promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az Eger és a Szolnok is elszállt a BL nyolcas döntőben
Borítókép:  Egri Vízilabda Klub/Facebook
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
2014-ben négyről hatra növelték a vízilabda Bajnokok Ligája nagydöntőjében szereplő csapatok számát, a LEN tavaly úgy döntött, még két csapatot bevesz. Több meccs, több izgalom, nagyobb csaták – vélhetően ebben reménykedtek. Persze ezzel a mezőny is felhígult, Genovában például most ott lehet a Final8-ban a német Spandau, melynek egyébként esélye sem lett volna a hat közé kerülni.

Mi természetesen a mieinkre, a Szolnoki Dózsára és az Egerre összpontosítottunk. Utóbbi érmes reményeket dédelgetve érkezett, és az ága is könnyebbnek ígérkezett. A Szolnok csak az első meccsen akart túl lenni, ami nem is csoda: már a negyeddöntőben megismétlődött a tavalyi finálé a Jug Dubrovnik ellen.

Az egriek fél hatkor kezdték el forralni a Sciorba uszoda vízét a negyeddöntőben, az ellenfél az „ezerszeres” spanyol bajnok Barceloneta volt, a 2014-es BL-győztes. Az Eger a negyedik helynél soha nem végzett még előrébb a sorozatban. Miként a beharangozóban írtuk, erre most óriási esélyt kapott, hisz a katalánok után az Olimpiakosz jöhetett volna, míg az alsó ágon a Jug, a Szolnok és a Pro Recco sorakozott.

Hiába Angelosz Vlahopulosz tetszetős lefordulós gólja, a második harmad közepére 1-3-ra fordított a Barceloneta. A brazilból spanyollá lett játékmester, Perrone és a horvátból brazillá vedlett Vrlic nagyszerű találatokkal vette be az olimpiai, világ és Európa-bajnok Mitrovic kapuját. Rasovic hálószaggató góllal zárkóztatta az egrieket, a görög Vlahopulosz pedig a rövidbe csapott be egyet emberelőnyből (3-3).

A félig nyitott Sciorbában eközen remek hangulat uralkodott a lelátón, még szórványos szurkolás is felharsant olykor, magyar zászlók is lengedeztek itt-ott. Munarriz hatalmas szabaddobás góljánál lejjebb ereszkedtek a lobogók, Hosnyánszky durrantásánál a magasba emelkedtek. 4-5-ös spanyol vezetéssel zárult a félidő.

Perrone, ha nem lőtt gólt, gólpasszt adott, labdát szerzett, egyszerűen tarthatatlan volt. Odaát nem akadt ilyen játékos, centerben Hárairól alig fújtak emberfórt, pedig ő lehetett volna a legnagyobb fegyvere az Egernek. Újra a bal szélről talált be a Barceloneta, Granados volt eredményes, és 4-7-nél úgy tűnt, el is dőlt a meccs. Az Eger ugyanis nagy helyzetet is alig tudott kialakítani, nemhogy gólokat lőni. Nullára hozta Dabrowski Norbert csapata a harmadik harmadot.

Elöl teljesen kifulladt a magyar csapat, hátul meg már szerencséje sem volt: Munarriz gólja Mitrovic válláról pattant a kapuba (4-8). Az Eger játékosainak ólmosak voltak a mozdulatai, esélytelen volt a felzárkózás, a második félidőben gólt sem tudtak lőni a magyarok. A vége 4-9, az Eger pénteken a Spandau ellen azért csobban a vízbe 16 órakor, hogy győzelem esetén az 5-6. helyért játszhasson szombaton. 

Dabrowski Norbert csalódottan értékelte az M4-nek csapata teljesítményét: „Már az első két negyedben is rengeteget hibáztunk, nem tudtuk feltörni az ellenfél nyitott védekezését. Amikor passzolni kellett volna, lőttünk, amikor lőni kellett volna, passzoltunk. Szétcsúsztunk, ütemtelen volt a játékunk.”

Braniszlav Mitrovic, az Eger kapusa szintén maga alatt volt a mérkőzés után: „A kulcsjátékosokat hagytuk lőni, nagyon szomorú vagyok. Sokkal több volt bennünk, mint amit mutattunk. Tudtuk, hogy a védekezés fogja eldönteni a meccset. A miénk nem volt olyan szinten, ami elég lett volna. Igen, ezzel egy álom véget ért, nem azért jöttünk, hogy az 5-8. helyért játsszunk. De profik vagyunk, meg kell találni a motivációt a maradék két meccsünkre.”

Jug Dubrovnik–Szolnoki Dózsa

Szakadó esőben kezdődött a tavalyi BL-finálé visszavágója: a Szolnok-Jug Dubrovnik. Cseh Sándor csak ijesztgetésből vitte magával Andrija Prlainovicsot: a világklasszis szerb a bajnoki döntőben sérült meg, s már beinjekciózva sem tudta vállalni a játékot. Cseh hiányát így próbálta jellemezni: „Amikor a kocsi három kerékkel megy.”

Bijac és Nagy Viktor-bravúrokkal indult a meccs. Viktor Rasovic távoli góljára Aleksic válaszolt szolnoki részről. Kis Gábor sorra harcolta ki centerben az emberelőnyöket, kettőt sikerült ebből kihasználni a kezdő negyedben (2-2). Zivko Gocic brutális góljával fordított a Szolnok, amely még úgy is vezetett, hogy ötméterest hibázott. 2-4-ről is fordítottak azonban a négyszeres győztes horvátok, Garcia nullszögből bombázott a sarokba (5-4).

Bátori Bence vezérszerepet vállalt, harmadik góljával újra a Szolnok vezetett a harmadik negyedben (5-6). Akciógólokban a Jug volt jobb, míg blokkokból a magyaroknak volt dupla annyi, az utolsó negyedre mégis dötetlennel fordultak a csapatok. A tavalyi fináléban ekkorra már eldöntötte a meccset a Szolnok (8-5), ezúttal a végjátékra maradt a döntés.

A Jug egy csodálatosan kijátszott előnyből megugrott, erre mondják, hogy megszáradt a labda, Macan húzta be a falból. A horvátok viszont láthatóan nem készültek sem Bátorira, sem Zalánkira, utóbbi második góljával lett újra egyenlő (7-7). Märcz Tamás magyar szövetségi kapitánynak ez nagyon jó hír ám. Loncar gólja egy perccel a vége előtt viszont már kevésbé tűn annak számunkra: 9-7 ezzel, s minden eldőlt. Zalánki harmadik gólja ráncfelvarrásnak volt jó, 9-8-ra győzött a Dubrovnik. A szerb húzóemberek és Aaron Younger sem azt nyújtotta, amit megszokhattunk tőlük. A tavalyi BL-győztes is csak az 5-8. helyért küzdhet idén.

Cseh Sándor letörten állt az M4 kamerája elé: „Semmit nem ér, hogy egy góllal kaptunk csak ki, nagyon csalódott vagyok. A hozzáállással nem votlt gond. Nem is akarom minősíteni, hogy egy ilyen szezon és egy ilyen meccs után még van hátra két mérkőzésünk.”

A Szolnok ellenfele a Pro Recco vagy a Brescia lesz az 5-8. helyért zajló küzdelem első összecsapásán pénteken 17.30-kor. 

(Gabay Balázs)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás