promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Embertelen rekord egy 28 éves nepáli hölgytől
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
A magashegyi mászás kétségkívül a férfiak időtöltése inkább, mint a nőké, épp ezért kapja fel az ember a fejét, ha egy-egy hölgy időnként kiemelkedő teljesítménnyel rukkol elő. Nima Jangmu Serpáé ennél is több, már-már emberfeletti.

A 28 éves nepáli nő elhatározta, hogy a lehető legrövidebb idő alatt felkapaszkodik a világ három legmagasabb csúcsára, a Mount Everestre (8848 méter magas), a Lhotse-ra (8516) és a Kancsendzöngára (8586). A legjobban felkészült, legtapasztaltabb alpinisták örülnek, ha egy mászóidényben – a monszun miatt ez csupán néhány hétig tart az évben – egy magashegyet meg tudnak hódítani. Az alaptáborba érve több hetes akklimatizációs túrák következnek, s csak ezután jöhet a csúcstámadás, ha az időjárás kegyes az emberhez.

Nos, Nima Jangmu nem fecsérelte az idejét hosszadalmas akklimatizációra: április 29-én felért a Lhotse-ra, május 14-én már az Everest csúcsát taposta, kilenc napra rá pedig a Kancsendzönga tetejéről nézett le. Huszonöt nap alatt teljesítette a három legmagasabb csúcsot a Földön, erre előtte még egyetlen nő sem volt képes, világrekordot döntött. A Kancsendzöngán nepáli nő még soha nem járt, ő volt az első. A Himalayan Times lapnak a rekordkísérlet előtt a következőket mondta: „Szeretném megmutatni a világnak, hogy a nepáli nőkben is lakozik annyi bátorság és eltökéltség, mely ehhez a teljesítményhez szükséges.” Megmutatta.
Nima Jangmu piros feleszerelésben néhány pillanattal azután, hogy felért a Kancsendzönga tetejére:

Honfitársaink közül idén Varga Csaba próbálkozott a Kancsendzönga megmászásával. 8100 méteren járt, mikor vissza kellett fordulnia, annyira hideg volt. A hegyet a magyarok közül eddig csak Kiss Péter és Erőss Zsolt mászták meg, de ereszkedés közben életüket vesztették 2013-ban. Németh Alexandra viszont sikerrel járt az Everesten idén májusban: a nepáli oldalról mászta meg a hegyet – oxigénpalack segítségével, második magyar nőként.

Nima Jangmu teljesítménye akkor is döbbenetes, ha hozzávesszük, hogy pótlólagos oxigén (oxigénpalack) segítségével mászta meg a három nyolcezres csúcsot. A hölgy Nepál Dolakha régiójából származik, a térség felében az átlagos tengerszint feletti magasság 3000-4000 méter között van. Ez azért fontos, mert az itt élők oxigénfelvevő képessége alapvetően más, mint egy sík területen élő európaié. A testük emiatt sokkal hamarabb hozzászokik a magashegyi környezethez. A nepáli serpa népcsoport számtalan tagja dolgozik emiatt a különböző magashegyeken teherhordóként, mivel másképp soha nem tudnának megkeresni évi több ezer dollárt.

Nem Nima Jangmué volt az egyetlen rekord a mászóidényben a top-3-as magashegyeken. Az Everesten ötödször próbálkozó kínai Xia Boyu az első ember a Földön, aki műlábakkal hajtott végre sikeres csúcstámadást a hegyen. A hetvenes évei közepén járó férfit az sem tántorította el, hogy pont az Everesten szenvedett el évekkel korábban olyan fagyási sérülést, ami miatt le kellett vágni mindkét lábát.

Hiába, ezek az extrém sportolók tényleg nem százasok.

(Gabay Balázs)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás