promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Maradona elaludt, Argentína továbbment
Borítókép:  Forrás: fifa.com
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Maradona egy afrikai hölgyet pörgetett a díszpáholyban a kezdő sípszó előtt, az argentin játékosok pedig vélhetően a rózsafüzért az öltözőben.

Élet-halál harc, az ítélet napja – ilyen megjelölésekkel illették a kedd esti utolsó, Nigéria elleni csoportmérkőzést a lapok. A vereség biztos kiesést jelentett volna Messiék számára, a döntetlen szintén, hiszen az afrikaiak legyőzték Izlandot, melynek szintén kellett a 3 pont a horvátok ellen. Déli szomszédaink hat ponttal a tarsolyukban páholyból szemlélték a viaskodást.

A zuhanyhíradó szerint már nem is Jorge Sampaioli kapitány állította össze a kezdőt a keddi összecsapás előtt, olyan mértékben veszítette el a becsületét a csapat előtt a horvátokkal szembeni 0-3 után. Hogy így van-e vagy sem, azt sosem fogjuk megtudni.

Sampaioli az argentin focitörténelem legidősebb átlagéletkorú vb-csapatát küldte pályára, a rutinban bízott. A horvátoknak flegma gólpasszt adó Caballerót a kispadra tette, a divatos nevű Armanit állította a gólvonalra.

Argentína Messivel, Di Maríával, Higuainnal támadott: mindent elmondott a taktikájukról, hogy az ötödik percben már a balhátvéd Tagliafico került helyzetbe, a 14. percben pedig Lionel Messi lövése nyomán Uzoho hálójában táncolt a labda. A Barca támadója combbal vett át egy remek kiugratást, lefutotta Omeruót, és rosszabbik lábával a hosszú felsőbe bombázott. Rajongói pontosan erre vártak, ő ugyanis ehhez ért. A legkiélezettebb helyzetben a legtökéletesebb megoldással gólt lőni. Csak épp argentin mezben megy ez neki nehezen, de most ennek ellenkezőjét bizonyította.

Maradona önkívületi állapotban tombolt a tribünön (a videóért kattinson ide!), a bódítószer típusára azért kíváncsi lennék, tippjeim vannak. Az első félidő végén feltett lábbal szundikált…

Messi a 2014-es világbajnokságon utoljára épp Nigéria ellen talált be. Ez volt a vb századik gólja, érdekesség, hogy az utóbbi három tornán minden alkalommal a Barcelona aktuális futballistája szerezte a 100. gólt (2014 – Neymar, 2010 – Iniesta). Batistuta és Maradona után ő a harmadik argentin, aki három különböző vb-n gólt tudott lőni. És az egyetlen a világon, aki 20 éves kora előtt, 20-30 éves kora között és 30 év felett is betalált vb-n.

A zöld mezesek az Izlandot megszóró Musa és Iheanacho révén próbált kontrákat indítani, nem sok esélyük nyílt erre. Sőt, Messi szabadrúgásból a kapufát is megdöngette, Uzoho ujjheggyel védett. 

A feltolt argentin védekezés és az agresszív letámadás addig működött, amíg egy könnyű síppal befújt büntetőt Moses gólra nem váltott a szünet után. Jellemző, hogy a tizenegyest egy olyan szöglet előzte meg, melyet az argentin védelem hozott össze: három játékos egymás nyakában fújtatva bólintotta ki a labdát, miközben a közelben sem volt nigériai.

Az 1-1 újra Nigéria továbbjutását jelentette e pillanatban, ráadásul Badelj a horvátoknak szerzett vezetést a D csoport másik meccsén: Izland így távol került a legjobb 16-tól. Nigéria és Argentína egymás között dönthette el a második hely sorsát.

Perez őrjöngve küldte el a negyedik játékvezetőt a francba, amikor az a kelleténél tétovábban mutatta fel a cseretáblát, s a játékos nem hagyhatta el a lehető leggyorsabban a pályát. A kék-fehér mezesek fél órával a lefújás előtt már infarktusközeli állapotban voltak, ami nem furcsa, a nyilvános felnégyelés veszélye fennált mindegyikük esetében, ha marad az 1-1.

A vb-n először fordult elő, hogy a játékvezető megállította videózás miatt a mérkőzést, mégsem adta meg a vélelmezett tizenegyest. Pedig Banega látványosan ráfejelte a saját karjára a labdát, s ezt Cakir Tuneyt is látta a felvételen, a hevesen reklamáló Obi Mikelnek mégis levezette, miért nem adott büntetőt.

Higuain tíz perccel a lefújás előtt egy visszagurított labdát bepasszolhatott volna a hálóba, ha nem a balosára kapja az átadást. Három percre rá Armani védett ziccert.

Aztán a sokadik jobb oldalon vezetett támadás végén Rojo érkezett tökéletes ütemben a beívelésre, s kapásból a jobb sarokba vágta a lasztit. Robbant a szentpétervári aréna, előbb Messi, majd az egész csapat a manchesteri bekk nyakában lógott (2-1).


Diego Maradona csipkerózsika álmából ébredve középső ujját mutogatva üvöltötte világgá örömét. 

36283342 1739677066109385 4761815079840645120 n

A vb-ezüstérmes Argentína úgy jutott tovább véres verejtékkel, hogy egyszer sem játszott jól eddig a tornán.

Így örültek Rojo góljának Argentína fővárosában, Buenos Airesben:


Érdemes lenne hosszasan elemezgetni, Lionel Messinek milyen mértékben más a mozgástere, amikor nem a barcás csapattársak veszik körül, szerzik meg neki a labdát, dolgozzák ki számára a helyzeteket. Megkockáztatom – ezért talán majd sokan megszólnak –, az argentin válogatott játékosai nincsenek azon a szinten, mint a barcás kulcsjátékosok, akiket kis túlzással az alapján igazoltak le, hogyan tudják a leghatékonyabban kiszolgálni az argentint. Volt, hogy egymás után két-három olyan rövid passzt is elrontott, melyből Barcelonában jó ha idényenként egyet elnéz. Kulcspassza egy sem volt, esélye sem volt, hogy a magas nigériai védők között a tőle megszokott módon cikázzon, veszélyes távoli lövést csak szabadrúgásból láttunk tőle, igaz, az kapufa lett. 

A másik meccsen az utolsó pillanatokban szerzett Perisic-góllal Horvátország legyőzte Izlandot, amely így csoportutolsó lett.


A csoport végeredménye a következő:
1. Horvátország
2. Argentína
3. Nigéria
4. Izland

Ide kattintva találja a torna teljes menetrendjét, valamint a mérkőzések eredményeit! 

(Gabay Balázs)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás