promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Elképesztő költségek, huligánok és a világelit – ez a 2018-as foci-vb
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Nyolc évvel ezelőtt, decemberben katari és orosz illetékesek széles mosollyal üdvözölték a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség döntését, miszerint nemzetük kapta meg a 2018-as, illetve 2022-es futball-világbajnokság rendezési jogát. Aztán persze olyan sokat azért nem kellett várni, hogy kibújjon a korrupciós szög a zsákból. A katari szálat most mellőzve érdemes az orosz félre koncentrálni. Arra az országra, amely a Transparency International korrupciós listáján a 168 ország közül a 119. – ja, igen, minél hátrébb szerepel egy adott nemzet ezen a listán, annál korruptabb.

Ugyanakkor a korrupció jelentése Oroszországban más, mint a nyugati kultúrában. Mint Anton Oreh, a Jezsednyevnyij Zsurnal újságírója a BBC-nek elmondta, ami másoknak korrupció, az az oroszoknak a barátság kifejezése és kedves válaszadás azoknak az igényeire, akik körülveszik. „Nyugaton a pénz jelent hatalmat, de Oroszországban ez pont fordítva működik: a hatalom jelent pénzt, de egyúttal el is viszi ezt” – fogalmazott.

Ebből az értelmezési keretből kiindulva az a hír, miszerint Vlagyimir Putyin több, korrupció gyanúja miatt letartóztatott FIFA-illetékessel találkozott a vb helyszínének odaítélése előtt, csak egy kedves, baráti csevejnek tekinthető. Természetesen a rendezési jog maradt Oroszországnál, amely, ahogy a 2014-es szocsi olimpiánál, úgy a focivébé esetében sem sajnálta a pénzt. Bár az olimpiára kidobott 51 milliárd dollárhoz képest a mostani 12-13 milliárd dollár semmiség (szakértők szerint azért a tényleges költség a 20 milliárdot is elérheti) – azért ez az összeg így is nagyságrendekkel nagyobb, mint amennyit a 2014-es vagy a 2010-es vb-re költöttek.

S, hogy mire ment el ennyi pénz? Főképp infrasturktúra-beruházásokra, ezen belül is a közlekedés és a stadionok fejlesztésére. Összesen tizenkét létesítményben rendezik az összecsapásokat, amelynek tizenegy város ad otthont. (Moszkvában két stadion van.)

Az is felvetődik, mi lesz majd a felhúzott stadionokkal. Ahogy Ackermann Sándor újságíró, a Putyin játéka könyv szerzője az Alfahírnek kifejtette, a szaranszki Mordovia Stadion 35 ezer ember befogadására képes. „Ha ezt egy sima hétvégén meg akarják majd tölteni, akkor a háromszázezres város minden tizedik lakójának ki kellene mennie a harmadosztályú helyi csapat meccsére.”

Hogy megtérül-e a befektetett pénz, az pedig már egy másik kérdés. Dénes Ferenc sportközgazdász az Inforádiónak arról beszélt, nagyban meghatározza a világbajnokság sikerességét, hogy a házigazda orosz nemzeti együttes meddig lesz versenyben.

„Ha a televízió előtt ülők üres székeket látnak, akkor elgondolkoznak azon, hogy ők miért nézzék a meccseket” – mondta, hozzátéve, hogy sokat számít a házigazda csapat szurkolóinak jelenléte, ezért előfordulhatnak kétes bírói ítéletek. S egy pillanatra maradva az orosz nemzeti csapatnál:
A világbajnokságok történetében még nem fordult elő, hogy a rendező országnak van a FIFA-rangsor alapján a leggyengébb csapata.
Mindenesetre a szervezők félmillió turistát várnak, illetve azt, hogy 3-4 milliárd dollár folyik be az országba közvetlenül a világbajnokságnak köszönhetően. És emellé próbálják a lehető legnagyobb biztonságot megteremteni. Van is mit helyretenni, főképp az orosz huligánok körében.

Az orosz belügyminisztérium több helyen helyezte, fokozottan készülnek a vb-re. Egyrészt nagyjából négyszáz veszélyes embert már kitiltottak a sporteseményekről, másrészt, ahogy egy magas rangú belügyminisztériumi tisztviselő a Reuters hírügynökségnek elmondta, a vb-mérkőzések helyszínein húszméterenként rendőrök állnak majd, hogy megelőzzék a bűncselekményeket és a szurkolói összecsapásokat.

Érdemes lesz figyelni oldalunkat, ugyanis a világbajnokság kezdetéig minden nap bemutatunk egy-egy csoportot.

Csoportbeosztás:
A-CSOPORT: Oroszország, Szaúd-Arábia, Egyiptom, Uruguay
B-CSOPORT: Portugália, Spanyolország, Marokkó, Irán
C-CSOPORT: Franciaország, Ausztrália, Peru, Dánia 
D-CSOPORT: Argentína, Izland, Horvátország, Nigéria
E-CSOPORT: Brazília, Svájc, Costa Rica, Szerbia
F-CSOPORT: Németország, Mexikó, Svédország, Dél-Korea
G-CSOPORT: Belgium, Panama, Tunézia, Anglia
H-CSOPORT: Lengyelország, Szenegál, Kolumbia, Japán

(Havasi Zsolt)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás