promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A brazilok egy tockossal megúszták
Borítókép:  Forrás: Fifa.com
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Megmondom őszintén, a brazil-svájci meccsre hegyeztem volna ki a vasárnapot, annak ellenére, hogy az aktuális világbajnok is játszott. De mire eljött az esti összecsapás, addigra elég egyértelművé vált, hogy ha a dél-amerikaiak nem kapnak ki pár góllal, akkor a német-mexikói találkozó nyeri el a nap mérkőzése címet. Lozano góljával, gyors kontrákkal, alázatos futball-lal nyert Mexikó – a vb eddigi legnagyobb meglepetését szolgáltatva.

A mexikói kormány közölte, a meccs idején enyhe földrengést mértek Mexikóvárosban, amikor egy kültéri közös meccsnézés helyszínén egyszerre kezdtek tombolni a drukkerek.

Aztán bejött, amire előzetesen gondoltam. Úgy éreztem, nem biztos, hogy baj lenne, ha a hónapokig sérült Neymar a kispadon kezdene, hiszen a helyén Philippe Coutinho legalább olyan jó teljesítményre lesz képes, mint a 222 millió eurós szélső. És lám, a 20. percben olyan eleganciával tekert 18 méterről a hosszú felsőbe, mint ha egy mély levegőt vett volna – eközben azért Neymar is a pályán volt. (Az OptaJoe adata: 1966 óta ez volt a 37. brazil gól a 16-oson kívülről, ez 11-gyel több, mint bármelyik másik válogatott távoli góltermése). Addig Paulinho már kihagyott egy óriási helyzetet, és igazából Tom kekeckedett Jerryvel, csak hagyta még meglógni időnként. S biztosnak tűnt, hogy ezúttal Jerry nem fogja Tomot egy sütőre ültetni, majd kilőni a világűrbe.

brazil svajc2

A svájci-magyar meccsen a saját bőrünkön érezhettük a vb-selejtezők során, mit tudnak az óragyárosok (5-2). Ez a tudás most annyira volt elég, hogy időnként a nyakánál fogva rántsák le Neymart vagy egyéb taktikai szabálytalanságokkal nyerjenek időt. Mit lehet kezdeni, ha az ember egy olyan csapat ellen, melynek játékosai a Barcelonában vagy Real Madridban játszanak (Marcelo, Casemiro, Philippe Coutinho, Paulinho), vagy játszottak (Neymar), vagy fognak játszani (bárki, aki még a kezdő tizenegyben volt, esélyes)? Bekkelni lehet, amíg az ember bírja szusszal, aztán meghajolni, s cipőt pucolni. Ehhez képest azért Svájc kulturáltan tálalta magát a győzelmi toron.

Haris Seferovic, Granit Xhaka vagy épp Ricardo Rodriguez már egyszer megverte fontos torna csoportmeccsén a brazilokat: 2009-ben a nigériai Abujában az U17-es vb-n 1-0-ra győztek a svájciak, s kiejtették Brazíliát, melyben ott volt Neymar, Casemiro, Alisson kapus és Coutinho is. Zuber nem volt ott, de ez nem akadályozta meg abban, hogy a fordulást követően egy szöglet után szép fejessel egyenlítsen. Olyan egyedül találta magát az ötösön, hogy maga is meglepődött.

A gyepen (a kispadokkal együtt) 1 milliárd dollár küzdött 223 millió ellenében, ez természetesen semmit sem jelent, ez már a mexikói-német (148-901 millió) meccsen is bebizonyosodott.

A végén Tite kapitány már Gabriel Jesus-Neymar-Coutinho-Firmino támadónégyessel rohamozott. A svájciak olykor csak nyomozták a labdát, de elhárították a támadásokat. A ráadásban Neymar és Miranda és Renato Augusto is megnyerhette volna a meccset, de előbb kellett volna elkezdenie küzdeni a braziloknak. 1-1 a vége az E csoport rangadóján.

 
Ide kattintva találja a torna teljes menetrendjét, valamint a mérkőzések eredményeit!

(Gabay Balázs)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás