promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hosszú Katinkának meg kell fújnia a harci kürtöt
Borítókép:  Forrás: prmotions.hu
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Hogy Hosszú Katinka 400 méteres vegyesúszásban kikapjon bárkitől bármilyen versenyen, körül-belül olyan szentségtörés, mint ha Darnyi Tamást verte volna valaki ezen a távon 1989 és 1992 között. Lehetetlen, nem fordulhat elő. Kivéve akkor, ha az úszónőnek romokban hever a házassága, és nincs edzője. A Mare Nostrum nemzetközi versenysorozat hétvégi, Canet-en-Roussillonban rendezett futamában Hosszút megelőzte a brit Hannah Miley, így ezüstérmes lett.

2012 óta minden Európa-bajnokságon, világbajnokságon a magyar úszófenomén nyakába akasztották az aranyérmet ezen a távon, ráadásként 2016-ban a riói olimpiát is megnyerte 400 vegyesen. Tavaly december óta tudjuk, hogy súlyos válságban van a házassága Shane Tusuppal, amit megpróbáltak ugyan megmenteni, de nem jártak sikerrel. Május végén a férj-edző Facebookon azt írta, Hosszú megcsalta őt edzőpartnerével, Dudás Dániellel, így végleg szakítanak. Azóta Tusupról nincs hír.

Katinka tél óta nem edzett rendesen, erősíteni, futni ugyan eljárt, és úszott is, de nem egy milliméterre pontosan megtervezett edzésterv alapján, ahogy azt Tusuppal csinálták korábban. Emiatt nem is indult versenyeken egészen május végéig. A kaliforniai Irvine-ban melegített be – 200 vegyesen versenyrekorddal – a Canet-en-Roussillon-i viadalra, ahol második lett legerősebb számában: a 200 vegyest megnyerte.

A francia megmérettetésen 4:39,4-es idővel csapott célba, ami három századdal gyengébb az aranyérmes Miley idejénél. Tavaly ugyanitt majdnem két másodperccel volt jobb (4:37,7), a vizes világbajnokságon 4:29,33 volt az ideje. A 2016-os Eb-n 4:30,9-es idővel győzött a távon, ezzel melegített be az olimpiára, ahol megúszta minden idők legjobbját. 4:26,3-as idejével megdöntötte a kínai Je-Si-ven világrekordját, jelenleg ő a csúcstartó.

Természetesen úszóktól nem szokás elvárni, hogy olyan évben, amikor az Európa-bajnokság a legkiemelkedőbb világesemény, úgy hasítsanak a vízben, mint Fa Nándor Szent Jupátja. Viszont nem nehéz észrevenni, hogy Hosszú több mint 13 másodpercre van saját világrekordjától, majdnem nyolcra a világbajnoki idejétől, de még a tavalyi, Canet-en-Roussillonban teljesített idejét sem sikerült megközelítenie. Aki most eltemeti Hosszú Katinkát, az nem ismeri, mindent meg fog tenni, hogy visszaküzdje magát.

Viszont még a szakemberek is egyöntetűen úgy látják, komoly edző nélkül ez lehetetlen küldetés. Ezt a sportoló is tudja, keresi leendő trénerét. Nemsokára kiderül, hogy az illető a Tusup-jelentette érzelmi plusz nélkül is ki tud-e hozni világklasszis teljesítményt Hosszú Katinkából. Az idei Eb augusztus 12-én kezdődik Glasgowban.

(Gabay Balázs)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás