promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Meccs a vízen, vonat a stadionban: a világ legfurcsább focipályái
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
A világbajnokság (itt olvashatja a torna teljes menetrendjét) sokmilliárdos csodastadionjait elnézve hajlamosak vagyunk megfeledkezni a foci lényegéről: mindegy, hogy hol játszuk, csak egy labda kell hozzá, és persze két csapat. Nincs szükség reflektorokra, hatalmas lelátókra, örjöngő tömegre, a foci épp az egyszerűsége miatt csodálatos. Pálya bárhol lehet, néha elég két hátizsák a parkban, vagy leszúrt botok egy mezőn, de még egy úszó jégtáblán, egy szikla oldalában, vagy egy toronyház tetején is útjára indulhat a labda, ha fociról van szó, semmi sem lehet akadály. Következzen néhány egészen különleges pálya a világ körül.

Eidi, Feröer-szigetek

A Feröer-szigeteken nem nehéz különleges focipályára találni, a fjordokkal, piramisszerűen égbe nyúló hegyekkel és a végtelen óceánnal a háttérben szinte minden pályától leesik az állunk, a legizgalmasabb azonban talán Eidi település „stadionja”.
 Eidi stadion


Tasiilaq, Grönland

Ahogy a Feröer-szigeteken, úgy Grönlandon is elképzelhetetlen az a dús, méregzöld gyep, amit mondjuk a Premier League stadionjaiban láthatunk. Feröeren a problémát műfűvel oldják meg, Grönandon nem vacakolnak ilyesmivel, nekik a salakos-földes pálya is tökéletesen megteszi, ha fociról van szó.

Greenland


Kanári-szigetek, Spanyolország

Az Estadio Silvestre Carrillo a spanyol negyedosztályban játszó CD Mensajero csapatának otthona. A pálya egy irodaház tetején kapott helyet.

Estadio Silvestre Carrillo


Bangkok, Thaiföld

A bangkoki nyomornegyedbe tervezett pályák bizonyítják, a foci nem ismer határokat. A tervezők a házak közötti szűkös terekhez igazodva alakították ki a játszóhelyeket, nem mindennapi formákat létrehozva ezzel.

ap thailand unusual football field header


Szingapúr

A Marina öböl lélegzetelállító toronyházai között a vízen lebeg ez a nem kevésbé látványos pálya. Célszerű pontosan passzolni, és kapura lőni, vagy nagyon sok labdát kell magunkkal vinni.

stadium mbs 1200x688


Tokió, Japán

Ha a földön nincs elég hely, építsünk pályát az égbe – gondolhatták az Adidas Futsal Arena megálmodói, és úgy is tettek. Bár a képen talán nem látszik, de a játékosokat mindenhol háló veszi körül, így nem kell félniük attól, hogy a labda az éjjel-nappal zsúfolt utcára pottyan.

800px Tokyo rooftop football


Gspon, Svájc

A svájci válogatottal két világnajnokágot is megjárt sikeredzőről, a német Ottmar Hitzfeldről elnevezett aréna sem mondható unalmas helyszínnek. A 2000 méter fölött fekvő pályához lanovkán lehet feljutni, vagy hegyet mászva, de akkor az első félidőt biztosan legkéssük.
 


Saaremaa, Észtország

Fontos a játék, persze, az első azonban mindig a környezetvédelem, de a legjobb, ha a kettőt össze lehet hangolni. A derék észt focistáknak nem volt szívük kivágni ezt a 150 éves tölgyet, amely 2015-ben az év fája lett Európában.

Orissaare Oak II Estonia


Zólyomjánosi, Szlovákia

Ehhez nem sok mindent lehet hozzáfűzni. Talán csak annyit, hogy vezessük be itthon is!Sztavropol régió, Oroszország

Ha nincs a falunak fölös 100 milliárdja egy stadionra, meg lehet oldani máshogy is, építenek egyet szalmából. De ha már csinálják, csinálják rendesen: van itt minden, ami kell, pálya, lelátó, drukkerek.Henningsvaer, Lofoten, Norvégia

Mintha a világ végén rúgnánk a bőrt. Az északi sarkkörön túl, Norvégia egyik legcsodálatosabb vidékén, a Lofoten szigetek egy eldugott szegletében találjuk a világ talán legvarázslatosabb stadionját, a festői szépségű halászfalu, Henningsvaer pályáját. A műfű mellett magasodó sziklán tél végétől nyár elejéig halakat szárítanak, így a közönséget nem csak a játék szépsége, de a rothadó hal eltéveszthetetlen szaga is elbódítja.(fib)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás