promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Íme Pogba harcba hívó beszéde a döntő előtt!
Borítókép:  Forrás: metro.co.uk
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Csapatsportokban a legfontosabb mérkőzések előtt sokszor beszédet mond a csapatkapitány. Vízilabdában a medence közepén, a játékosok gyűrűjében magyaráz a cséká, kézilabdában, fociban az öltözőben hangzik el a motivációs szónoklat. Az edzők Al Pacinóként mindig mondanak valamit, de a játékosok számára sokszor ennél sokkal fontosabb, mivel hergeli fel őket a meccsre a csapat központi alakja.

A francia foci válogatottnak ugyan Hugo Lloris volt a csapatkapitánya a vb-döntőben, ám a buzdító beszédeket mégsem ő hanem a Les Bleus bohóca, irányítója, Paul Pogba tartotta. A fináléig minden meccs előtt fennhangon lelkesítette társait, a döntő előtt azonban szándékosan stílust váltott, és a következőket mondta:
Nem akarok sokat beszélni. Mindannyian tudjuk, hol vagyunk. Mindannyian tudjuk, mit akarunk. Mindannyian tudjuk, milyen utat jártunk be. Ott van a szívünkben, a tekintetünkben. Látom mindenkiében. Mindenki jól koncentrál. Nem szabad elfelejteni, lehet, hogy már ismétlem magam, de 90 percre vagyunk attól, hogy történelmet írjunk. Hogy világbajnokok legyünk. 1 meccs. Nem tudom ki mennyi meccset játszott már életében, a karrierjében. De egy meccsünk van, ami mindent megváltoztathat. 2 csapat van, de csak 1 kupa. Ők is tudják, ők is akarják. Elvesztettünk már egy döntőt. Tudjuk jól, itt van még a torkomban, itt van a fejünkben. Ma nem hagyjuk egy másik csapatnak, hogy elvegye, ami a miénk. Egymásra nézünk és nem hagyjuk, hogy elvegyék. Azt akarom, hogy az összes francia emlékezetében legyünk. A gyerekeik, az unokáik és az ő unokáik emlékezetében legyünk. 90 percünk van, hogy történelmet írjunk. Örökre. Örökre. Rátok nézek, nincs kedvem kiabálni. Ki fogunk menni a pályára és könnyeket akarok látni. Nem bánatból. Örömkönnyeket.

A fordítást a francia focihírekkel foglalkozó Omlette de Fromage blognak, s írójának Szabó Christophe-nak köszönhetjük. Íme a videó is:



A franciák végül 4-2-re megnyerték a meccset, világbajnokok lettek. A mindössze 19 éves Kylian Mbappé a vb alatt megkeresett összes pénzét annak az alapítványnak ajánlotta fel - Premiers de Cordée -, mely kórházban fekvő gyerekeknek nyújt sportolási lehetőséget. Az összeg közel csaknem 500 ezer dollárra rúg, mely forintra átszámolva 138 millióra jön ki. Ez Mbappé PSG-s havi fizetésének mintegy harmada.

Az ezüstérmes horvátoknak sem volt kisebb az adományozási kedve. Ők a teljes, ezüstéremért járó nyereményüket ajánlották fel rászoruló gyerekek nyaraltatására. A 21 millió font sem aprópénz, 7,4 milliárd forintnak felel meg. A 24 éves, jelenleg az Eintracht Frankfurtban játszó válogatott szélsőt Ante Rebicset korábban azért zárta a szívébe minden szurkoló, mert nem feledkezett meg földijeiről. A horvát-bosnyák határ közelében fekvő, néhány ezres Imotskiban cseperedett fel, s mivel az elmúlt években volt mit a tejbe aprítania, a város minden lakójának összes tartozását kifizette. Az önzetlensége nem ismer határokat.

FRISSÍTÉS: A Hvg.hu egy spanyol portálra hivatkozva azt írja, kamu volt a hír a horvát válogatott adományáról. A rászorult gyerekeknek a szövetségi kapitány, Zlatko Dalic nevében Igor Premuzic újságíró ajánlott fel pénzt. A férfi csak fel akarta hívni a figyelmet, milyen állapotok uralkodnak Horvátországban, s azt szerette volna, ha a válogatotott tagjai valóban meg is teszik ezt a nemes gesztust. 

(Gaba)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás