promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kenyértöréshez vezetett az újpesti ultrák belharca
Borítókép:  Forrás: Viola Fidelity Facebook-oldala
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
A Viola Fidelity (VF) nevű szurkolói csoport az Újpest futballcsapatának első számú csoportja volt az utóbbi években. Az Ultra Viola Bulldogs (UVB) nevű csoportot váltották fel, miután ők felvállalták a szurkolói regisztrációt, az UVB viszont nem. A VF lett a lila-fehérek „tábora”, az ő előénekesük vezényelte a szurkolást minden Újpest-meccsen. Csütörtök estig.

Az elmúlt hetekben érezhetően megcsappant a IV. kerületi drukkerek bizalma a Fidelity iránt. A Magyar Kupa döntője után (a meccset a lilák nyerték a Puskás Akadémia ellen) elterjedt, hogy a VF elvesztett, konkrétan elhagyott több zászlót, és mivel a finálét az ősi rivális Ferencváros stadionjában rendezték, a fradisták köszönték szépen, a következő hazai meccsükön fejjel lefelé kifüggesztették az újpesti legenda, Szusza Ferenc arcképével díszített lobogót.

Emellett egy Lázár Bencére, a fiatalon elhunyt Újpest-játékosra emlékező felirat is a kukában landolt a meccs után, a zöld-fehérek ezt is megkaparintották, ami a lila-fehérek szemében szintén komoly bűn volt. A szuszás zászlót a fradisták a Sevilla elleni visszavágó előtt valahogy visszacsempészték az újpesti stadionba, hogy még egyet rúgjanak a lilákba. 

szusza1

Az újpesti fanatikusok kipécézték a fidelityseket azután is, hogy a VF több tagja összecsapott az Európa-ligás ellenfél Neftci szurkolóival Azerbajdzsában, s nem hitték el nekik, hogy létszámhátrányban ők futtatták meg az azerieket, s nem fordítva. Ugyanezek a vádak előjöttek a sevillai incidens után is, ahol szintén volt egy kis kergetőzés a két kemény mag között.

A dolog odáig fajult, hogy a Fidelity ankétot hirdetett, ahol minden szurkoló elvileg szabadon kérdezhetett volna a tevékenységükkel kapcsolatban. A találkozóra vélhetőleg nem fog sor kerülni.

A csütörtöki Sevilla-elleni visszavágón hiába telt meg a Szusza Ferenc Stadion, az ultrák szektorában láthatóan nem volt ott mindenki, az előénekes híján pedig szurkolgatás volt, velőtrázó szurkolás nem. A második félidőben egy „pótcapo” állt fel a kerítésre,így némi hangulat azért lett a végére.

A drukkerek a különböző újpesti Facebook-csoportokban, a Fidelity Facebook-oldalán folyvást érdeklődtek, hogy mi történt, s pletykák terjedtek el arról, hogy az egyik huligáncsoport, a Korps a fent említett problémák miatt leparancsolta a kerítésről az előénekest. Megerősítés azonban vasárnap délutánig nem érkezett.

A Fidelity Facebook-oldalán hosszú posztban reagált a keringő pletykákra, a csütörtökön történtekre. Mint írják, a vezető szurkolói csoportok fejesei úgy döntöttek, hogy leváltják a capót, aki a Fidelityhez tartozik. A VF viszont ezt nem tűri tétlenül, s beszűntetik eddigi tevékenységüket. A lelátón ugyan ott lesznek, de nem készítenek több koreográfiát, nem vezetik a szurkolást, nem szervezik a továbbiakban az idegenbeli túrákat, stb.
Ezzel azonban csak egy dolog válik biztossá, Újpesten megölik az ultrát, a nem ultra csoportok. Nem a saját háza táján söprögetnek az emberek, és törnek pálcát mások feje fölött
– írják.

Elismerték a zászlók elhagyását, de szívesen összehoztak volna egy bokszot a ferencvárosi Green Monsters-szel, hogy visszaszerezzék azokat. Viszont a GM 20-20 ellen szeretett volna kiállni, a Fidelity pedig a többi csoport segítségét kérte, de állításuk szerint ők azt mondták: ti veszítettétek el, ti szerzitek vissza a zászlókat.


A „Lázár Bencés kiírás” konténerbe dobását is elismerték, ahogy azt is, hogy a klubtól kértek segítséget a sevillai buszos úthoz, ami sokaknak szúrta a szemét.
Úgy gondoltuk, hogy ezekről muszáj nyíltan beszélnünk most már, mert túl sokan mocskolták be a Fidelity nevét az interneten, téve mindezeket kívülállóként, tudatlanul és sok információ hiányában. Mindenkinek meg kellene tanulnia a saját háza táján söprögetni, és házon belül rendezni a sorait. Mindenki maradjon meg annak, ami a profilja. Az ultra foglalkozzon a lelátóval és a szurkolással, a huligán pedig az utcával. Rengetegen kerestetek meg minket a Stadionban és támogattátok a csoportot, valamint nagyon sok bíztató levelet kaptunk. Csoportunk meg nem fog szűnni, aktív résztvevője lesz a meccseknek, a lelátói tevékenységekkel hagy fel mindaddig, amíg nem rendeződnek a helyzetek a lelátón. Fontos megjegyeznünk még egyszer, hogy ez a döntésünk senki ellen nem szól, hanem sokkal inkább valakiért és valamiért 
– zárják nyílt levelüket.

Az újpesti tábornak, melynek vezető szerepét alig pár éve vette át az UVB-től a Fidelity, új előénekes, új vezető szurkolói csoport után kell néznie. Ha úgy tetszik, újabb rendszerváltás előtt áll a C lelátó.

(Gaba)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás