promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kenguruk és skandinávok figyelik a francia oktatófilmet
Borítókép:  Forrás: goolfm.net
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Egy gigász, és három pótselejtezős kijutó: így fest a világbajnokság C csoportja. Franciaország, Peru, Ausztrália és Dánia nyert besorolást ebbe a négyesbe. Első ránézésre tuti, hogy a franciák mennek tovább első helyen, de második és harmadik pillantásra is ugyanez az érzésünk. Ebbe már csak a fogadóirodák kavarhatnak bele.

Az Eb-ezüstérmes gallokat a torna egyik nagy esélyesének kiáltották ki, és nem érdemtelenül. A keret telis-tele van világklasszisokkal, friss Európa-liga- és Bajnokok Ligája-győztesekkel. A selejtezők ujjgyakorlatot jelentettek számukra. Az egész sorozat egyik legnagyobb – számukra negatív – megletése volt, amikor döntetlent játszottak Toulouse-ban Luxembourggal. Viszont sem ez az eredmény, sem a már tétnélküli utolsó fordulóban elszenvedett svédországi vereség nem számított, tükörsimán jutottak ki az orosz vb-re.

A briliáns keret méregfoga a szó szoros értelmében Paul Pogba. A védekező középpályás, aki karmesterként is tökéletesen meg tudja állni a helyét, a túlértékelt játékos mintapéldája. Valószínűleg neki tette a legrosszabbat, hogy 2016-ban a világ legdrágább futballistájaként (105 millió euró) igazolt a Juventusból a Manchester Unitedhez. Már csak az ára miatt is sokan egy új megváltóként tekintettek rá az Old Traffordon, de nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Az idei szezont remekül kezdte, aztán erősen visszaesett a teljesítménye. A szurkolók nem feltétlenül értik, hogy egy labdarúgó, aki két góljával képes egyszer eldönteni a városi rivális City elleni létfontosságú összecsapást – ezzel maradt még esélye a bajnoki aranyra a Unitednek –, másszor miért lődörög spiritusz nélkül a kezdőkör közelében. Persze óriási különbség van a között, ha egy játékosnak szigorú taktikai előírásokat kell betartania, vagy szabadon futballozhat. Megítélése immár nem csupán Angliában hajlik negatívba. A France Football lap felmérése szerint a nemzeti csapat drukkereinek 73 százaléka Didier Deschamps kapitány helyében a kispadon jegelné Pogbát a világbajnokságon.

A helyét kis átszervezésssel szempillantás alatt olyan játékosokkal töltheti be a középpályán a mester, mint Corentin Tolisso (Bayern München), N'Golo Kanté (Chelsea), Steven Nzonzi (Sevilla) vagy Blaise Matuidi (Juventus). Nem rossz választék, az El-döntőben megsérült Dmitri Payet hiánya szinte fel sem tűnik. A kapuban bizonyosan a PSG-s Alponse Areola-ra számít kezdőként Deschamps. A védelmet a Barcelona (Samuel Umtiti) és a Real Madrid (Raphaël Varane) bekkjei irányítják majd, míg elöl szintén lenyűgöző a kínálat. Az Európa-ligát május 16-án megnyerő Antoine Griezmann évek óta szédületes formában van, természetesen az El-döntőben is rúgott gólokat, nem is akármilyeneket.

Éktársa az Eb-n látottakhoz hasonlóan Olivier Giroud lehet: a kontinensviadalon Griezmann hat találattal első, Giroud hárommal a második lett a góllövőlistán. A 4-4-2-es felállásba tökéletesen illeszthetők, de ha a géppuskallábú Kylian Mbappét is be akarja vetni Deschamps, a 4-3-3 is fekszik nekik.

A franciák a hazai rendezésű 1998-as vb-t megnyerték, ezen kívül egyszer masodikok (2006), kétszer harmadikok lettek (1958, 1986).

Peru a Kolumbia ellen elért döntetetlen miatt kényszerült interkontinentális pótselejtezőre a dél-amerikai színtéren. Új-Zéland nem bizonyult túl rágós falatnak, összesítésben 2-0-lal jutottak ki világbajnokságra – 1982 óta először.

A keretben található nevek zöme nem csenghet ismerősen, hiszen a legtöbben dél-amerikai bajnokságokban játszanak. Néhányan a portugál, az amerikai, az orosz, a dán és a holland bajnokságból érkeznek. A múltban az argentínokat is edző Ricardo Gareca szövetségi kapitányt a szívbaj kerülgette az utóbbi időben, ugyanis sokáig biztosnak tűnt, hogy a csapatkapitány, a 2000-es évek közepén a Bayernben is megfordult Paolo Guerrero kihagyja a tornát. A 34 éves veterán megbukott egy doppingteszten (kokainnal bukott le, de ő egy teaszármazékra gyanakszik), amiért 12 hónapos eltiiltást kapott. A fellebbviteli döntés ezt megfelezte, de a Sportdöntőbíróság végül 14 hónapra meszelte el. Ennek ellenére ott lehet a vb-n, ugyanis megint fellebbezett.

Nem csak az ő csatárképességeiben reménykedhet a 32 milliós ország, hisz ott van a másik vén csatár, Jefferson Farfan. A Schalkéval német bajnok támadó a Lokomotív Moszkvában tengődik jelenleg, a selejtezőkben négy gólt szerzett, a pótselejtezőn is betalált. Jobbára ő vagy Guerrero a csúcsék, de Farfan a jobb szélen is tud építkezni. Ők ketten majdnem hatvan gólt szereztek a válogatottban, Guerrero vezeti az örökranglistát. Az ék mögött a 26 éves Christian Cueva, a Sao Paolo játékmestere szervez. Gyors ritmusváltásokra képes, és a kapu előtt is feltalálja magát, ő lesz a jolly jokere ennek a csapatnak.

A FIFA-ranglista előkelő, 11. helyén álló Peru eddig kétszer játszott negyeddöntőt vb-n, 1970-ben és 1978-ban. Őszintén megvallva ez a teljesítmény most komoly bravúr lenne.

A FIFA-rangsorban közvetlenül Peru mögött áll legfőbb csoportbeli ellenfele, Dánia. A pici skandináv állam utoljára 2002-es tornán mozgatta meg szurkolóit. Akkor Uruguayt és a franciákat legyőzve csoportgyőztesként jutottak a nyolcaddöntőbe, ahol az angolok földbe döngölték őket (0-3). Azóta örültek, ha egyáltalán ott lehettek a vb-n: ez 2006-ban és 2014-ben sem jött össze.

A selejtezőben a csillogó lengyeleket nem lehetett megelőzni, a pótselejtezőkön viszont Írország nem volt ellenfél (1-5). Aki a franciáknak Griezmann, a peruiaknak Farfan, az a dánoknak Christian Eriksen. A Tottenham 26 éves támadó középpályása 18 évesen már ott volt a dél-afrikai világbajnokságon – a torna legifjabb játékosaként. Azóta kihagyhatatlan. Tavaly az év álomcsapatába is beválasztották a Premier League játékosai. A mostani vb-selejtezőkön nyolc találatot jegyzett, míg az írek elleni mindent eldöntő találkozón mesterhármast lőtt. „Megvan a képessége a gólszerzéshez, szórja a gólpasszokat, mindig a megfelelő helyen van a pályán. Ott van a világ tíz legjobbja között” – áradozott róla Age Hareide szövetségi kapitány. És valóban, ha ő nincs a gyepen, más a (dán) leányzó fekvése. Most született gyermeke, ez külön motivációt adhat neki.

Hareide kapitány nagy taktikus: az elmúlt nyolc meccsükön játszottak 4-3-3-at, 4-2-3-1-et, 4-1-2-3-at és 4-5-1-et is.

A dán játékosok angol, holland, német, spanyol élcsapatokban játszanak rendszeresen. Hátul üdítő érzés lesz látni egy Schmeichelt: a legendás Peter fia, Kasper a Leicester City kapuját védi hetente. A védekezéssel nem lesz gond – 12 selejtezőn 9 gólt nyeltek be – elöl viszont kis túlzással csak akkor történik valami, ha Eriksen megindul. Az utána következő legeredményebb játékos a csatár Nicolai Jörgensen 30/8-as mutatóval.

Ausztrália maradt a végére, melyet szombaton épp a magyar válogatott tesztelhet a Groupama Arénában. Egyértelműnek tűnik, hogy a Kenguruk a csoport leggyengébb alakulata. Nem is könnyű egy olyan térségben felkészülni a világbajnokságra, ahol a Salamon-szigetek vagy Vanuatu az ellenfél. Ezért is kérte át magát Ázsiába az ausztrál csapat, itt meg Ománnal, Irakkal és Kirgizisztánnal csatázhat. Szintén komoly kihívás.

Nagy skalpot emberemlékezet óta nem tudott begyűjteni a válogatott: egy Németország elleni barátságos 2-2 2015-ből talán a legkiemelkedőbb eredménye. Ez lesz az ötödik vb-szereplése, a legfényesebb menetelés 2006-ban volt, amikor Japánt megverve, a horvátok elleni döntetlennel jutottak tovább a legjobb 16 közé Brazília mögött.

A mögöttünk hagyott selejtezőben már Szírián is nehezen vergődtek túl az ausztrálok, végül a Honduras elleni 3-1-gyel csak kijutottak az oroszországi tornára. Játékosai zöme a német és az angol másodosztályban, illetve a skót és az ausztrál első ligában erősödik. De Mathew Leckie például Dárdai Pál keze alatt dolgozik a Herthában. Tim Cahill a maga 105 válogatottságával messze kiemelkedik a keretből, ő a motorja az ausztrál gépezetnek. Mázlijuk van az ausztráloknak, hogy őket választotta, hiszen édesanyja szamoai, édesapja pedig angol. 38 évesen az utolsó világversenyére készül a volt evertonos támadó, a Millwallban is már jobbára a padot koptatja. Rajta kívül a cséká Mile Jedinak emelkedik ki. Az Aston Villa középpályása fontos szerepet játszott csapata play-off küzdelmeiben a Premier League-be jutásért. A vb-selejtezők során tíz gólt jegyzett.

A kispadon Ange Postecoglout januárban az egykori holland szövetségi kapitány, Bert van Marwijk váltotta, aki a vb végéig vállalta a feladatot. Marwijk tud valamit, 2010-ben vb-döntőbe vezette honfitársait, persze Van Persie-vel, Robbennel, Sneijderrel egyszerűbb volt a dolga.

Az utóbbi időszak felkészülési meccsein a 4-4-1-es felállást váltogatták a 4-2-3-1-essel, a csúcsék olykor a japán Urawa csatára, Andrew Nabbout, másszor Cahill vagy Tomi Juric volt.

(Gabay Balázs)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás