promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mbappe elintézte Argentínát, Messiék csomagolhatnak
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Azok után, ahogy Franciaország és Argentína továbbjutott csoportjából, sokak számára talán már előre lefutott volt a mérkőzés.

Ismeretes a gall nemzet legjobb labdarúgói könnyedén nyerték csoportjukat, míg Argentína addig izzadt Nigéria ellen, míg jött Rojo és továbblőtte csapatát. A dél-amerikai nép egyszerre ugrott talpra, Maradona pedig elájult az örömtől – illetve egyéb boldogságfokozó szerektől.

Érdekesség: a két együttes még soha nem találkozott a világbajnoksági kiesési szakaszában, az eddigi tizenkét mérkőzésük mérlege pedig hat argentin győzelmet, négy döntetlent és két francia sikert mutatott. Még egy adat a statisztika kedvelőinek: a pályára kifutó francia csapat átlagéletkora az argentinok ellen a valaha volt legalacsonyabb. (Az előző rekordot még az 1930-as csapat tartotta, amely Ausztrália ellen futott ki a pályára.)

Rátérve a mérkőzésre.

Didier Deschamps taktikáját jól lehetett érzékelni már az első percektől kezdve: kicsalogatni az ellenfelet saját térfeléről, átadva neki a kezdeményező szerepet, majd labdaszerzés után a harminc-negyven méteres területet támadni. Ez két okból is jól működött az első negyvenöt percben: egyrészt Messi, mint hamis kilences szerepkörben történő játszatása Sampaoli részéről abszolút nem működött, a Barcelona játékosához vezető passzsávok szinte mindig zárva voltak, másrészt Mbappe és Griezmann jól találta meg azokat a területeket a pálya közepén, ahonnan rá lehet gyorsítani az argentin védelemre.

Egy labdaszerzés utáni támadásból érkezett is a francia találat: Mbappe indult el hetven méterről, majd állva hagyva hat argentin játékost a tizenhatosig robogott, ahol Rojo nemes egyszerűséggel lerántotta. A szabálytalanságért járó tizenegyest Griezmann magabiztosan értékesítette. Ezután jött Argentína, amely ugyan alig-alig jutott el komoly helyzetig, azért mégis kiegyenlített Di María góljával, aki húsz méterről, szembe a kapuval lőtte ki a bal sarkot.

Hogy még nagyobb legyen a francia-sokk, arról Messi és Mercado gondoskodott a 48. percben. Előbbi kezelt le egy labdát szöglet után, lőtt, majd utóbbi finoman belepöckölt, ezzel pedig 1-2-re alakította az eredményt a dél-amerikai együttes.

Ezután adva volt a kérdés: ki tud-e védekezni több, mint negyven percet Argentína? Az a csapat, amely a csoportmérkőzések során összesen öt gólt kapott. Nos, a rövid és tömör válasz: nem.

Előbb a francia jobbhátvéd, Pavar rúgott szinte ugyanolyan gólt, mint a spanyol Nacho Portugália ellen, majd jött Mbappe és négy perc alatt egymaga elintézte az argentin csapatot.

Amely ugyan támadott, támadott, de rendszertelen és szervezetlen játéka miatt gyakorlatilag akkor ért oda a kapujához Franciaország, amikor csak akart. (Azt azért érdemes hozzátenni: az első védés Lloris mutatta be a 80. percben.)

A végére azért még maradtak izgalmak, a csereként beálló Kun Agüero a a 93. percben szerzett fejesgóljával ugyanis 4-3-ra módosította az eredményt. Ám ez csak a szép búcsúra volt csak elengedő.

A kiesés következtében szinte bizonyos: Messi valószínűleg úgy hagyja majd abba pályafutását, hogy egyetlen vb-címet sem szerez, míg Mbappe megmutatta, amit eddig is sejteni lehetett, ő lesz a Messi és Ronaldo utáni korszak egyik sztárjátékosa.

A végeredmény tehát Franciaország-Argentína 4-3. A továbbjutó az Uruguay-Portugália győztesével játszik majd.

Ide kattintva találja a torna teljes menetrendjét, valamint a mérkőzések eredményeit! 

(Havasi Zsolt)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás