promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ha nem félsz átúszni a Balatont...
Borítókép:  Forrás: promenad.hu
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Magyarország minden kétséget kizáróan úszó nagyhatalom. E státusz megőrzéséhez elengedhetetlen a sport széles bázisa, ezt pedig biztosíthatja egyfelől a megfelelő mennyiségű vízfelület (medence), másrészt az úszást népszerűsítő rendezvények. Ezek között kiemelkedik a teljesen egyedi élményt nyújtó Balaton-átúszás. A Lidl támogatásával idén június 30-án harminchatodszor rendezik meg az eseményt. Az átúszást a '70-es évek végén még csupán tucatnyian vállalták, majd egyre többen csatlakoztak, és ez a tömeg mára több ezresre duzzadt.

Aki egyszer már átevickélt önerőből Révfülöpből Balatonboglárra, életreszóló kalandban volt része, nem mellesleg komoly tettet vitt véghez. Az 5,2 kilométeres táv 104 hosszt jelent egy 50 méteres medencében, próbáljuk meg csak egyszer végigúszni. A kihívást ennek ellenére évről évre tömegek próbálják teljesíteni: tavaly 8300-an vágtak neki, idén 12 ezer indulóra számítanak a szervezők. Az előnevezések már meghaladták a tavalyi számot.

Íme egy kis kedvcsináló: 

A rendezvény sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy 1500 rendező és 150 vitorlás segédkezik a technikai lebonyolításban, az úszókat folyamatosan kísérik, nehogy valakinek baja essen. A célba érést követően katamaránhajók szállítják vissza Révfülöpre a nevezőket ingyenesen, a kísérőknek fizetniük kell az útért. Fontos tudni, hogy ha valaki elindul, nem fogják hagyni vízbe fulladni, ha esteg pár száz méter múlva kikéredzkedik. Itt senki sem szégyenkezik, ha menet közben ki kell kászálódnia, a lényeg a közös sportélmény.

Ahogy minden évben, idén is lesznek sztárindulói a Balaton-átúszásnak: két olimpiai bajnok vízilabdázó, Biros Péter és Székely Bulcsú is a habokba veti magát. Biros a gyermekeit is hozza, egyikük versenyszerűen úszik, iparkodnia kell, ha tartani akarja a lépést, bár ő is úszóként kezdte.

A június 30-i rajt a révfülöpi kikötő melletti focipályánál (Halász utca 7.) lesz, a cél a boglári Platán Strandnál. A rajtolásra reggel 7.30 és dél között van lehetőség, a célbaérés legkésőbbi időpontja pedig 16 óra. Rossz idő esetén halasztanak, a tartaléknapok: július 1., 7., 8.,  14., 15., 21., 22.

Orvosi igazolást érdemes előre csináltatni, a dokumentum kötelező az induláshoz, a helyszínen tuti, hogy sorba kell állni érte.

Kezdő Balaton-átúszók ebben a cikkben találnak hasznos tippeket!

NEVEZÉS ITT!

Az átúszásra június 28-a csütörtökig lehet nevezni. A Balaton-átúszásról itt talál részletes információkat.

(gaba)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás