promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ezek most nem vicceket fognak sütögetni
Borítókép:  dtvk.eu
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ha az NB I-re egy viccgyűjteményként tekintünk, akkor a három legjobb poénból mindössze kettő maradt. A harmadikat már a múlt héten elsütötte a Videoton a bajnokság megnyerésével. A szarkasztikus angol humort kedvelők a kiesés elleni harcban gyönyörködhetnek, míg a székely viccek szerelmesei az Európa-liga indulásért folyó küzdelmet várják. Lássuk, mit tartogat az élet az előbbiek számára.

Mióta 12 csapatos a labdarúgó élvonal, sokkal izgalmasabb a véghajrá a gyengébb csapatok számára. Tavaly a Debrecen, a Diósgyőr, az MTK és a Mezőkövesd viaskodott a kiesés ellen az utolsó fordulóban. Idén a hajdúságiak már a bronzéremre hajtanak, míg a Kövesd és a miskolciak tartják a tavalyi formát (az MTK pedig feljutott az NB II-ből.) A Mezőkövesd (37 pont) és a DVTK (33) mellett most a Balmazújváros (35), a Vasas (34) és a Haladás (35) próbálja megőrizni az élvonalbeli tagságot, szombaton mindannyiuk sorsa eldől.

A Diósgyőr április végén menesztette az óriási népszerűségnek örvendő Bódog Tamást, de az új vezetőedző, az egykor kedvelt spanyol légiós, Fernando sem tudta megállítani a lejtőn száguldó csapatot. A DVTK az elmúlt tizenegy fordulóban egyetlen győzelmet aratott, s mindössze öt pontot gyűjtött, nem véletlenül utolsó 33 ponttal. A miskolciak a már bajnok Videotont fogadják, s bár a közelmúlt biztató – a tavalyi és tavalyelőtti kiírásban is legyőzték a piros-kékeket hazai pályán –, jelenlegi állapotukban enyhén szólva kétséges a siker.

Övék az egyik legjobb szurkolótábor ideahaza, az ő segítségük lehet a legnagyobb támasz. A túloldalt pedig sokat nyomhat a latba, hogy hány üveg pezsgő fogyott vasárnap a felcsúti öltözőben, és a székesfehérvári bajnokavató fieszta során. Arra mérget vehetünk, hogy a Vidi-játékosok nem fognak olyan lelkesedéssel kifutni a pályára, mint az előző fordulókban. A DVTK kizárólag győzelem esetén maradhat bent, s még az is szükséges, hogy a Vasas-Haladás-Balmazújváros hármasból kettő ne nyerjen.

A Balmazújváros történelmet írt a feljutással tavaly, az egyik biztos kiesőjelöltként tekintett rá szurkoló és szakember is. Még saját vezetőedzője, Horváth Ferenc is számtalanszor hangsúlyozta, hogy a keret erőssége és a klub büdzséje nem versenyezhet az NB I középcsapataival sem, sőt a másodosztály feljutói is tehetősebbek náluk. A sereghajtók közül a legkevesebb vereség és kapott gól az övék. A tavaszi idény első hét meccsén veretlenek maradtak, utolsó hét meccsükön pedig elkapták a Debrecent és a Paksot is, a közvetlen riválisok közül pedig a Diósgyőrt.

Most hazai pályán a második helyen végzett, csalódott Ferencvárost fogadják, ahol Thomas Doll ígérete szerint az eddig kevesebb lehetőséget kapó játékosok lépnek majd pályára. Dávid harcol majd Góliáttal, de ha Dávid a legutóbb, Góliát elleni hazai összecsapáshoz hasonlóan kezd – 36 perc után 2-0 volt a Balmaznak –, bentmarad. A győzelem biztos NB I-tagságot ígér, a döntelen csak akkor jó, ha a Vasas és a Diósgyőr nem nyer.


A Vasas rettenetes idényt tudhat maga mögött, fájóan magasról zuhant a mélybe. Tavaly a fiatalokkal tűzdelt Fáy utcai csapat remekelt, a bronzéremhez Európa-liga szereplés dukált. 2017. június 29-én Jeruzsálemben már 3-1-re is vezetett Michael Oenning brigádja, innen kapott ki az utolsó öt percben három gólt benyelve. A visszavágón lefocizta az izraeli ellenfél a hazaiakat, a Vasas pedig máig tartó mélyrepülésbe kezdett. Az idény során több korábbi kulcsember, Kleisz Márk, Kulcsár Tamás, Remili Mohamed is kiesett. A védelem közel másfélszer annyi gólt hozott össze, mint az előző idényben (most 58-nál tartanak, tavaly 40 volt a vége), de a csatárok sem szórják a gólokat. A Vasas a tavaszi idényben egyszer sem szerzett kettőnél több gólt, Gaál Bálint és Remili 5-5 találattal vezeti a házi góllövőlistát.

Két éve ugyanabban a helyzetben voltak, mint most: a 32. fordulóban a Puskást verték, az utolsó játéknapon pedig egy ideig kiesésre álltak az MTK elleni dunaújvárosi meccsen, végül 2-0-ra nyerte, s megúszták a búcsút. Idézik az akkori formát, hisz a Haladás elleni 3 pont már zsebben, az utolsó fordulóban pedig a harmadik helyre hajtó Honvédot kellene legyűrni. Ha ez sikerül, a Diósgyőr-Haladás-Balmazújváros trióból kettőnek még így is kellene pontokat veszítenie.

A Haladás a téli szünetben még az utolsó helyen szerénykedett, de a volt szlovák szövetségi kapitány, Michal Hipp összekapta a csapatot. Kitette a kezdőből a lelkes fiatalokat, a rutinos játékosok pedig elindították a szekeret. Az újonnan átadott stadionban egy hónapon belül a Ferencvárost és a Videotont is felülmúlták, s hazai pályán azóta is veretlenek. Ebben bízhatnak a Mezőkövesd ellen. A közvetlen riválisok közül pont a Tállai-csapattól kaptak ki tavasszal, majd a legutóbbi fordulóban a Vasastól. Nem mondhatni, hogy Hippnél belefér a langyos játék: a Haladásnak van a legkevesebb döntetlenje az NB I-ben, kis túlzással győzelem vagy halál is lehetne a jelszó az öltözőben. Ha nyernek a Kövesd ellen, biztos a bentmaradás. Döntetlen esetén lehet szurkolni, hogy a Vasas vagy a Balmazújváros ne győzzön, vereség esetén pedig csak akkor maradnak bent, ha Vasas-Diósgyőr-Balmazújváros hármasból kettő kikap.

Az ellenfelük az a Mezőkövesd lesz, mely az elmúlt években több mint száz játékost forgatott meg a keretében. Az edzőkeringő is hasonlóan intenzív volt, Kuttor Attilánál állt meg a zene. A volt válogatott bekk november végétől március végéig őrült sorozatot futott, heteken át nem kapott ki a korábbi pofozógép csapat. Bognár István leigazolása a Ferencvárosból nyerő ötlet volt, az irányító fickándozik a pályán új állomáshelyén. Mellette Koszta Márk emelkedik ki, aki véleményem szerint a hazai liga egyik legtöbbre hivatott játékosa. Csereként, majd a kezdőcsapatban helyet kapva is ontotta a gólokat és gólpasszokat, előbbiből már tíz van neki. A sárga-kékeknek szombaton elég egy döntetlen is, hogy az első osztályban folytassák, sőt egy vereség is belefér, ha Vasas vagy a Balmazújváros kikap.

A harmadik helyért is komoly a tülekedés, hisz Európa-liga indulást ér (az egyik helyet már elvitte a Ferencváros, hisz a második helyezésük nincs veszélyben). A jelenlegi harmadik Újpesté (46 pont) a bronz, ha legyőzi a két ponttal mögötte álló Debrecent (44). Ebben az esetben a Magyar Kupát múlt szerdán megnyerő liláknak két El-kvótája lesz, így a bajnokság negyedik helyezettje is indulási jogot szerez. Ha döntetlenre végeznek, a lilák, a Honvéd (44) futhat be, amennyiben legyőzi a kiesés elől iszkoló Vasast. Ha pedig az Újpest-Debrecen és a Honvéd-Vasas meccsen is pontosztoszkodás lesz, surranópályán megérkezhet a 42 pontos Paks. A versenyszabályzat alapján ugyanis a szerzett pont után a több győzelem, majd a gólarány rangsorol. Egy Honvéd döntetlennel, és Paks-sikerrel mindkét csapat 12 győzelemmel állna, de a Paksnak jobb a gólaránya a kispestieknél.

NB I, 33. (záró)forduló:
Haladás–Mezőkövesd (Rohonci úti Stadion, 19 óra), jegyár: 1000-1500 forint
Balmazújváros–Ferencváros (Városi Sportpálya, 19 óra), jegyár: 500-1200 forint
Puskás Akadámia–Paks (Felcsút, Pancho Aréna, 19 óra), jegyár: 300-1000 forint
Újpest–Debrecen (Szusza Ferenc Stadion, 19 óra), jegyár: 750-2000 forint
Honvéd–Vasas (Bozsik Stadion, 19 óra), jegyár: 800-5000 forint
Diósgyőr–Videoton (DVTK Stadion, 19 óra), jegyár: 150-25000 forint

(Gabay Balázs)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás