promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Drámai meccs: Babos Tímeáéknak nem sikerült megnyerniük a US Open-t
Borítókép:  wtatennis.com
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Miközben itthon a Fucsovics Márton–Babos Tímea páros által keltett ügy borzolja a kedélyeket, New York-ban a legjobb női játékosunk pénteken döntőbe jutott.

A párosban világelső magyar játékos – honlapja szerint – több szempontból is rekorderként lépett pályára az Arthur Ashe Stadionban, a világ legnagyobb teniszarénájában: ő volt az első magyar játékos, aki döntőt játszhatott a US Openen a felnőttek között, továbbá az első magyar, aki egy szezonban két különböző helyszínen is Grand Slam-döntőt játszhatott (2018, Australian Open: női páros, vegyes páros, US Open: női páros). Emellett a 25 éves Babos lett az első magyar, aki három különböző GS-versenyen is döntőbe jutott, ráadásul egy szezonban három Grand Slam-döntőt játszhatott.

A túloldalon a 22 éves Barty párosban a világranglista 15. helyezettje, pályafutása legjobbjaként 5. volt. Az ausztrál játékos eddig nyolc WTA-tornát nyert ebben a műfajban. Partnere, a 26 éves Vandeweghe az 52. a páros rangsorban, de volt 18. is. Az amerikai teniszező három trófeánál tartott párosban. Ami az egymás elleni mérleget illeti, idén Miamiban az első fordulóban a rivális győzött 3:6, 6:2, 10-4-re, majd a madridi negyeddöntőben (7:5, 3:6, 11-9), illetve a birminghami nyitókörben (7:6, 6:3) Babosék bizonyultak jobbnak.

A New Yorkban második kiemelt magyar, francia kettős remekül kezdett – az aréna tetejét eső miatt becsukták –, Babos „semmire” hozta az adogatását, majd elvették Bartyét. Mladenovic rögtön elvesztette a szerváját, így az idén összeállt ellenfél egyenlített (2:2). Babos másodszorra sem vesztett pontot az adogatásánál, aztán Barty és Vandeweghe is megremegett, így 35 perc elteltével a magyar, francia páros 6:3-mal szettelőnybe került.

A tavaly a cseh Andrea Hlavackovával világbajnok soproni teniszező szervája a folytatásban is érinthetetlennek bizonyult, ekkor az elmúlt húsz pontból csak kettő lett a riválisé. Mladenovic maratoni, 15 labdamenetet hozó adogatójátéka után a magyar játékos ismét könnyedén hozta sajátját, mint ahogy a feljavuló Vandeweghe és Barty is: különösen a remek megoldásokat bemutató ausztrál volt elemében. Babosék 5:4-es vezetésénél az amerikai gyengén szervált, ám a magyar, francia duó két meccslabdát elpuskázott, így 5:5-ről ment tovább a küzdelem. A játszmát lezáró rövidítésben a magyar teniszező többször is rontott, az ellenfél pedig valósággal szárnyalt, és 1 óra 35 perc után kiegyenlített.

Ahogy várható volt, az ausztrál, amerikai kettős kihasználta lélektani előnyét, és 3:0-ra elhúzott, ám Vandeweghe ismét elbizonytalanodott, és Babos adogatásával 3:3 lett az állás. Miközben a hatalmas stadion lelátói kezdtek megtelni a férfi döntőre, a magyar játékos 4:5-nél a mérkőzésben maradásért szervált, ekkor Bartyék nem éltek két meccslabdával. A harmadik szettben is tie-break volt, amelyben Babosék 0-2-ről 4-2-re fordítottak, majd egy vonalra ütött labdával harmadszor is meccslabdához jutottak, csakhogy ez is kimaradt, majd Mladenovic kettős hibájával fejeződött be a 2 óra 33 percig tartó finálét.


A 19 páros tornagyőzelemnél tartó Babos döntős szerepléséért partnerével együtt 350 ezer dollárt (98 millió forint) kapott.
Nem egyszerű ilyenkor nyilatkozatot adni, rögtön a döntő után…Szerintem fantasztikus meccs volt, amelyen rengeteg esélyünk volt. Sajnálom, hogy így sikerült! A második szettben picit túlizgultam a végét, pedig addig nagyon jól játszottam. Nagyon sok lehetőségünk volt a második játszmában, de nem sikerült a vége. A döntő szettben viszont ők vezettek, mi jöttünk vissza brékhátrányból, ez pozitív. Természetesen rettentően sajnálom a rövidítést, az utolsó pár pont nem úgy alakult, ahogyan szerettük volna. De ez újabb döntő volt, persze sajnálom, hogy nem sikerült. Ez van, szerintem ez is jó eredmény
– mondta a mérkőzés után saját honlapjának Babos Tímea.


A mérkőzés rövid összefoglalója


Eredmény:

női páros, döntő:
Ashleigh Barty, Coco Vandeweghe (ausztrál, amerikai, 13.)–Babos Tímea, Kristina Mladenovic (magyar, francia, 2.) 3:6, 7:6 (7-2), 7:6 (8-6)

(TK)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás