promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egy őrült 25 perc, és a belga slusszpoén
Borítókép:  Forrás: fifa.com
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Japán volt az első csapat a vb-történet során, mely fair play-pontokkal jutott tovább a csoportjából, a Mané vezette Szenegál szorult mögé több sárga lapja miatt. Rúgtak három gólt, cserébe kaptak ötöt. Ezzel szemben Belgium vágott kilencet Tunéziának, Panamának és Angliának, s beszedtek kettőt. Keretük összértéke, aktuális formájuk, a játékosok tudásszintje alapján biztos belga továbbjutást várt szinte mindenki.

A belgák az angolok elleni kezdőhöz képest tíz helyen változtattak, ennél csak a spanyolok cseréltek többször 2006-ban, Szaúd-Arábia ellen. Roberto Martinez abban bízott, hogy pihentetett futballistái fizikálisan és taktikailag is ellenfelük fölé tudnak majd kerekedni, Japán pedig Sindzsi Kagawa labdáiban. A dortmundi irányító egyértelműen kiemelkedett a távol-keleti csapatból, neki kellett összefognia a Kék Szamurájok támadásait.

Az előzetesen vártakhoz képest az ázsiaiak remekül tartották magukat, és szinte tökéletes fizikai felkészítésről tettek tanúbizonyságot. Ha De Bruyne vagy épp Eden Hazard megiramodott a kapujuk felé öten, hatan vették körbe őket: a sok lúd disznót győzött. A kék mezesek már az ellenfél büntetőterülete környékén megindították a letámadást, és szórványos ellentámadásokra is futotta az erejükből. Az első félidőről mindent elmondott, hogy mindkét oldal 1-1 alkalommal találta el a másik kapuját.

A belgák ugyanazzal a magabiztos, labdabirtoklásra épülő taktikával jöttek ki a második félidőre, de láthatóan nem vették komolyan, hogy Japán betalálhat. A túlzott magabiztosság odáig vezetett, hogy Vertonghen elvétett egy indítást, Haraguchi besétált vele a büntetőterületen belülre, és pontos löketet küldött a bal alsóba.

japan belga vb japangol2

Az első kapura lövése volt a világbajnokságon… Hazard szinte a középkezdésből zörgette meg a kapufát, s ha már így felpörgött a meccs, Inui jó 22 méterről célba vette Courtois kapujának jobb alsó sarkát, és bitang nagy gólt lőtt (2-0).

Lukaku és társai nehezen hittek a szemüknek, s valljuk be, az első félidő képe alapján nem volt benne a mérkőzésben, hogy ez bekövetkezhet. A második félidő két japán kapura lövéséből két gól született. Lukaku fejében ott volt a szépítés, de az ötösről mellé bólintott, a túloldalt Japán közel járt a harmadikhoz. Belgium 22 meccses veretlenségi szériából érkezett, ennél csak a spanyoloké volt hosszabb az oroszok elleni nyolcaddöntőig.

Egy szöglet utáni felszabadítás Vertonghen fejére pottyant, aki ívelt fejest akart küldeni középre, de teljesen akaratlanul a hosszú sarokba fejelte a labdát kiszorított helyzetből (2-1).

Felbőszültek a belgák, vissza akarták venni a kezükbe a gyeplőt. Már akkor is fölénybe tudtak volna kerekedni, ha csak sorra beívelgetik a szélről a labdákat, az alacsony japánok középen esélytelenül küzdöttek a jóval magasabb ellenféllel. És érkezett is Hazard beadása balról, a Manchester United szűrője, Fellaini gond nélkül fejelte a kapu közepébe a labdát. A belgák 22 perc alatt utolérték Japánt (2-2).

Világbajnokságon utoljára Nyugat-Németország állt fel kétgólos hátrányból a kieséses szakaszban az 1970-es vb negyeddöntőjében.

Kawashima kapus az utolsó öt percben úgy repkedett a kapuban, mint Donald Trump kampány idején – Chadli és Lukaku bólintott –, ő tartotta a döntetlent. Japánnak kisebb lehetőségei voltak, de érett a harmadik belga gól. Mégis Courtois-nak kellett védenie újra egy japán beadás után a lefújást megelőzően.

Aztán a 94. percben Belgium végigvitt egy háromérintéses kontrát, melynek végén Lukaku átlépte a beadást, Chadli pedig a kapuba passzolta a győztes gólt. Belgium elképesztő feltámadást mutatott be, és megmutatta, a legelveszettebb helyzetből is megtalálja a kiutat: ez pedig érthető üzenet Brazília számára a negyeddöntőre nézve.


Az 1966-os angliai világbajnokságon Portugália 0-3-ról fordított Észak-Korea ellen az egyenes kieséses szakaszban, azóta nem látott a világ olyan fordítást, amit a belgák véghezvittek.

A japán játékosok megköszönték övéiknek a szurkolást, majd ahogy szokták, az oldalvonalat elhagyva meghajoltak a pálya felé tiszteletük jeléül. Szurkolóik, ahogy szokták, bizonyosan ezúttal is összegyűjtötték maguk után a szemetet a lelátón, majd hazautaznak a világbajnokságról. Nekem hiányozni fognak. 

Ide kattintva találja a torna teljes menetrendjét, valamint a mérkőzések eredményeit!

(Gabay Balázs)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás