promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Két magyar is döntőzhet a Bajnokok Ligájában
Borítókép:  Szolnoki VSC/Facebook
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
A földkerekség nyolc legjobb vízipólós klubja méri össze az erejét a Bajnokok Ligája nyolcas döntőjében csütörtöktől szombatig Genovában, köztük két magyar csapat. Kezdődjön az esélylatolgató.  

A Pro Recco a világ egyik legtehetősebb férfi vízilabda klubja. Az olasz válogatottak zöme itt játszik. Rajtuk kívül is csupa klasszis tempózik a vízben: a bolygó talán legkiemelkedőbb bekkjének tartott montenegrói, Alekszandar Ivovic, az olimpiai és világbajnok szerb, Filip Filipovics, a francia születésű, olasszá lett center, Michäel Bodegas. A Bodegas-Aicardi centerduó a világ legerősebbje jelenleg. Vladimir Vujasonovic edző képtelen lemondani a mérhetetlenül tapasztalt kapuspárosáról, Goran Volarevicsről és Stefano Tempestiről. Ketten együtt 79 évesek, szóval csupán a közeli jövő az övék, de amit ők ketten eddig átéltek a vízben, azt máshol egy fél egész csapat sem mondhatja el magáról.

A Recco 2015-ben vitte haza utoljára a BL-serleget, az olasz bajnokságban pedig 2005 óta nem nyert más bajnoki címet rajtuk kívül. Tavaly a Duna Arénában rettentően csalódottak voltak, hogy nem jutottak be a döntőbe, cserébe szétverték az Egert a bronzért. Az idei kiírásban egyedül Szolnokon kaptak ki az olaszok (10-9), mellette 13 győzelmet jegyeztek. Plusz 106-os gólkülönbséggel jutottak a döntőbe... brutális. A BL egyik legfőbb esélyesei idén is.

A reccóiak első ellenfele a Brescia lesz, amely örök másodhegedűs Olaszországban. Minden évben az a kérdés, a május végi döntőben mennyivel győz a Recco. Most 8-5 lett a vége, s vajmi kevés esély van arra, hogy a Final8-ban változik a helyzet a negyeddöntőben. Olasz válogatottaknak ők sincsenek híján (Del Lungo, a Presciutti-testvérek), „kiegészítőnek” ott van az Eb-győztes Vjekoslav Paskovic Montenegróból, vagy a londoni olimpiai bajnok horvát óriás, Petar Muslim. Tavaly az Eger kitolt velük, így csak ötödikek lettek. Ha nem a Reccóval kezdenének, az első négyben lenne a helyük.

A Jug Dubrovnik a legegységesebb csapat, több szakember szerint a legjobb is. A tavalyi margitszigeti vizes vb-n hétezer magyar előtt Eb-címet ünneplő horvát válogatott hat tagja alapembere a Jugnak, mely 2016-ban BL-győztes volt, 2017-ben ezüstérmes. Ugyanakkor nem feltétlenül tud mindig kiegyenlített teljesítményt mutatni. Az A csoportban a horvátok kikaptak az Olimpiakosztól, a Barcelonetától, a Bresciától és a Final8-től tudásban messze lévő Dinamo Moszkvától is. A tavalyi fináléban a Szolnok 10-5-re kiütötte őket, az utolsó negyedben lélekben feladták a meccset. A Szolnok honlapján maga a vezetőedző, Cseh Sándor nyilatkozta, hogy ezúttal nem nagyon lesznek ötgólos különbségek a nyolcas döntőben.

A címvédő szolnokiak kissé letörten, némiképp megfogyatkozva utaznak Genovába. A Ferencváros, mely évek óta szipkázza el a Dózsa legjobbjait, elhúzta a nótájukat a bajnoki döntőben. A Final8-ra a túl sokat nem jelentő bajnoki ezüsttel, és Andrija Prlainovic nélkül utaznak. A vb-, Eb-győztes, olimpiai bajnok szerb a bajnoki döntő negyedik meccse óta harcképtelen, edzeni sem tud, így legfeljebb a lelátóról szurkolhat társainak.

Varga Dániel, Varga Dénes, Vámos Márton, Stefan Mitrovic, Madaras Norbert: három év alatt olimpiai és világbajnokok sora igazolt a Tisza-partjáról a Népligetbe, s a hírek szerint az elvándorlás nyáron sem áll meg. A Szolnok ebben a helyzetben nyerte sorra a magyar bajnokságokat – az idei évig. A tavalyi BL-győzelem volt a pont az i-n. A szolnokiak Prlainovic nélkül a biztos kezű Aaron Youngerben bízhatnak, a még mindig a világ egyik legjobb centerének számító Kis Gáborban, és a szerb légióban (Aleksic, Gocic, Milos Cuk). Ha hátul Nagy Viktor hozza a szokásos extázist – a jugos Bijaccal versenyezhet a döntő kapusa címért –, a Jug ellen is lehet keresnivalója a Cseh-csapatnak.

Az Olimpiakosz az egyik legnagyobb talánya lesz a BL nyolcas döntőnek. A rendre a görög válogatott magját felvonultató píreuszi kirakatcsapat idén kizárólag a Jugtól kapott ki a BL-ben. A tavalyi hatos döntőre is jó állapotban érkezett, akkor mégis tök utolsók lettek: vert seregként kullogtak haza. A három horvát idegenlégiósuk mindegyike olimpiai bajnok volt 2012-ben (Andro Buslje, Paulo Obradovic, Josip Pavic). A játékstílusukra a lassú, idegörlő labdajáratás a jellemző, az utolsó pillanatig kivárnak a legtökéletesebb lövőhelyzetre várva.

A csapat edzője, Teodorisz Vlahosz 2014 óta a görög válogatott felkészítéséért is felel, vagyis gyakorlatilag az év nagy részében az Olimpiakoszt edzi. Ezt a rutint és összeszokottságot nem érdemes lebecsülni, az Olimpiakosz akár meglepetéscsapat is lehet, főleg úgy, hogy a német Spandauval játszanak a negyeddöntőben.

A nyugat-berlini csapat nagyszerű eredményeket ért el az idei Bajnokok Ligájában. Az Egert és a Szolnokot is le tudta győzni a csoportjában, pedig mindketten előtte végeztek. A hazai bajnokságban tapasztalható fölényükről elég annyi, hogy 1979 óta mindössze három olyan kiírás volt, melyet nem ők nyertek. Magyarok hajtják előre a csapat hajóját: Baksa László négy éve védi a Spandau kapuját, míg Péterfy Mihály tavaly igazolt Berlinbe. Rutinosabb és ifjabb német tehetségek mellett a volt szolnoki Tiberiu Negrean is náluk játszik.

A Barceloneta 2005 óta spanyol bajnok sorozatban, de komolyabb meccsei a Bajnokok Ligájában vannak. 2014-ben megnyerték a hatos döntőt hazai medencében, akkor, amikor a magyar csapatok közül egy sem férkőzött be a legjobbak közé. Idén odahaza a Dubrovnikot is legyűrték, tehát tudnak valamit, de sok meccset adtak döntetlenre náluk gyengébb ellenfelekkel szemben is. Az egyik legnagyobb csillaguk Felipe Perrone, aki Brazíliában született, de már spanyol színkben nyert vb-ezüstöt 2009-ben. Rajta kívül hat spanyol válogatott pólós van a keretben, illetve Josip Vrlic, akinek hiába horvát az anyanyelve, immár brazil válogatottként vízilabdázik.

A katalánok ellenfele az Eger lesz a negyeddöntőben. Dabrowski Norbert együttese idén töbször is elkapta az örök rivális Szolnok grabancát, de a legfontosabb pillanatokban az ob I elődöntőjében a szolnokiak voltak jobbak. A BL-ben viszont erőt demonstrált a Cseh-csapat ellen az Eger (6-3), s meg is előzte a végelszámoláskor. Ez óriási előnyt jelent a Final8-ban, hiszen ha a Barceloneta ellen győznének az egriek, vélhetően az Olimpiakosszal kellene a döntőért mérkőzni, miközben a Szolnoknak már a Jug is óriási falat, az elődöntőben pedig valószínűleg a Pro Recco jönne.

A kapuban a szerb világbajnok Braniszlav Mitrovics betonbiztos, s a tavalyi igazolások – Angelosz Vlahopulosz, a kétszeres BL-győztes, szintén világbajnok szerb Marko Avramovics, az egyszeres BL-győztes Sztrahinja Rasovic érkezett – is jól sikerültek. Hárai Balázs a mezőny három legjobb centere között van, így az Egernek jó esélye van, akár a döntőbe kerülésre is.

Íme a menetrend:

Június 7., negyeddöntők
16.00 Olympiakosz–Spandau 04 (A)
17.30 EgerBarceloneta (B)
19.00 Jug DubrovnikSzolnok (C)
20.30 Pro ReccoBrescia (D)

Június 8., elődöntők, helyosztók

Helyosztók (a 4-8. helyért)
16.00 A veszteseB vesztese
17.30 D veszteseC vesztese

Elődöntők:
19.00 A győzteseB győztese
20.30 D győzteseC győztese

Június 9. döntők, helyosztók
16.00 Mérkőzés a 7-8. helyért
17.30 Mérkőzés az 5-6. helyért
19.00 Bronzmérkőzés
20.30 Döntő

A magyarok mérkőzéseit az M4 Sport adja.

(gaba)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás