimum fele, így viszont lehetetlen hosszú távon jó cspatot építeni. Egyetlen fő cél van: profitot termelni, hiszen üzleti vállalkozásokról van szó.

Ez az egyes klubok szurkolóinak persze ez nem tetszik. Újpesten, ahol Roderick Duchatelet, Roland fia ül a vezetői székben, folyamatosan tüntetnek a drukkerek a tulajdonos ellen, aki szerintük nem figyel oda a megfelelő kiszolgálásra, nem tart szurkolói ankétot, nem áldoz a pályafűtésre, s amellett, hogy évente szétszedi a csapatot, még a klub címerét is megváltoztatta. Az ultrák még egy szókimondó szurkolói rapszámot is írtak róla, melyben elküldik melegebb éghajlatra. 

 
A Standard Liége-nél tapasztalt szurkolói gyűlöletről már írtunk fent, és a Charltonnál is súlyos konfliktusok vannak.

Itt odáig fajult a helyzet, hogy Duchatelet-ellenes szurkolói szervezetek alalultak. Ilyen a CARD (Coalition Against Roland Duchatelet) vagy a WAR (Women Against the Regime). A fanatikusok egy ízben több száz fővel indultak meg Liége-be, amikor a belga csapat még Duchatelet tulajdonát képezte, és a nyílt utcán demonstráltak ellene.


A panaszaik ugyanarra a kottára íródtak, mint újpesti sorstársaiké: Duchatelet-t igazából nem érdekli a klub, csak pénzt akarna kivenni belőle, így nem áldoz rá hosszú távú tervek mentén, s nem törődik igazán az ott dolgozókkal, a fanatikusokkal, akikre egy normális klubnak épülnie kéne.

Ennek óriási szurkolói tiltakozás, görögtüzezés, játékmegszakítás és tömeges pályára rohanás lett az eredménye egy 2016 májusi, Burnley elleni mérkőzésen.
 

Roland Duchatelet munkássága nem csak a Charlton-drukkereknél verte ki a biztosítékot, hanem az EFL-nél (English Football League) is. Az 1888 óta működő szervezet, melynek több mint 70 profi klub a tagja, s mely a harmadosztályú küzdelmeket is szervezi, elnökségi ülést hívott össze Duchatelet ügyében, ugyanis a tulajdonos komoly mértékben csökkentette a kiadásokat a klubnál. A beosztottak tíz százalékos fizetésemelési igényét elutasította, ezen kívül a CARD kínos sztorikat osztott meg róla az elmúlt időszakban. Mivel a takarításon is spórolni kezdett, volt alkalmazott, aki engedélyt kért, hogy az íróasztalánál ehesse meg a chipsét. Erre a drukkerek az egyik meccsen burgonyaszirmos zacskókat kezdtek a pályára dobálni.

duchatelet charlton1

A CARD nemrégiben 100 flakon vizet vásárolt a Charlton akadémistáinak, mert a tulaj nem hajlandó palackos vizet biztosítani nekik.
A drukkerek ellenállása nem befolyásol, mert ők sokszor újsághírekből, a közösségi médiából tudakozódnak
– mentette fel magát Duchatelet az Evening Standard hasábjain. Az akadémisták vizes sztorijára is reagált.
Nagyon sok vereségünk volt, úgyhogy oda kell figyelnünk a kiadásainkra. Mostantól csapvizet fognak inni, én is azt iszom. Ettől nem fognak rosszabbul játszani, és még a környezetünket is megkíméljük a hulladéktól.
Duchatelet humora nem mindig ilyen sziprkázó, a minap a belga Knack magazin hasábjain panaszkodott egy sort.
Azok a megoldások, melyek az üzleti életben működnek, a futballban totálisan csődöt mondanak. A focibiznisz abszolút nem nekem való, túlságosan irracionális. Ha pénzt akarsz bukni, mindenképp fektess a labdarúgásba. Kizárólag az ügynökök és a top-játékosok keresnek jól ebben a szférában. Ez szerintem botrányos, de ez a piac ilyen. Életem legnagyobb hibája volt, hogy befektettem a futballba.
A kiábrándult tulaj természetesen árulja a klubjait, de mint mondja neki nem kell sietnie. Annak ellenére, hogy csak a Charltonon a számítások szerint nagyjából évi 10 millió fontot veszít, mióta 2014 óta övé a klub, s ez még úgy sem fér bele a milliárdosnak, hogy ott van a húsz leggazdagabb belga listáján.

A friss infók szerint egy ausztrál és egy angol cég is érdeklődik a klub iránt, a legfrissebb hírek szerint az Arsenal korábbi orosz résztulajdonosa, Alisher Usmanov is képben van. A klub egykor a Premier League-ben szerepelt, jelenleg a tizedik helyen áll a harmadosztályban, legutóbbi meccsén a szintén szebb napokat látott Wimbledon ellen 1244 drukker ült a lelátón. Ennél még Újpesten is többen vannak a tribünön.

(Gabay Balázs)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás