promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Deschamps már a vb után megjósolta, hogy Mbappénál elszakad a cérna
Borítókép:  Forrás: leparisien.fr
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
A hétvégén Nimes–Paris Saint-Germain összecsapást rendeztek a francia első osztályú labdarúgó-bajnokságban. Fix kettest ígért az összecsapás, a PSG sokkal jobb csapat, s ezt a meccsen is megmutatta. Az első félidőben 2-0-ra elhúztak Neymar és Angel Di Maria góljaival – utóbbi szögletből tekert a hazai kapuba.

A mérkőzés már az elejétől parázs volt, Mbappé sportszerűtlenség miatt kapott sárgát, a hazai oldalon is villant a lap egy ízben. Kőkeményen faragták egymást a felek, Neymarnak magához kellett hívnia a még mindig csak 19 éves világbajnok Mbappét, hogy megnyugtassa cseppet. A feszültséget fokozta, hogy a szépítés után egy videóbírózást követően egyenlített a Nimes. Majd jött Mbappé, egy harminc méteres ívelést káprázatos technikával vett át, s vágta kíméletlenül a léc alá a labdát. A győzelmet Edison Cavani biztosította be (2-4). Időközben Neymar és Meunier is begyűjtött egy sárgát a párizsiaknál.


A meccs azonban itt nem ért véget, ugyanis a hazaiak középpályása, az egyenlítő gólt jegyző Savanier a hosszabbítás perceiben jókorát rúgott az őt kicselező Mbappéba, aki előbb elterült, majd hirtelen felpattant, és fellökte az apró játékost. A játékvezető mindkét futballistát kiállította.

Talán emlékeznek még Didier Deschamps La Parisiennek adott júliusi interjújára, melyet itt nálunk, a Promotions-ön olvashattak először a magyar sajtóban. A francia szövetségi kapitány sok egyéb mellett kitért a vb-történelem legifjabb francia gólszerzőjére, Kylian Mbappéra, és Uruguay elleni negyeddöntőre is.
Azt mondtam neki: »Örülhetsz, hogy nem én játszottam ellened, mert elkaptalak volna és akkor biztosan nem sárgával hozom le a meccset!« Uruguay ellen vigyáznia kellett. Harmincas éveikben járó, rutinos játékosok álltak szemben vele, akik tudták, hogy kiestek, de ha elkapják, annyi lett volna a vébéjének. Ezért hoztam le hamarabb. Nüanszok választják el a közönségszórakoztatást és a tiszteletlenséget, ezzel vigyázni kell.
Deschamps az interjúban azt is kifejtette, megpróbálta megértetni az amúgy rendkívül értelmes játékossal, hogy ha folyamatosan megalázza a pályán ellenfeleit, nem csak önmaga testi épségét kockáztatja az esetleges törlesztésekkel, hanem azt is, hogy egyszer majd neki száll el az agya a sok rúgás miatt, és sárgákat fog begyűjteni.

Nos, a Nimes ellen pontosan ez a forgatókönyv játszódott le, mintha csak Deschamps írta volna. Mbappé már a meccs elején is nehezen türtőztette magát, kapott is egy sárgát durvaság miatt. Savanier meccs végi mozdulata gusztustalan, egyben teljesen felesleges volt, kizárólag arra lett jó, hogy Mbappénál elszakadjon a cérna.

A bajnokság eddigi öt fordulójában a játékos csak a góljai számát gyarapította (5 meccsen 4 találat), sárgát egyet sem gyűjtött idáig. A Nimes ellen azonban ugyanúgy ficánkolt, ugyanúgy osztogatta a kötényeket, ugyanolyan pimasz cselekkel bőszítette az ellenfeleket, ahogy szokta. Most a saját kárán ismételheti a leckét, melyet Deschamps adott neki. Pontosan tudja, hogy bárkit képes lerázni tíz méteren, bárkit meg tud verni egy az egyben, akár látványos cselekkel fűszerezve. Viszont igen szűk a határ a között, hogy az ellenfelet eközben meg is alázza, vagy csak gólszerzés céljából brillírozik.

Bár edzője, Thomas Tuchel védelmébe vette, Mbappé rögtön a mérkőzés után elnézést kért a PSG-szurkolóktól. Azt mondta, „lerombolta a csapat sikerét a viselkedésével”. Tiszteletre méltó az alázata, de a francia szövetséget ez nem hatotta meg: három meccses eltiltással sújtotta a futballistát, míg Savaniernek öt találkozót kell kihagynia.

Bár Savanier véleményére az alattomos szabálytalansága után kevésbé érdemes adni ebben az ügyben, Mbappénak ezúttal mégis érdemes azt megfontolni.
Nem gondoltam, hogy ennyire felbőszül az eset után. Ha ez a mentalitás fogja jellemezni a jövőben, sok piros lapot kap majd a bajnokságban.
Mbappé egyébként eddigi pályafutása során sem a Monaco utánpótlás csapataiban, sem a Monaco felnőtt csapatában nem kapott piros lapot. Amióta viszont tavaly a PSG-be igazolt, négy sárgát – hármat a bajnokságban, egyet a Bajnokok Ligájában – és két piros lapot – egyet a bajnokságban, egyet a kupában – gyűjtött.

(Gabay Balázs)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás