promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Amikor a szurkolótábor hangja behallatszik a parlamentbe
Borítókép:  mirror.co.uk
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Ugyan a hazai futball ezer szálon keresztül kapcsolódik a politikához, de el tudják azt képzelni, hogy a Kubatov Gábor FTC-elnököt utáló ultrák petíciója eljusson a parlamentbe? Vagy a címercsere, és a rossz átigazolási politika miatt Roderick Duchatelet Újpest-tulajt gyűlölő fanatikusok levelét felolvassák az országházban? Nem valószínű, hogy valaha megtörténhet. Nem úgy Angliában!

A Newcastle United az ország legpatinásabb csapata, óriási szurkolói bázisa van, Észak-Angliában rengetegen drukkolnak a Szarkáknak. Bár a négyszeres bajnokcsapat régóta nem teljesít jól régi önmagához mérten, az utóbbi években így is ott volt a top-20 leggazdagabb csapat között a világon. A fanatikusok ennek mentén kiemelt figyelemmel kísérik a klub körüli változásokat, és finoman fogalmazva sem elégedettek azzal az iránnyal, amerre a tulaj kormányozza a csónakot.

A Newcastle tavaly jutott vissza az élvonalba, idén a 10. helyen végzett a Liverpoollal egykor Bajnokot Ligáját nyerő Rafa Benitez vezetésével, ami nem is rossz teljesítmény a világ legerősebb ligájában. Viszont Mike Ashley tulajdonos a szurkolók szerint nem akarja rendesen megerősíteni a csapatot, s emiatt összeütközésbe kerültek vele.

Ashley furcsa figura, és nem tűnik olyannak, aki a vérét adná a klubért, melynek szurkol, s melyet szeret. Sportruházati termékek adás-vételéből gazdagodott meg, övé a Magyarországon is megtalálható Sports Direct hálózat is. 2007-ben szerezte meg a Newcastle-t, majd a skót Rangersben is kisebbségi részesedésre tett szert. Viszont 2015-ben egy üzlet során fedezetként használta volna a Rangers stadionját, a kékek drukkerei pedig iszonyatosan berágtak rá. Valljuk be, ha a mi kedvenc csapatunk arénájával tett volna ilyet, mi sem bocsátanánk meg neki. A gyűlölet lángja olyan magasra csapott, hogy Ashleynek el kellett adnia a tulajdonrészét.

Az üzletember, akit a Forbes 2012-ben a 15. leggazdagabb britként tartott számon 1,5 milliárd fontos vagyonával, farmerban és pólóban nézi a Newcastle hazai meccseit a lelátón, a maroktelefonját műanyag hátizsákban viszi a mérkőzéskre, egyszóval nem egy fennhéjázó típus. Mivel ez a tulajdonság az átigazolások során is jellemzi őt, a newcastle-i publikum is egyre ellenségesebb vele szemben.

Rafa Benitez azt kérte tőle, hogy erősítse meg a keretet, áldozzon többet az utánpótlásképzésre, és tegye rendbe a csapat edzőbázisát is. A spanyol kvázi ezekhez a feltételekhez kötötte a szerződéshosszabbítását, Ashley azonban egyelőre nem állt kötélnek, hisz a merchandising és a zsíros tévés szerződések miatt úgy is megéri üzemeltetni a klubot, hogy az nem végez előkelő helyen, és nem indul a nemzetközi kupákban. A drukkerek viszont egyértelműen Benitez mellett állnak a vitában, nemrégiben még egy kampányt is indítottak, hogy érzékeltessék, ha az edző elmenekül Newcastle-ból, ők is bojkottálni fogják a meccsre járást (If Rafa goes, we go).

Nem is csoda: június 30-án tizenhat játékosnak járt le a kölcsönadási szerződése a klubnál, a helyükre egyelőre három embert sikerült leigazolni... Évek óta egyetlen nemzetközi mércével mért sztár sem tette be a lábát az öltözőbe, a fanatikusoknál pedig betelt a pohár.

mike ashley newcastle2

A szurkolótábor petíciót írt a tulajdonos menesztése érdekében. „A futball szerves része Newcastle szociális, gazdasági, kulturális életének. A csapat szurkolói pézügyileg és szeretetükkel is rengeteget segítettek a klubnak. A vezetőedzőnek, Rafa Beniteznek nem csak a drukkerek, de a vezetés támogatására is szüksége van. Ez pedig a fanatikusokkal való kapcsolatépítés, új játékosok igazolása és az edzőközpont felújítása nélkül nem valósulhat meg” – taglalja többek között a petíció.

Ez még önmagában nem is biztos, hogy átlépte volna a tulaj ingerküszöbét. Az viszont már átfogja, hogy a Munkáspárt newcastle-i képviselőnője kisebb módosítások után felolvasta a dokumentumot a brit parlament alsóházában. Az iromány lényege, hogy Ashley fejezze be a klub „kihasználását”, és kezdjen el beruházni.
Kicsit át kellett fogalmazni a szöveget, hogy fel lehessen olvasni a parlamentben. Így egyesítettem a saját petíciómat a drukkerekével, s elő lehetett adni. A szurkolók szava bejutott az országházba

– idézte Chi Onwurah szavait a Telegraph online kiadása.

Innentől a labda Ashley térfelén pattog, ha valami, akkor ez a húzás biztosan fel kell hogy rázza, hisz immár a nagypolitika asztalára került a vele kapcsolatos kritika.

Nem véletlenül kezdtük a cikket Kubatov Gábor, vagy épp az Újpest felemlegetésével.

Kubatov nem csak a Fradi elnöke, de a kormányzópárt alelnöke és pártigazgatója is egyben, így számára bármikor ott lenne a lehetőség egy ehhez hasonló felszólalásra, ha bajban lenne a klubja. Érdekérvényesítő képessége ugyanakkor jóval szélesebb annál, hogy szüksége legyen egy ilyen petícióra.

Ugyanígy Wintermantel Zsolt előtt is ott állna a lehetőség, ő Újpest futballfanatikus polgármestere, aki minden hazai és idegenbeli meccsen ott van. Ő viszont egy korábbi törvénymódosítás miatt polgármesterként már nem dolgozhat parlamenti képviselőként. Mérget vehetünk rá, ha ott ülne valamelyik padsorban, minden héten lenne egy felszólalása az újpesti klub kapcsán, melynek tulaját ki nem állhatja a szurkolók döntő többsége.

(Gabay Balázs)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás