promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Vajon mennyi időre játszotta ki magát Dzsudzsák Balázs a válogatottból?
Borítókép:  MNO
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Guzmics Richárd (Csenpien), Hegedűs János (Puskás Akadémia), Korcsmár Zsolt (Midtjylland), Pregrad Bosnjak (Haladás), Szabó János (Paks), Elek Ákos (Kajrat Almati), Gazdag Dániel (Honvéd), Szoboszlai Dominik (FC Red Bull Salzburg), Vadócz Krisztián (Kitchee SC), Varga József (Videoton FC), Böde Dániel (Ferencváros), Dzsudzsák Balázs (al-Vahda), Varga Kevin (DVSC), Nagy Dominik (Ferencváros).

Nem, ők nem a magyar válogatott Nemzetek Ligája-keretébe meghívott játékosok, hanem azok, akikre nyáron Georges Leekens a bő keretben számított, az új kapitány, Marco Rossi viszont már nem számít (zárójelben az akkori klubcsapataikat tüntettük fel). Nagy Dominik, Guzmics és Korcsmár most a tartalékok közé fért be.

Elek Ákos a közelmúltban családi okok miatt jelezte, ne számítson rá a kapitány, a többiek mellőzése jórszészt nem szorul magyarázatra, nem játszanak olyan formában, hogy bárki a válogatottba követelné őket. Guzmics Richárd a kínai másodosztályban próbálkozik hektikusan szereplő csapatával, ez nem elég a meghívóhoz. Szoboszai Dominik csillogó reménység, de egyelőre az osztrák második liga nézőit szórakoztatja, van még ideje érni, és nem rég súlyos sérülést szenvedett – több hetes kihagyás vár rá. Már Vadócz sem a spanyol első osztályban bizonyít, a hongkongi bajnoktól jött haza levezetni a Honvédhoz. Varga Kevin még esetleg becsusszanhatott volna, a Videoton ellen bődületesen nagy gólt lőtt ballal, de Rossi másképp döntött.

A legnagyobb kérdés a kerethirdetés előtt az volt, Rossi be meri-e vállalni Dzsudzsák mellőzését? A nem túl veretes, arab emírségekbeli Al-Vahdától már elköszönt a válogatott csapatkapitánya, s annak ellenére nem sikerült még csapatot találnia magának, hogy az átigazolási időszak már hetekkel ezelőtt lejárt. Legújabban a MOL Vidi FC-vel hozták kapcsolatba, de a hírek szerint a játékosnak olyan fizetési igénye van, amit korábban a Ferencváros sem tudott teljesíteni. A fehérváriaknál is bizonyosan fellázadna a szerb légió, ha csak a felét megadnák annak, amit kér.

Így viszont Rossi nem tudta beválogatni. Az olasz júliusban jelezte, ismeri a képességeit, fantasztikus játékosnak tartja, de akinek nincs csapata, az nem húzhat nemzeti mezt. Az általa kijelölt határidőig nem történt változás, így emberemlékezet óta először Dzsudzsák Balázs nélkül készül a keret a telki központban. Rossi a labdarúgó szövetség honlapjának a következőket nyilatkozta:
(..) nem küldtem meghívót az egyelőre még új csapattal nem rendelkező Dzsudzsák Balázsnak, akivel személyesen is megbeszéltem a jelenlegi helyzetet, ő pedig érveimet – a válogatott érdekeit szem előtt tartva – megértette és elfogadta. Fontos hangsúlyoznom, hogy annak ellenére, hogy ezúttal nem lesz velünk, továbbra is úgy tekintek rá, mint a nemzeti csapat kapitányára.
Dzsudzsák Balázs 2007 óta válogatott, gyakorlatilag azóta stabil csapattag, amióta Várhidi Péter betette a görögök elleni felkészülési meccsen. A csapatkapitányi karszalagot 2010-ben, egy Litvánia elleni győztes összecsapáson kapta meg először a lecserélt Juhász Rolandtól. Évek óta büszkén viselhette, viselte is, legfeljebb sérülés miatt hiányzott. Sírva ünnepelt a szurkolókkal az Európa-bajnokságon látott diadalmenet során, és sírva magyarázkodott Andorrában a szégyenteljes zakót követően.

Azt, hogy most nem kapott meghívót, kizárólag magának köszönheti a tehetséges ballábas játékos. A sikeres Eb-szereplés, a Portugália ellen szerzett két gólja és jó játéka kevés volt ahhoz, hogy akár egy európai középcsapat rátaláljon. Ebben persze nem csak a fizetési igénye, a kora is komoly szerepet játszott, az Eb évében már 29 éves volt.

Most harmincegy, és mindenki kíváncsian várja, mely klub tart igényt a játékára. Zongorázni lehet a különbséget ugyanis a PSV-ben szélvészként száguldozó, gólpasszok, gólok özönével jelentkező Dzsudzsák és az emírségekből a válogatottba hazatérő, sokszor már szinte csak a szabálytalanságok imitálásával foglalkozó Dzsudzsák között. Leekens Sallai Rolandot is kipróbálta a helyén, és nem egy szakíró úgy vélte, az APOEL fiatalja jobb megoldás Dzsudzsáknál.

Vajon a nyírlugosi játékos képes lesz-e rá, hogy akár csak néhány meccsre elővegye hollandiai önmagát, s újra teljes motivációval futballozzon? Ha igen a válasz, nem csak egy ígéretes klub, de a válogatott meghívója is újra rátalál majd.

Hiányában egyébként minden bizonnyal a Dinamo Kijev védője, Kádár Tamás kapja majd – megérdemelten – a csapatkapitányi karszalagot. Ő tavaly Svájc és Costa Rica ellen is vezette már a csapatot. Saját bevallása szerint nem egy hangadó típus az öltözőben, a gyepen annál inkább.

Első mérkőzésünket szeptember 8-án Finnország ellen játsszuk idegenben.

A válogatott bő kerete a finnek és a görögök elleni mérkőzésekre:

Kapusok:Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig),Kovácsik Ádám (Mol Vidi FC)

Védők:
Kádár Tamás (Dinamo Kijev), Vinícius Paulo (Mol Vidi FC), Lang Ádám (CFR Cluj), Bese Barnabás (Le Havre), Lovrencsics Gergő (Ferencváros), Fiola Attila (Mol Vidi FC), Botka Endre (Ferencváros), Tamás Krisztián (Mol Vidi FC)

Középpályások:
Kleinheisler László (FK Asztana), Kalmár Zsolt (DAC), Kovács István (Mol Vidi FC), Pátkai Máté (Mol Vidi FC), Nagy Ádám (Bologna FC 1909), Nagy Gergő (Budapest Honvéd FC)

Támadók:
Szalai Ádám (TSG 1899 Hoffenheim), Sallai Roland (APOEL Nicosia), Sallói Dániel (Sporting Kansas City), Stieber Zoltán (D.C. United), Varga Roland (Ferencváros), Eppel Márton (Kajrat Almati)

Tartalékok: Gróf Dávid (Budapest Honvéd), Guzmics Richárd (Jenpien), Korcsmár Zsolt (Midtjylland), Holman Dávid (Slovan Bratislava), Vécsei Bálint (FC Lugano), Bőle Lukács (Ferencváros), Nagy Dominik (Legia Varsó)
Eközben a 2018–2019-es német labdarúgó Bundesliga-idény nyitó mérkőzésén a rekordbajnok Bayern München 3–1-re legyőzte a Hoffenheimet. A Hoffenheim gólját egy remek egyéni megmozdulás után Szalai Ádám szerezte (a cikk végén mutatjuk a gólt), a Bayern a hajrában csak egy könnyű síppal befújt tizenegyes segítségével duplázta meg góljai számát, majd a hosszabbításban rúgott még egyet.
(Gabay Balázs)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás