promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
És akkor LeBron James jön szembe egy mountain bike-on!
Borítókép:  Forrás: cnbc.com
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
A filmsztároknak, neves sportolóknak olykor furcsa hobbijaik vannak, ha százszor próblkoznánk, akkor sem találnánk ki őket. Brad Pitt például Angelina Jolie-val történt szakítása óta szobrászkodni kezdett. Tiger Woods a búvárkodásért van oda, Johnny Depp a babázásért(!!), Cameron Diaz pedig a snowboardozásért.

Az észak-amerikai kosárlabdaliga (NBA) egykori és jelenlegi legfényesebb csillagainak is megvannak a maguk rendszeres szabadidős programjaik, melyek persze nem a kosárlabda körül forognak. Michael Jordan a fogadások rabja, Shaquille O'Neal a célbalövést gyakorolja lelkesen, Kobe Bryant az európai fociért rajong. S ott van LeBron James, akiről eddig sokan tudták, hogy a fejpántok nagy gyűjtője, azt már talán kevesebben, hogy iszonyatosan szeret kerékpározni. Ez már csak termetéből fakadóan sem egyszerű dolog számára.

A sokszoros NBA-bajnok, olimpiai bajnok kosaras nem csak szórja a pénzét, számtalan alapítványt támogat igen komoly összeggel. Bizonyára családi háttere is közrejátszik, ugyanis édesapja bűnöző volt, nem is élt együtt családjával, James-t édesanyja rendkívül rossz körülmények közepette volt kénytelen nevelni. Olyannyira, hogy James kiskorában egy másik, jómódú családhoz került, anyja ugyanis képtelen volt biztosítani kettejük megélhetését.

A világsztár ezért gyermekeket segítő alapítványokat támogat, augusztus elején például az ő pénzéből adtak át szülőhelyén – az Ohioban lévő Akronban – egy új iskolát. Az intézménybe a hozzá hasonlóan szegény sorsú diákok kerülnek majd, a suli neve „Megígérem” iskola (The I promise School). Azok a srácok, akik ígéretet tesznek, hogy ide bejutva leteszik az érettségit, James révén ösztöndíjjal felvételt nyernek az Akroni Egyetemre. Erre önszántukból nem lennének képesek a helyi szegényebb családok, így mérhetetlenül hálásak a sportolónak.





@ipromiseschool?? OH WE LIVE BABY!!!!! #JustAKidFromAkron #MoreThanAnAthlete

LeBron James (@kingjames) által megosztott bejegyzés,




James azonban nem elégedett meg ennyivel: az iskola megnyitóján kiderült, hogy a suli összes diákja kap egy biciklit és egy kerékpáros sisakot a füzetek, valamint a tankönyvek mellé.

A kosaras gyakorlatilag misszószerűen terjeszti a biciklizés iránti rajongását – ez áll a felajánlás mögött. A Wall Street Journal bicikli fanatikus újságírójának, Jason Gaynek lehetősége nyílt egy interjúra is LeBron James-szel, aki most először, hosszabban vallott imádott hobbijáról.

„Minden, amit teszek, abból fakad, ahogy felnőttem. Amit most érzek, azt éreztem gyermekként is. Amikor kicsi voltam, a bicikli volt az egyetlen eszköz, amivel be tudtam járni a várost. Ha át akartam menni a város túlsó végébe, ha a barátaimmal akartam találkozni, ha kosáredzésre vagy suliba akartam menni, bicajra pattantam. A kerékpár jelentette számomra a kapcsot a világgal” – mesélte James, majd így folytatta.
A cimboráimmal sokszor addig tekertünk, amíg már azt sem tudtuk, hol vagyunk. Viszont közben remekül éreztük magunkat. Semmi sem állíthatott meg bennünket, úgy éreztük, mi vagyunk a világ császárai. Ez egy életforma. Ha van egy biciklid, szabadnak érezheted magad
– fejtegette az egyedi életérzést.

James-t az édesanyja tanította meg biciklizni, de arra nem emlékezett, mikor és hogyan tanult meg tekerni: „Hú, mennyire odavoltam azokért a kitámasztós Mongoose mountain bike-okért. És azok a Huffy-k... tíz sebességesek voltak, azokkal már úgy lehetett elindulni, hogy az ember sebességet váltott, és gyorsult. Akron dimbes-dombos város, az északi dombra például váltós bicikli nélkül nem is nagyon lehetett felmenni.”

LeBron James a kislányát is hamar „megfertőzte": 





My Princess Z?? wasn’t messing around about getting outside today! Told her she better get as much as she can cause it maybe 20 below 0 tomorrow! ????‍♂️!!! #DaddysLilAngel?? #IAintRockingwitThatFaceThoughSheMadeThough. ?????????

LeBron James (@kingjames) által megosztott bejegyzés,




A kosárlabdázónak felnőttkorára is megmaradt a hobbija, ekkor már azért is kerekezett, hogy megtartsa állóképességét. Egy ilyen világsztár esetében hihetetlen, de NBA-karrierje kezdete után is folytatta a biciklizést, azzal jár néha edzésre is.

Amíg a Miami Heatben játszott, amatőr fotók tanúsága szerint csapattásával, a szintén világklasszis Dwayne Wade-del együtt felültek a drótszamárra, s azzal tekertek munkahelyükre, az American Airlines Arénába.

2005 óta James biciklis gyűjtéseket is szervez minden évben, sőt Wade-del számtalan Critical Mass-résztvevők voltak, ott tekertek a felvonulókkal együtt, mintha csak a sarki közértben dolgoznának.


„Imádtuk a Critical Mass-t, minden hónap utolsó péntekjén tartották” – így James.

A dobóhátvéd hiába keresett több százmillió dollárt 33 éves korára, nincs külön garázsa a biciklijeink. Elmondása szerint két Cannondale paripája van – a cégben meg részesedése –: az egyik városi használatra, a másik meg arra, ha egy kicsit dimbes-dombos terepre vágyik a szabadban.

A kosaras nagyon várja, hogy kipróbálja a Los Angeles-i terepet, nemrégiben ugyanis a Lakershez tette át a székhelyét Clevelandből.

„Ahogy néztem, remek kerékpárutak vannak, Santa Monicában például az óceánparton lehet végigtekerni. Nagyon várom, hogy kipróbálhassam.
Hogy a Staples Centerig mennék-e biciklivel (ez a Lakers otthona – a szerk.)? Az elég durva menet lenne otthonról. Bár legalább kikerülhetném az autópályát...
Az egyik legfontosabb kérdés a végére maradt: a világ talán leghíresebb sportolójaként képes valaki csak úgy kerékpárra pattanni a lakása előtt, s elindulni anélkül, hogy megrohannák a rajongók?

„Előfordul, hogy néha észrevesznek az emberek, és megbámulnak. De általában tudok úgy tekerni, hogy ne vegyenek észre. Ilyenkor csak szívom magamba a friss levegőt, s visszaemlékszem azokra az időkre, amikor a haverokkal bicajoztunk szabadon, a kíváncsiskodó tekintetektől távol.”

(Gabay Balázs)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás