promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mámorító vereség: kivertük a vb-bronzérmest, megyünk a világbajnokságra!
Borítókép:  Bodnár Boglárka, MTI
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A magyar válogatottból az első meccshez hasonlóan ezúttal is hiányzott Jamali Iman, Császár Gábor, Faluvégi Rudolf, Borbély Ádám, Bartók Donát és Országh Ádám.

Kiegyenlített játék jellemezte az első perceket, a magyarok kézben tartották a mérkőzést, és a 15. percben sikerült először három góllal ellépni (7-4). Ebben a szakaszban jól játszott a válogatott mind támadásban, mind védekezésben, a vb-bronzérmes nyolc percig nem is tudott Székely Márton kapujába találni.

Azonban elég volt egy kihagyott Lékai-büntető, és szlovének egy gólra fel tudtak zárkózni (8-7), ám ez nem vetette vissza a csapatot, sőt néhány perc leforgása alatt megint hárommal jobban állt a válogatott. Ekkor döntött úgy Ljubomir Vranjes szövetségi kapitány, hogy pihenteni a kulcsjátékosokat. A szlovének vérszemet kaptak, a magyar csapat támadójátéka pedig pontatlanná vált – az utolsó nyolc percben csak egy gólt szereztek –, így az első félidő végére a vendégek kiegyenlítették az állást (12-12).

A szünetben a magyar szövetség ünnepélyesen elbúcsúztatta a válogatottságtól visszavonult Harsányi Gergelyt és Iváncsik Tamást.

A második felvonás elején a Lékai Máté vezette válogatott bentmaradt az öltözőben, így a 34. percben – a meccsen először – a vendégek átvették a vezetést (12-13). Szerencsénkre kapusunk, Székely Márton nem inogott meg, és tartotta a lelket a csapatban annak ellenére is, amikor az egyik büntetőnél a szlovák játékvezetők gólt ítéltek a vendégeknek, pedig szabad szemmel is látható volt, hogy a labda nem haladt át teljes terjedelmével a gólvonalon.

A mérkőzés második félidejében gólszerzés terén Balogh Zsolt is felzárkózott Lékai Máté mellé, így újra visszavette a vezetést a magyar válogatott (16-14), ám az előnyt csak rövid időszakokra sikerült megtartani, így egyáltalán nem lehetett érezni azt, hogy megvan a továbbjutás. A csapat támadójátéka esetlegessé vált, a szlovének többször is labdát tudtak szerezni, és gyors ellenakcióiknak köszönhetően meglógtak kettővel (17-19).

A hajrá izgalmasan alakult, ugyanis akciógólt csak Lékai tudott dobni, míg az 54. percben Balogh még egy hétméterest is elrontott. Három és fél perccel a vége előtt már három góllal vezetett Szlovénia, amely végül néggyel nyerte meg a visszavágót, de 51-50-es összesítéssel a magyarok jutottak ki a világbajnokságra.

A magyarok legjobbja a kapus Székely Márton, valamint a hat gólt szerzett irányító, Lékai Máté volt.

Download


A két csapat 26. alkalommal találkozott egymással: egy döntetlen és 12 magyar győzelem mellett ez volt a 13. szlovén siker.

A vb-t január 9. és 27. között rendezik Berlinben, Hamburgban, Münchenben és Kölnben, illetve Koppenhágában és Herningben. A torna győztese kijut a tokiói olimpiára, a 2-7. helyezettek pedig részt vehetnek az olimpiai selejtezőn.

A kvalifikáció következő állomása a 2020-as, immár 24 csapatos norvég-svéd-osztrák közös rendezésű Európa-bajnokság lesz, amelynek győztese részt vehet az ötkarikás játékokon, a további két legjobb helyen végző együttes – amely korábban még nem szerzett részvételi jogot az olimpiai kvalifikációs tornára – szintén ott lehet a selejtezőn.

Dánia és Németország csapata házigazdaként, Franciaország címvédőként automatikusan tagja a vb-mezőnynek, és kijutott már Spanyolország, Angola, Egyiptom, Tunézia, Bahrein, Katar, Szaúd-Arábia, a Koreai Köztársaság és Japán is. A kilenc európai párharc győztesén kívül – eddig a magyarokon kívül Norvégia, Oroszország és Macedónia járt sikerrel – még a Pánamerikai Bajnokság három dobogósa indulhat a tornán.

A vb sorsolására június 25-én kerül sor Koppenhágában.

Férfi kézilabda, világbajnoki selejtező, visszavágó
Magyarország–Szlovénia 22–26 (12–12)
Veszprém. V:
Badura, Ondogrecula (szlovákok)
Kiállítások:
4, ill. 8 perc
Hétméteresek: 5/3, ill. 6/5.

Magyarország: Székely, Mikler (kapusok), Ancsin, Balogh 5 (3), Bánhidi 3, Bodó 1, Bohács, Bóka 2, Hornyák 3, Ilyés, Juhász, Lékai 7, Ligetvári, Nagy 1, Schuch, Sipos. Szövetségi kapitány: Ljubomir Vranjes.

Szlovénia: Lesjak, Zaponsek (kapusok), Bezjak 2, Blagotinsek 1, Cingesar 3, Dolenec 5 (1), Janc, Kavticnik 5 (4), Mackovsek 6, Marguc, Mlakar 2, Suholeznik, Verdinek, Vlah 1, Zabic 1, Zarabec. Szövetségi kapitány: Veszelin Vujovics.

Továbbjutott: Magyarország, 51-50-es összesítéssel.

(Tuser Krisztián)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás