promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Íme az ember, aki nyolcezer méter felett érzi otthon magát
Borítókép:  Forrás: chinaisgood.com
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Az emberi csúcsteljesítmény hajszolásának vannak szintjei: 80 éves koromban például – remélem csak képletesen szólva – mennybe megyek majd, ha fel tudok kapaszkodni a második emeleti lakásomba, vagy eljutok a két sarokra lévő közértbe. A munka mellett sportolóknak ott van a félmaraton vagy a maraton, esetleg, hogy kinyomják fekve a százhatvanat. A brutálisabb fokozat teljesítéséhez – ilyen például az iron man, mely 180 kilométer biciklizésből, 42 kilométer futásból és 3,8 kilométer úszásból áll, már idő kell, s persze tökéletes egészségi, mentális állapot, állóképesség. Ezek mellett pedig ott vannak azok a típusú extrém kihívások, melyek sokunk szemében már felülről súrolják a teljesítőképesség határát, melyekre születni kell.

zhang liang hegymaszo3A true explorers grand slam a hegymászók köreiben ismert legnagyobb teljesítmény, amit ember képes véghezvinni. Megmászni a Föld mind a 14 nyolcezer méter feletti csúcsát, az összes kontinens legmagasabb pontját (Seven Summit) és eljutni a Déli és az Északi sarkra sível. Első és második olvasásra is döbbenetesnek hangzik.

A legkiemelkedőbb hegymászós teljesítményeket gyűjtő Hóhatár Facebook-csoport néhány napja arról írt, hogy egy kínai mászó, Zhang Liang június 8-án felkapaszkodott Alaszka legmagasabb pontjára, a Denali tetejére, így összejött neki a fenti grand slam. „Felejthetetlen volt ez az expedíció. A Kínai Mezőgazdasági Bank vezetőinek, kollégáimnak, barátaimnak, a családomnak a támogatásával 18 év alatt teljesült az álmom, összejött a 14-7-2” – mondta a bankárként dolgozó kínai a chinaisgood.com portál tudósítása szerint. A kínai férfi nem profi hegymászó, ezért is használt oxigénpalackot az expedíciók során. Csupán volt ideje, pénze és motivációja, hogy véghez vigye tervét.

Zhang Liang, aki egy shenzheni hegymászó és sport szervezet alelnökeként is tevékenykedik, 2000 óta járja a hegyeket. Expedíciói során számos társát veszítette el, és maga is túlélt legalább négy lavinát. Az egyikről videó is készült a közvetlen közelében

A beszámolók szerint Zhang élethez való hozzáállása a történtek után teljesen megváltozott, ez azért érthető egy ilyen halálközeli élmény nyomán.

A Déli sarkig 120 kilométert síelt 2005 decemberében, míg az Északi sarkig 600 kilométert, ez utóbbi 2008-ban volt. 2017-ig – oxigénpalack használatával – begyűjötte a hiányzó nyolcezreseket, utolsóként a Nanga Parbatot, így ő lett az első kínai, aki megjárta az összes 8000 feletti hegyet. A végén pedig jött Alaszka legmagasabb pontja, a Denali. Az alig 6200 méter magas csúcs a nepáli hegyekhez képest kismiskának tűnik, de akik megjárták, állítják, nehezebb megmászni, mint az Everestet. (Neszmélyi Emil, az első magyar, aki az északi úton mászta meg az Everestet, tavaly nyáron volt kénytelen feladni a csúcstámadást a kegyetlen körülmények miatt.) A sarki klíma ugyanis embert próbáló, nem ritkák a 150-160 kilométeres széllökések, a hőmérséklet pedig simán lemegy mínusz 30-50 fok közé. A levegő oxigéntartalma alacsonyabb mint az Everest csúcsán. A kínai bankár mégis megcsinálta.

„A legfontosabb, hogy az ember értelmet, izgalmat vigyen az életébe. Épp ezért nincs mitől tartanunk. Én inkább élek hatvan évet így, mint százat másképp, az már a testnek sem esik jól” – adta közre életfilozófiáját Zhang Liang a Denali megmászását követően.

zhang liang hegymaszo2

Az idén elhunyt Elisabeth Hawley amerikai újságírónő által összeállított adatbázis 39 embert tart számon, akik megmászták mind a 14 nyolcezres hegyet, ők mind kivételes képességű emberek.

Zhang Liang nem elégedett meg a kivételessel: jelenleg ő az egyetlen olyan ember a világon, aki a nyolcezresek meghódításán túl a Seven Summitet is megcsinálta és a sarkköröket is megjárta. Sokáig a koreai Park Young-suk volt az egyetlen grand slam „birtokos”, de neki 2011-ben nyoma veszett az egyik legveszélyesebb nyolcezresen, az Annapurnán.

Zhang Liang a Nanga Parbaton 2017-ben: 


Hazánkból egyedül Németh Alexandrának van meg a Seven Summit, a hölgy idén fejezte be a sorozatot, az Everest hiányzott már csak.

A magyarok közül a 2013-ban a Kancsendzöngán elhunyt Erőss Zsolt a tizennégy nyolcezresből nyolcat mászott meg. A legeredményesebb élő magashegyi mászó Klein Dávid a maga négy nyolcezresével.

(Gabay Balázs)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás