promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Szenzációs győzelmet aratott a magyar válogatott a vb-3. otthonában
Borítókép:  Ilyés Tibor, MTI
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Borzalmasan nehéz feladat előtt állt a Ljubomir Vranjes által dirigált férfi kézilabda-válogatott, ugyanis egy páros meccs keretében, a januári világbajnokságon bronzérmet szerző Szlovéniát kell felülmúlni azért, hogy fiaink ott legyenek a következő világbajnokságon. Ha nem sikerülne kijutni, az azt jelentené, hogy szinte biztosan lemarad a csapat a 2020-as tokiói olimpiáról. A szövetség nem teketóriázott, és visszahívta a válogatottságot korábban lemondó Ilyés Ferencet, valamint Nagy Lászlót.

A hazaiak a koperi csarnokba vitték az összecsapást, amelyet nagyjából 3000 szlovén, és több száz magyar drukker előtt rendeztek meg, a neves dán bírópáros közreműködésével.

Több szlovén játékos is a magyar bajnokságban keresi a kenyerét, de pályára lépve megszűnt a barátság, amit a kőkemény védekezés váltott fel. Két kapufa, gyors indulások, és a meccs első három gólját a szlovének szerezték, miközben a mieink folyamatos füttykoncert közepette próbálták meghallani csapattársuk hangját. Öt percet kellett várni, amíg Lékai Máté megszerezte a válogatott első gólját: a saját maga által kihagyott hetes után visszakerült hozzá a labda, és a ziccert már nem hibázta el. Ettől megnyugodott a csapat, hátul rendeztük a sorokat, és folyamatosan zárkóztunk.

Dühítő volt, hogy Ilyés a 13. percben már a második kettő percét kapta, míg Sipos Adriánt támadás közben állították ki. Szerencsére a szegedi nehéztüzér, Bodó Richárd góljaival tartani tudtuk a lépést.

Ljubomir Vranjes szokásához híven sokat cserélt: volt olyan, hogy az Ancsin Gábor, Ligetvári Patrik átlövősorral támadtunk. Azt tudni kell, hogy a veszprémi Ancsin majd két hónap után lépett pályára tétmeccsen, ugyanis klubedzője (aki a válogatott szakvezetője is) nem igazán játszatja a Telekom Veszprém mérkőzésein.

A sok cserébe állandóan „közbeszólt”, hogy a dánok szinte folyamatosan szórták ki a magyar játékosokat: az első félidőben összesen 14 percet játszott a válogatott emberhátrányban. Ebben az időben a szlovének megléptek három góllal, miközben piros lappal elvesztettük egyik erősségünket, a beállós Bánhidi Bencét – nem biztos az, hogy egy másik játékvezetői páros ezt a döntést hozta volna meg...

Azonban a csapat nem adta fel, és 12-12-nél utolérte a házigazdákat. A vezetés megszerzésére is volt esélyünk, át az utolsó percekben a szlovének higgadtabbak maradtak, így egygólos (14-13) előnnyel mentek szünetre a felek.

A második félidő

Ezt a harminc percet ott kezdték a dánok, ahol az elsőt abbahagyták. Folyamatosan szórták ki a pályán lévő játékosokat. Pechünkre Sipos Adrián a 38. percben megkapta harmadik kisbüntetését, így ő is a lelátóra kényszerült. Ott tartottunk, hogy a mérkőzés két harmadánál a három beállónkból maradt egy, Schuch Timuzsin, akinek elől és hátul is küzdenie kellett. Dicséretesen helyt álltunk ezekben az percekben, és az ujjait fájlaló Lékai Máté vezérletével 17-17-nél utolértük a házigazdát.

Ekkor Vranjes meglépte a kapuscserét: Mikler Roland helyére beállt a tatabányai Székely Márton. Több, remek védésének köszönhetően, a 42. percben Lékai góljával először sikerült átvenni a vezetést (18-19). Támadhattunk a három gólos előnyért is, de néhány technikai hiba meggátolta a válogatottat ebben, míg a szlovének a friss, BL-győztes Vid Kavticnik révén egyenlíteni tudtak.

A hajrára fordulva védekezésben összeállt a Nagy László, Schuch Timuzsin, Ilyés Ferenc, Bodó Richárd belső négyes, amivel párhuzamosan Székely szinte lehúzta a rolót. Lékai, és a balszélső Bóka Bendegúz extrát nyújtott, sikerült három góllal meglógni (23-26). A szlovének egyre idegesebbek lettek, míg a magyar játékosok egymást tüzelve, szinte önkívületi állapotba kerülve kézilabdáztak.

Ehhez csatlakozott Székely Márton is, aki megfogta Kavticnik hetesét, míg elől utolsó két gólunkat fantasztikus összjáték után szereztük. Mindkétszer Hornyák volt a feladó, ám előbb Bóka, majd Lékai volt a befejező ember.

Az utolsó másodpercben kaptunk még egyet – reméljük, hogy ez nem fog már számítani a végelszámolásnál –, de ez nem zavarta a tomboló magyar szurkolókat (24-29).

Negyedik tétmeccsén ez volt az első győzelme Ljubomir Vranjesnek a magyar válogatott kispadján. A mérkőzést végül 26 perc emberhátránnyal zártuk, míg az első sípszótól a meccset lezáró dudaszóig eltelt egy óra és ötven perc – extrém hosszú összecsapás volt!
„Nagyon nehéz mérkőzés volt, hiszen két játékosunk piros lapot kapott, és sokszor játszottunk emberhátrányban – mondta a magyar válogatottat irányító Ljubomir Vranjes az M4 Sportnak. – Ennek köszönhetően támadásban is nagy szerepet kapott Schuch Timuzsin, aki remekül helyt állt. Ahogy a kapuba beszálló Székely Márton is. Huszonkilenc gólt lőttünk Koperben a szlovéneknek, ami nem kis teljesítmény. Ez is mutatja, hogy remekül védekeztünk. Ma még örülni kell a sikernek, de vasárnaptól már a visszavágóra kell készülni, hiszen még csak a párharc első felén vagyunk túl.”

Mi a tét?

A visszavágót június 13-án, szerdán 19 órától rendezik Veszprémben. A párharc győztese vehet részt 2019 januárjában a dán–német közös rendezésű világbajnokságon, amelynek győztese kijut a tokiói olimpiára, a 2–7. helyezettek pedig részt vehetnek egy selejtezőn.

Az olimpiai kvalifikáció következő versenye a 2020-as, immár 24 csapatos norvég–osztrák–svéd közös rendezésű Európa-bajnokság, amelynek győztese részt vehet az olimpián, míg a további két legjobb helyen végző együttes – amely korábban még nem szerzett részvételi jogot a kvalifikációs tornára – szintén ott lehet az ötkarikás selejtezőn 2020 tavaszán.

Eredmény, férfi vb-selejtező, 1. mérkőzés:
Szlovénia–Magyarország 24-29 (14-13)
gólszerzők: Kavticnik 7, Zarabec 4, Mackovsek, Cingesar 3-3, Blagotinsek, Janc, Dolenec, 2-2, Gaber 1, illetve Bóka, Bodó, Lékai 6-6, Nagy L., Balogh Zs. 3-3, Bánhidi 2, Ilyés, Ligetvári, Sipos 1-1

(Tuser Krisztián)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás