promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Fucsovics levelén megdöbbent a kapitány, mi lesz így a Davis-kupával?
Borítókép:  Facebook
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
A magyar férfi tenisz-válogatott szeptember 14-16. között Csehországgal játszik a Világcsoportbeli tagságért. Fucsovics nehezen tudja elképzelni, hoy ő is pályára lépjen a Lurdy-ház parkolójában megrendezendő találkozón. A levelet változtatás nélkül közöljük:
Sziasztok,
Van valami, ami hetek óta nyomaszt. Sokat gondolkodtam, úgy döntöttem, megosztom veletek, miért nem tudok azzal a lelkesedéssel, elszántsággal készülni a csehek elleni Davis-kupa-meccsre, ami mindig is jellemzett. Mindig fontosnak tartottam az őszinteséget, az igazságot, a nyíltságot.
Nem kell bizonygatnom, mit jelent nekem a Davis-kupa, a csapat, a címeres mez. Soha nem volt kérdés, hogy vállalom-e a játékot, mindig megtiszteltetést, büszkeséget éreztem, hogy játszhattam, segíthettem, harcolhattam. Az elmúlt kilenc évben 39 mérkőzésemből 25-öt megnyertem. Hatalmas boldogság volt, amikor 2012-ben legyőztem Gulbist a szülővárosomban. A tavalyi szlovákok és oroszok elleni siker pályafutásom csúcsai közé tartozik.
Most mégis úgy érzem, valami megtört. Kiálltam a társaimért, a csapatért, mert úgy tapasztaltam, a Szövetség nem adja meg azt az elismerést, amit az elért eredmények alapján megérdemelnek a fiúk és az őket felkészítő edzők. Jeleztem, nem biztosítottak a feltételek, nem megfelelő a légkör a további sikeres szerepléshez.
Hiszem, mindannyiunk közös érdeke, hogy megőrizzük a helyünket a világcsoportban, mert az hatalmas lehetőség mindenkinek, nagyon komoly bevételeket biztosít a magyar tenisznek.
A menedzserem is kezdeményezte a Szövetségnél, hogy üljünk le és őszintén beszéljünk a gondokról. A párbeszéd, a problémák tisztázása helyett, annyi jutott vissza hozzám, hogy, ha Fucsovicsnak nem tetszik a jelenlegi helyzet, akkor nem kell játszania.
Korábban a mindenkori DK-kapitány képviselte a játékosokat a szövetségi kérdésekben. Sajnos a mostani kapitányra ebben sem számíthattunk, miközben az is kiderült, hogy a pályán sincs megfelelő összhang közöttünk. Ezt is hónapokkal ezelőtt jeleztem a Szövetség vezetőinek, semmi nem történt, hogy közösen megoldást találjunk.
A tenisz egyéni sport, de mindig úgy léptem pályára a Grand Slameken, az ATP Touron, hogy Magyarországot is képviselem. Ezért is éreztem úgy: méltatlan, már-már megalázó, hogy még választ sem kapok a felvetett problémákra, nem vesznek komolyan.
Kudarcként éltem meg ezt a küzdelmet a Szövetséggel, ami ráadásul elvonta a figyelmemet, nem segítette az elmúlt két hónapban az eredményes szereplésemet.
Többször elmondtam, köszönettel tartozom a Szövetségnek az elmúlt két évért, de szerénytelenség nélkül kijelenthető, hogy megháláltam a bizalmat, nem maradtam adósa senkinek.
Jellemző a mostani hozzáállásra, hogy három héttel a csehek elleni sorsdöntő mérkőzés előtt még senki nem keresett meg a közelgő Davis-kupával kapcsolatban. Csak abból gondolom, hogy a Szövetség számít a játékomra, mert hetek óta velem népszerűsítik az eseményt. Nem szeretnék csalódást okozni senkinek, de nehezen tudom elképzelni, hogy pályára lépek a csehek ellen.
Remélem, megértitek a problémámat és a jövőben is mellettem álltok, szurkoltok nekem! Ahogy szoktam, Djokovic ellen is azért fogok küzdeni, hogy a magyar tenisz elismertsége nőjön, bármi lesz az eredmény méltó legyek a biztatásotokra!
Köszönöm!

A Nemzeti Sport
megkereste Köves Gábort, a válogatott szövetségi kapitányát, aki meglepődésének adott hangot, mert ő biztos benne, hogy neki nem volt problémája Fucsoviccsal, és tudomása szerint a játékosnak sem volt vele.
Én mindig is a játékosok mellett állok. Úgy tudom, Marcinak sohasem volt problémája velem, nekem sem vele. Azt nem tagadom, hogy az edzőjével, Sávolt Attilával már volt összetűzésünk. De ha Marcinak gondja van, akkor velem kellene megbeszélnie négyszemközt. Nagyon sajnálnám, ha nem vállalná a játékot a csehek ellen, de ez az ő döntése, én ettől függetlenül természetesen tisztelem a fejlődését és az eredményeit, a jövőben is szurkolok a sikereiért. Úgy érzem, én minden támogatást megadtam neki, ezt tenném a jövőben is. De ha nem így gondolja, akkor beszéljük meg! Nekem egyszer sem szólt erről, nem is tudtam a közleményről… Ha a személyem miatt nem játszik, azt is megbeszélhetjük… Ő mindig is csapatjátékos volt, a hátán vitte a válogatottat, nélküle nem értük volna el a nagy bravúrokat, igazi vezére az együttesnek. Természetesen rettentően hiányozna a csapatnak, mert bár vannak feljövőben tehetségeink, de egyesben és párosban is nagy szükségünk lenne Marcira
– mondta Köves Gábor a portálnak.

A Magyar Tenisz Szövetség közleményben reagált a kialakult helyzetre:
A Magyar Teniszszövetség is csak a Facebook-bejegyzésből értesült arról, hogyan gondolkozik Fucsovics Márton a Davis-kupa-szerepléssel kapcsolatban. Sajnáljuk, hogy az előzetes megkeresésünk nélkül hozta nyilvánosságra. A szövetség több mint egy hónapja felvette a kapcsolatot Marci csapatával, így ő is pontosan tudhatta, hogy számítunk rá a Csehország elleni párharcban. Fucsovics Mártonnak megállapodása van a Magyar Teniszszövetséggel, közleménye nem fedi a valóságot, de a részletekről nem a nyilvánosság előtt kellene egyeztetnünk.
A Nemzeti Sportnak Fucsovics Márton edzője, Sávolt Attila két mondattal „intézte” el a kialakult helyzetet: „A szövetségnek kötelessége, hogy Fucsovics Márton és Babos Tímea érdekében mindent megtegyen, hiszen ők képviselik a legmagasabb szinten a magyar színeket. Én csak ennyit mondanék erről, minden más a történet túlbeszélése lenne.”

Februárban Belgium ellen Fucsovics párospartnere Balázs Attila volt, aki annyit mondott a portálnak, hogy „én Marci közleményéhez nem szólnék hozzá, nem én vagyok a főszereplő ebben a történetben. Magamról annyit, hogy egy hónapja lágyéksérüléssel küzdök. Ha az egészségem engedi, játszom a csehek ellen, de erre egyelőre kevés az esély. Én jó viszonyban és napi kapcsolatban vagyok Köves Gábor szövetségi kapitánnyal, folyamatosan tájékoztatom őt az állapotomról. Ha nem léphetek pályára, akkor is kint leszek és szurkolok a srácoknak.”

Ismerve, hogy mennyire zsúfolt egy profi teniszező naptára, és még valamilyen probléma terheli Fucsovics Márton és a kapitány, valamint a szövetség kapcsolatát, nehezen tudjuk elképzelni, hogy a legjobb magyar játékossal a soraiban tud pályára lépni a válogatott.

Az ügy folytatását figyelemmel fogjuk kísérni.

(TK)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás