promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Lomizó cigányként ábrázolták a Roland Garros friss női győztesét
Borítókép:  Forrás: rolandgarros.com
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
A Charlie Hebdo francia szatirikus hetilapot azóta ismeri a fél világ, hogy egy Mohamed karikatúrájuk nyomán 2015 januárjában néhány terrorista berontott a szerkesztőségükbe, és lemészárolta az ott tartózkodókat. Az újjáéledt lap munkatársai folytatják elődeik munkásságát és jottányit sem térnek el a korábbi stílustól. Viccet csinálnak az olaszországi földrengés, a németországi szexuális erőszak áldozataiból, de még saját kollégáik lemészárlásából is. Most nem mentek ilyen messze, csak egy világklasszis sportolót állítottak pellengérre, amivel egy egész ország közvéleményét fordították maguk ellen.

Simona Halep június második hetének a végén megnyerte a Roland Garrost. Pályafutása során eddig több mint 25 millió dollárt teniszezett össze, jelenleg is vezeti a világranglistát. 2015-ben begyűjtötte a női világszervezet legnépszerűbb játékosa címet, tavaly pedig a szurkolók körében lett a legkedveltebb női egyes játékos. Szóval nem semmi karrier áll már mögötte, és még csak 26 éves.

Nos, ezt a hölgyet ábrázolta szerdai címlapján a Charlie Hebdo magazin egy szakadt románként. Egy román újságíró, Dan Alexe posztolta a történteket Facebookon, innen terjedt el.

„Egy román nyerte a Roland Garrost: ócskavas, ócskavas” – szól a karikatúra szövege. Az ócskavassal a lap a Franciaország-szerte ismert romániai cigányok tevékenységére utal, akik rendre összegyűjtik a felesleges vasárut és pénzzé teszik. Az ironikus-logikus következtetés tehát az lenne, hogy Halep is ugyanezt fogja tenni a Garros-trófeával.

charliehebdo halep1

A román média természetesen alaposan felhergelte magát a történteken, a lapok rasszistának bélyegezték a Charlie Hebdót, a Times New Roman szatirikus újság már válaszolt is egy cikkben a Halep-karikatúrára. A Charlie Hebdo román olvasói ellepték a magazin Facebook-oldalát és felháborodott kommentáradatban követelik a bocsánatkérést.

Sokan úgy gondolják, a teljes románságot támadta meg az újság a barbár rajzzal, s még azt sem tudják megkülönböztetni, mi a különbség román és roma között. „Bezzeg amikor nálatok robbantgattak, mi szolidárisak voltunk veletek. Most megmutattátok, milyen emberek is vagytok valójában” – írja az egyik hozzászóló.

A több mint kínos ügy a román teniszlegendát, Ilie Nastasét is felbőszítette. „Ha azt gondolják, hogy a Roland Garros-serleg ócskavas, miközben az 2 millió eurót ér, akkor idióták. Mit lehet mondani ilyen ostoba embereknek? Ha egy francia nyerte volna a versenyt, nem történt volna ilyen. Persze, azt csinálnak, amit akarnak, nincs is értelme válaszolni nekik. A lényeg, hogy a trófea a miénk, románoké.”

(gaba)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás