promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Óriási bravúr: az Európa-liga főtábla már megvan a Vidinek
Borítókép:  Forrás: molvidi.hu
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Egyetlen lépés választotta el a Videotont attól, hogy kedden este egy európai kupasorozat főtáblájára kerüljön. A Malmö elleni továbbjutás esetén következett volna a Bajnokok Ligája-selejtező negyedik fordulója, ahonnan már a BL legjobb 32 csapata közé lehet továbblépni, míg egy negyedik fordulós kudarc után az Európa-liga főtábláján találnák magukat a fehérváriak. Ilyet eddig egyszer látott Székesfehérvár futballszerető népe, a 2012-2013-as szezonban.

Már a Trabzonspor elleni továbbjutás is elképesztő érzelmeket váltott ki akkor, pedig messze volt a csoda vége: hazai pályán a Sporting Lisszabont (3-0) és a Baselt (2-1) is elporolta a Vidi. Most egy sovány 0-0-lal is beérték volna a hazaiak, az odavágó ugyanis 1-1-re végződött.

A svédországi összecsapáson a vendégek kétszer találták el a kaput, mégis sikerült gólt szerezni – Nego lőtte egyéni akció végén. Előzetesen biztosra behettük, hogy Marko Nikolics, a Mol Vidi trénere hasonló taktikával küldi pályára játékosait, mint múlt kedden. Betonbiztos védekezésre épített ellentámadásokkal kívánt operálni.

Az ellenfél edzője, Uwe Rösler által szidott felcsúti gyepszőnyeg a dupla terhelés alatt – bajnokik, BL-mérkőzések – igencsak megkopott. Emiatt a svédek még azt is kérelmezték, hogy más pályán játsszák le a találkozót, de a játékvezető nem módosított. A libalegelőtől azért messze járt, ahogyan a tökéletes simaságtól is. A biztonság kedvéért az égiek komoly mennyiségű esőt zúdítottak a pályára jó két órával a kezdő sípszó előtt.

A Malmö erősségét mindennél jobban jellemzi, hogy 2014-ben és 2015-ben is bejutott a Bajnokok Ligája főtáblájára, majd az El-főtáblát is megjárta. A BL-ben az Olimpiakoszt és a Sahtar Donyecket is legyőzték. Az UEFA klubrangsorában a 107. helyen álltak, a Vidi a 216. pozícióban. A svédek a Dalkurd elleni 1-0-lal melegítettek be a mérkőzésre, a Videoton pedig egy pontot szerzett a Debrecennel szemben (1-1).

Huszti Szabolcs kimaradt a Vidi kezdőjéből a visszavágón, Kovács István játszott a bal szélen. A svédek bátor 3-5-2-es felállásban kezdtek. A hazaiak mélyen behúzódva próbálták útját állni a rohamoknak, feszes védekezéssel, kizárólag a kontrákra épített a Vidi.

Az egy szem ék, Marko Scsepovics a 13. percben léphetett volna be először a tizenhatoson belülre a labdával, de lesen megállították. A mögötte játszó Danko Lazovicshoz sem sűrűn került a labda, így viszont szinte semmi esély nem nyílt rá, hogy támadást tudjon vezetni a vendéglátó. A túoldalt sem égett Kovácsik Ádám kesztyűje, egyetlen lövés találta el a kapuját az első negyedórában. A malmöi drukkerek jó kétszázötvenen remek hangulatot csináltak, folyamatosan dalolásztak. Mivel a hazai ultrák, a Red Blue Devils tagjai a névváltoztatás óta (Videoton helyett Mol Vidi FC) nem járnak be a meccsekre, simán leszurkolták a háromezres magyar publikumot.

vidi malmo szurkolok

A Rosenberg-Strandberg csatárkettős impotens volt az első félidőben, a 27. percben így a Vidi előtt kínálkozott az első 45 perc legnagyobb helyzete. Scsepovics visszatett egy felpasszt Negónak, aki kiurgatta a szerb támadót. A középre tett labdára Kovács István érkezett volna, de előtte, és a svéd védők előtt is elsuhant a füvön a labda az ötös magasságában. A Malmö próbálkozott, de távoli kísérleteken kívül nem tudott semmit felmutatni, és azok sem találták el a kaput. Brorsson szöglet utáni fejese két méterrel elkerülte a kaput, de támaszkodás miatt már lefújták az akciót.

Uwe Rösler ügyeset húzott az öt középpályás pályára küldésével, mert a második labdákat rendre a középen létszámfölényben lévő vendégek kaparitották meg, de semmit sem tudtak kezdeni azzal, hogy 65 százalékban ők birtokolták a játékszert.

Christiansen lövésével kezdődött a második félidő, Kovácsik simán magához ölelte. Nem sokra rá a játékvezető elnézett egy svéd kezezést, s miközben a fehéráriak reklamáltak, Larsson húzhatott kapura, de kisodródott helyzetből leadott lövését kitenyerelte Kovácsik. Lazovics addig sem zavart sok vizet, de a fordulás után kifejezetten látszott rajta, hogy lassú ehhez a tempóhoz, simán elsodorták előle a labdát, miközben várta, hogy a földre hulljon. 

Juhász Roland a 60. percben megszerezhette volna a vezetést, de a bekk Lazovics szabadrúgásból érkező ívelésére fejjel érkezett, s majdnem lyukat bólintott a földbe. Ha lábbal próbálkozik, valószínűleg középkezdés jön, ehelyett kirúgás következett. Rosenberg a túloldalt közel járt ahhoz, hogy Larsson beadását Kovácsik kapujába bólintsa, de elvétette. A gyepszőnyeg eközben közelített a minősíthetetlenhez. 

Megérte Lazovicsot a pályán hagyni, ugyanis a 65. percben remek passzal ugratta ki Negót, aki betört a büntetőterületre, eltolta Dahlin mellett a labdát, a kapus pedig elkaszálta: tizenegyes. A szerb játékos balra lőtte laposan, Dahlinban pedig elakadt a labda. Lazovics dühében belecsimpaszkodott a hálóba, ami leszakadt, így be kellett foltozni...

Az utolsó tíz perchez közeledve Christiansen hatalmasat odapakolt Nikolovnak a Vidi tizenhatosán belül, elsőre horrorisztikusnak tűnt, fetrengett a macedón légiós. Aztán kiderült, kicsit "ellazovicsozta", nem történt komoly baja. Fáradt a Vidi-sereg, egyre nehezebben tudta birtokolni a labdát, de Nego időnkénti megiramodásai sokat ígérőek voltak. Pátkai Máté hat és fél percet kapott Nikolov helyén. A macedón légiós a Vardar Szkopjéból igazolt Magyarországra, előző csapatával legyőzte a Malmöt, a mindent eldöntő gólt ő lőtte. Ezúttal nem talált be. Mivel a gyepen már viszonylag nehezen lehetett passzolgatni, maradt az emelgetés, melybe mindkét oldalon sok hiba csúszott, olykor már-már megmosolyogtató pillanatok tanúi lehettünk. 

Kovácsik felszabadító lövése Rosenbergről kis híján a kapuba pattant, ha ezzel jut tovább a Malmö nem sok haj marad a fejeken a felcsúti stadionban. A nem is olyan rég még stabil Bundesliga-játékos Huszti Szabolcs két percet kapott ezen a meccsen időhúzó csereként. A 93. percben Rosenberg emelkedett az ötösön, de fejesét Kovácsik eldőlve hárította, mindenkiben megállt az ütő. 

A ráadásban még Lazovics sétált le, az ifjú Tamás Krisztián surrant be, de ez már mit sem számított. A luxemburgi Dudelange és a bolgár Ludogorec után a Malmö is lógó orral búcsúzott Felcsútról: a Videoton pedig a Bajnokok Ligája negyedik csoportkörébe jutott, s akármit játszik az AEK Athén ellen, az Európa-liga főtábláján már biztosan szerepelhet. Lehet szidni a fehérváriak védekezésre összpontosító játékát, de sokadszor igazolódik be, hogy a célfoci a mai futballban előrébb való a látványos játéknál. Marko Nikolics pedig tökéletesen tudja ezt, az elmúlt két évben olyan csapatok tanúsíthatják, mint a Girondins Bordeaux, a Ludogorec vagy most a Malmö, melyek mind jóval magasabban rangsorolt klubok a Vidinél.  

(Gabay Balázs)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás