promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Baji mindent megpróbált, nyolcadik a döntőben
Borítókép:  Forrás: m4sport.hu
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Amikor a tavalyi Gyulai Memorialon Baji Balázs 13,15-ös idővel ért célba, megjavítva ezzel a saját maga által tartott országos csúcsot – egy év alatt harmadszor –, ő is úgy nyilatkozott, ez akár a dobogóra is elég lehet a londoni világbajnokságon. Elég lett a 13,28 is: Baji lett az első magyar, aki futószámban szabadtéri vb-n érmet szerzett.

A 2017-es év hidegrázós lett a számára, s szurkolói számára, egyértelműen előlépett a nemzetközi klasszisok sorába 110 gáton. Volt már érme Eb-ről (2016, Amszterdam, ezüst), vb-ről, a legjobbak között számoltak vele az ellenfelek. A berlini Európa-bajnokságra is ezzel a megbecsültséggel érkezett, a célja egyértelműen a döntőbe kerülés volt.

Előfutamban már nem kellett részt vennie pénteken, jöhetett azonnal az elődöntő. Bár ő saját bevallása szerint is jobban szereti, ha kicsit bemelegíthet egy lazább előfutamon, az elődöntő nem okozott gondot neki. 13,41-es ideje nem túl erős, de a fináléhoz elég volt, a hatodik legjobb idővel került be (tavalyi vb-előfutamából ugyanígy a hatodik idővel jutott tovább). Valljuk be, nem futotta élete formáját a magyar atléta, az ideje a tavalyi világbajnokságon a 14. helyre lett volna elég. 

A szám legnagyobb esélyese Szergej Subenkov volt: az idei világranglistán az első öt legjobb idő az övé. 12,92-es ideje hajmeresztően jó, mindössze egyetlen századdal marad el az Európa-rekordtól. A 2017-es világbajnokságon a villámléptű Omar McLeod mögött ő végzett a második helyen. Baji idei legjobbjánál (13,27) Subenkov, a spanyol Orlando Ortega, a francia Pascal Martinot-Lagarde és a német Gregor Traber is tudott jobbat. Ezúttal is mind befurakodtak Baji elé, Ortegáé volt a legjobb idő (13,21), Subenkové a második (13,24), Traberé a harmadik (13,26). Meglepetésre a brit Andy Pozzi is befért a legjobb ötbe 13,28-as idejével. 

Igazi marketinggladiátorként vonultak ki a nézők elé a finálé résztvevői, Baji volt talán a legkomolyabb kivonuló, de izgulni nem valószínű, hogy izgult. A hetes pályán figyelhettük a mozdulatait. 

A magyar gyengén rajtolt, és nem is sokáig tudta tartani a lépést, a harmadik-negyedik gátnál már komoly lemaradásban volt. Martinot-Lagarde és Subenkov végig fej-fej mellett haladt, a harmadik gáttól már jóval egy méterrel a többiek előtt. A célnál mindketten mélyen próbáltak behajolni, Subenkov kibillent az egyensúlyából, s elesett. Célfotóval végül a francia Martinot-Lagarde győzött 13,15-tel, Subenkov a második, Ortega a harmadik. Baji Balázs 13,55-tel a nyolcadik helyen végzett ezúttal.


Az egyetlen pozitívum a mai napban, hogy sorozatban harmadszor döntőt futottam. De nem jött ki a lépés, nem éreztem magamban azt az átütő erőt, hogy érmet szerezhetek. Kicsit csalódott vagyok, de az igazi cél a döntőbe jutás volt – mondta Baji Balázs.
(Gabay Balázs)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás