promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
José Mourinho felfüggesztett börtönbüntetést kapott
Borítókép:  Forrás: scroll.in
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
José Mourinho 3,3 millió euró offsore-számlán történt eltüntetése, vagyis adócsalás miatt állt bírósági eljárás alatt. A bűncselekmény még akkor történt, amikor a Real Madrid edzőjeként dolgozott. Spanyol források kedden arról számoltak be, hogy a portugál edző egyéves börtönbüntetést kapott, amit a bíró felfüggesztett. Ennek oka, hogy a spanyol jog szerint a büntetlen előéletű emberek egy ilyen súlyú bűncselekmény esetén – vagyis, ha a büntetési tétel nem haladja meg a két évet –, nem kapnak azonnal letöltendőt.

Mourinhót azzal vádolták, hogy a Brit Virgin-szigeteken, Írországban és Új-Zélandon rendelkezett offshore-számlákkal, és a képmásához fűződő jogokból származó bevételeit próbálta ott eltitkolni 2011-ben. Az ügy miatt tavaly június óta vizsgálódott ellene az adóhatóság. A börtönbüntetés mellett 1,9 millió eurós bírságot is kiszabtak rá.

Az El Mundo spanyol lap úgy tudja, a főügyész és Mourinho ügyvédje az elkövetkező napokban tárgyal arról, hogy milyen módon „zárják le” az ügyet. Bizonyára valamilyen peren kívüli megállapodásról lehet szó, amelynek értelmében az ügyész nem fellebbezne súlyosításért.

Tavaly novemberben a spanyol bíróság ajtaján kilépve Mourinho azt mondta:
Nem válaszoltam, de nem is vitatkoztam. Fizettem és megállapodtam az állam képviselőivel. Az ügy le van zárva.
A portugál tehát elismerte bűnösségét, s a keddi ítélettel minden bizonnyal valóban lezárul számára a felettébb kínos történet.

Az őt képviselő Gestifute Media képviselője egyébként azt nyilatkozta, Mourinho 2010 és 2013 között 26 millió euró adót fizetett be. 

A Manchester United természetesen nem verte nagy dobra az ítéletet, nem kommentálták az edzőjükről szóló hírt. 

A Real Madridnál Mourinho a sokadik szereplője az adóelkerülési szappanoperának. A „sorozatban” szerepelt már Cristiano Ronaldo és Luka Modric is, mindannyiuk vagyonának egy részét a fenti módszerrel próbálta eltüntetni a Real könyvelője. De ugyanezt a kört futotta le Lionel Messi is a Barcánál. Neki közel 600 ezer dollárt kellett leszurkolnia, hogy ne kelljen letöltenie a rá kiszabott 21 hónapos börtönbüntetést. Ronaldo a felfüggesztett börtön mellett 18,8 millióval lett szegényebb a bírság miatt.

A földi halandók igazából csak azt nem értik ezeknél a sportolóknál, hogy az évi több tízmillió eurós fizetés mellett miért nyúlnak ilyen eszközökhöz? A válasz persze pofonegyszerű: hogy még több maradjon a pénztárcájukban.

(Gaba)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás