promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Bronzéremig repítette a kalapácsot a magyar titán Berlinben
Borítókép:  Forrás: atletika.hu
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Sorakoztak a lengyel zászlók a kalapácsvetés idei ranglistáján, a magyar a 14. helyen árválkodott. Ne szerénykedjünk, Halász Bence 79.57 méteres eredménye önmagáért beszélt: augusztusig mindössze három ember tudott nála jobbat a világon: a ranglistavezető Wojciech Nowicki (81.85), a háromszoros világbajnok Pawel Fajdek (81.14) - igaz ők számtalan alkalommal túldobták - és a brit Nick Miller (80.26).

Ezúttal a berlini atlétikai Eb-n próbálkozott, ahol Pars Krisztiánnak is ott lett volna a helye, de ő doppingvétsége miatt jövő júliusig eltiltását tölti.

Az U23-as Európa-bajnok Halász a selejtezőben simán megdobta a 76 méteres szintet, így jöhetett a keddi döntő.

A Dobó SE versenyzője remekül kezdett a fináléban, 77.15-ös dobással a harmadik helyen állt az első kör után Nowicki és Fajdek mögött. Erre még Dárdai Pál, a berlini Hertha trénere is csettintett volna, ha kimegy csapata stadionjába.

Nowicki 80.00-ás első kísérlete meglehetősen erősnek tűnt. Halász második dobása sajnos hálót ért, de Fajdek is elhibázta a saját kísérletét. Nowicki harmadikra óriásit hajított, 80.12-es dobásával természetesen az első helyen állt.

Ne felejtsük el, hogy Halász Bence élete első felnőtt Európa-bajnokságán szerepelt, így állt a harmadik helyen a harmadik kör után, melyben nem tudott javítani a 77 méteren, ráadásul ki is lépett a dobókörből.

Messze járt a 2014-ben dobott 84,43 méteres egyéni rekordtól, de Szombathelyen ideális szélviszonyok közepette sikerült a döbbenetesen jó kísérlet.

Fajdek a harmadik sorozatban megint hibázott, megnyílt a lehetőség Halász előtt, akinek centiken múlt a javítás, de szektoron kívülre hullott a kalapács. Negyedikre pedig újra hálót ért, sajnos kisebbet dobott, mint elsőre. Fajdek is kihajította ebben a körben a kalapácsot, míg Nowicki 79 méterig jutott.

De micsoda dobással rukkolt elő a hajrában Halász: az ötödik sorozatban óriási üvöltés közepette engedte el a kalapácsát, s az 77.36-ig repült! Fajdek három gyenge kísérlet után újra 78 méter fölé jutott megint, és Nowicki sem javította meg a legjobbját. Ahogy a zárósorozatban sem javított senki, így a riói bronzérmes Nowicki lett az Európa-bajnok, Fajdek a második, a bronzérmes pedig honfitársunk.

Nagyon nagy dolog, amit Halász Bence véghezvitt: a világranglista alapján tulajdonképpen papírforma a bronzérme, de 21 évesen lohol a világ legjobbjai nyomában, Fajdek és Nowicki 29-29 évesek. A jövő tehát a magyar ifjoncé, aki magyar zászlóval a nyakában ünnepelt a berlini Olimpiai Stadionban. 
„Nem mondtam ki előtte, de reméltem, hogy a dobogó elérhető” – nyilatkozta az MTI-nek Halász Bence, aki hozzátette, verseny közben figyelte a többieket, kiben mennyi a potenciál, s leginkább a végül negyedik norvég Eivind Henriksentől tartott, aki kétszer is országos csúcsot dobott. „Fontos volt az első dobás, onnan tudtam, hogy a nyolcban biztosan benne vagyok. Úgy éreztem, még több van bennem, de inkább legyek 77 méterrel érmes, mint 80-nal negyedik...” – fogalmazott. A rontásokról elmondta, a jó első dobás után próbált kockáztatni, s mindenképpen javítani akart, ez végül ötödikre jött össze.
(Gabay Balázs)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás