promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Francia-dán: tötymörgés, Peru szépen búcsúzott
Borítókép:  Forrás: Getty Images
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
A keddi játéknap két kérdése az volt, Argentína eléri-e a pokol legalsó szintjét, és kiesik-e már a csoportküzdelmek során, illetve, hogy Maradona rá mer-e gyújtani még egyszer egy gigantikus kubai szivarra a szentpétervári stadionban. Hogy a kérdésekre választ kapjunk, meg kell várnunk az estét, és a C csoport végeredményét.

A francia-dánon mindkét csapatnak tökéletesen megfelelt volna egy csendes döntetlen, az első félidő ennek megfelelően csordogált. A kicsavart Giroud-lövésnek Schmeichel igazából örült, hisz legalább kicsit tornázhatott a kapuban. Ausztráliának eközben gólokkal kellett volna vernie Perut, s szurkolnia a franciáknak egy apró gólért. Ehhez képest a perui Carillo csodálatos kapásgóllal vette be Ryan kapuját a 18. percben.

Dánia 26 évvel ezelőtt nyerte meg úgy az Európa-bajnokságot, hogy nem is indulhatott volna rajta, de a délszláv háború bejátszotta őket, s ha már ott voltak, hazavitték a trófeát. Most beérték volna egyetlen ponttal is, hogy meglegyen a nyolcaddöntő. Braithwaite, Cornelius és Eriksen révén kizárólag a kontrákra bazírozott az északi alakulat, fél óra után jött is az első veszélyesebb, Eriksent végül elnyomták a védők középen, így Cornelius tűpontos beadása odalett. Deschamps kapitány hat cserejátékost is a kezdőbe jelölt a továbbjutást korábban kiharcoló csapatába, és ez egy-két átadáson, helyezkedési hibán meg is látszott.

Őszinte leszek: szörnyű volt az első félidő, az embernek olyan érzése volt, mintha a magyar válogatott egyik rosszul sikerült felkészülési meccsét nézte volna – másfélszeres gyorsasággal. Egy aprócska különbség: 78 ezer néző ült a Luzsnyiki Stadion lelátóján. A Moszkvát elárasztó dán és francia drukkerek sörrel vigasztalódhattak.


Mindenki vehetett még egy korsóval, amikor Guerrero egy megpattanó labdát kapásból a jobb alsóba vágott az ötös sarkáról Szocsiban. Innentől a dánok akár ki is kaphattak, a gólarány miatt Ausztráliától földindulásszerű változás kellett volna a továbbjutáshoz. Guerrerónak egyébként kokainfogyasztás miatt tévén kéne néznie a meccseket, de fellebbeztek a perui jogászok, így vállalhatott egy gólt minden bizonnyal utolsó vébéjén. Az uruguayi Jacinto Valera és az argentin Martin Palermo után ő a harmadik legidősebb dél-amerikai futballista, aki vb-n gólt lőtt.

A francia-dán meccset egy kreatív megoldás dönthette volna el, de sem Eriksen, sem Griezmann nem vállalta túl magát. A franciáknál pont Payet hiányzott volna egy váratlan lövéssel, egy kulcspasszal, sajnálhatjuk, hogy sérülés miatt az Olympique Marseille agyának ki kell hagynia a világbajnokságot.

Az ausztrálok bőszen próbálkoztak, több mint tucatnyiszor durrantottak a kapu felé, de hiába. Tim Cahill negyedik világbajnokságán is pályára lépett, ez volt az egyetlen örömteli pillanata csapatának.


A dánok egyetlen kapura lövéssel tudták le a meccsüket, ez pontosan elég is volt a nyolcaddöntőhöz. 78 ezer ember közös füttykoncertjével ért véget a találkozó.

A csoport végső sorrendje:
1. Franciaország
2. Dánia
3. Peru
4. Ausztrália

Ide kattintva találja a torna teljes menetrendjét, valamint a mérkőzések eredményeit!

(Gabay Balázs)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás