promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Pattanásig feszült idegek, büntetők és angol továbbjutás
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Úgy indult neki Anglia a Kolumbia elleni világbajnoki nyolcaddöntőnek, hogy az utolsó öt egymás elleni mérkőzésükön veretlen maradt. De, hogy a szigetországi csapat szempontjából negatív előjelről is essék szó: 1990 óta a jelenleg Gareth Southgate vezette válogatott csak kettő mérkőzést nyert az egyenes kieséses szakaszban.

Ami a másik oldalt illet. Kolumbia szintén támaszkodhatott arra a pozitív adatra, miszerint utóbbi nyolc, európai ellenféllel szemben lejátszott mérkőzésén veretlen maradt. Ellenben negatív, és egyben aktuálisabb hír volt, hogy a csapat egyik legjobbja, James Rodriguez sérülés miatt csak a lelátóról figyelte a mérkőzést.

Azt a mérkőzést, amelyen visszatért a pályára Dele Alli és Harry Kane is. Bár a legnagyobb izgalmak az első félidőben sokkal inkább akkor adódtak, amikor a kamera a mámoros hangulatból szórakozó tömeget mutatta. A csapatok ugyanis az első negyvenöt percben mindössze két kaput eltaláló lövéssel mulatták az időt. Akkor azért mindenképp érdemes volt figyelni, amikor a kolumbiai 20-ashoz, Juan Fernando Quinteróhoz került a labda. A klasszikus irányító játékos a pálya minden szegletében feltűnt, s amolyan futsalos módon, boka mellett próbált osztogatni. Azért csak próbált, mert a három védő között rohangáló Falcaóhoz igen ritkán jutott el a labda. A Monaco játékosa az első félidőben csak elvétve találkozott a labdával. Az egyetlen említésre méltó jelenet az első játékrészből az a szabadrúgás, amelynek elvégzése három percet vett igénybe, a sorfal felállítása közben kialakuló lökdösődés miatt.

A második félidőben aztán egy fokkal rátettek a csapatok, már ami az egy főre jutott agyérgörcsöt illeti.

Kolumbia a játékrész első felében gyakorlatilag a bíróval foglalkozott a labda helyett – tény, az amerikai Geiger sípmester nem volt kellőképp erélyes. A szabálytalanságok és a test-test elleni párharcokkal tarkított mérkőzés akkor mozdult el a holtpontjáról, amikor Anglia büntetőhöz jutott. A Tottenham-sztár Harry Kane került a földre egy szöglet után, majd néhány perces kolumbiai szívroham és reklamáláscunami után értékesítette a kiharcolt tizenegyesét. (Érdekesség: Harry Kane az első angol játékos Tommy Lawton és az ő 1939-es sorozata után, aki hat egymás utáni válogatott meccsén betalál.)

Még néhány percig tomboltak a dél-amerikaiak, aztán rájöttek, lehet eredményesebb, ha futballoznak. Előbb Cuadrado rontott a kapuval szinte szemben ordító ziccert, majd az angol kapus, Pickford védett elképesztő bravúrral. Amikor már Gareth Southgate és stábja a befejezésre készült, jött a Barcelona téli szerzeménye, Mina és egy szöglet után a kapuba bólintott. Kolumbiai mámor, angol sokk.

Jöhetett tehát a kétszer tizenöt perces hosszabbítás, ami egy csodálatos taposással kezdődött: Young és Barrios nézték egymás lábát táncparkettnek. Persze, néhány percet áldoztak az urak a futball minőségi részének is, bár egy-két kósza kísérleten kívül sok nem jutott a focira éhes közönségnek. A második tizenöt perc már egy kicsivel több izgalmat hozott annak köszönhetően, hogy Anglia támadólag lépett fel. A csereként beállt Rose lövése például a 113. percben centikkel kerülte el a kolumbiai kaput. Mivel azonban gól nem esett, így újabb tizenegyes párbaj következett.



Falcao kezdett egy értékesített büntetővel, majd Kane egyenlített. Ezután Cuadrado és Rashford is belőtte a magáét. S ekképp tett Muriel is, ellenben Henderson hibázott. Szerencséjére Uribe kihagyta a magáét, míg csapattársa Trippier egalizált. Az utolsó kör előtt így 4-4 volt az állás a büntetőpárbajban. Majd ismét egy hiba, ezúttal kolumbiai részről, Bacca rontott, ám mivel Dier belőtte a magáét, Anglia ment tovább.

Az angol továbbjutás pillanata egy londoni szurkolói zónában:


Ide kattintva találja a torna teljes menetrendjét, valamint a mérkőzések eredményeit!

(Havasi Zsolt)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás